Nieuws

Sneltest: nieuw ontdekte biomarkers kunnen hersenletsel effectief bepalen

Sneltest: nieuw ontdekte biomarkers kunnen hersenletsel effectief bepalen


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Een biomarkertest kan veel mensen met traumatisch hersenletsel helpen
Onderzoekers hebben inflammatoire biomarkers geïdentificeerd die de eerste uren na een ongeval kunnen leiden tot de ontwikkeling van een effectieve test voor hersenletsel. Deze nieuwe test zou bijvoorbeeld direct na een sportongeval aan de rand van een sportveld door paramedici kunnen worden uitgevoerd. Traumatisch hersenletsel zou snel kunnen worden geïdentificeerd en met succes kunnen worden behandeld.

De wetenschappers van de Universiteit van Birmingham ontdekten dat bepaalde biomarkers artsen en medische professionals in de eerste paar uur na een ongeval in staat stellen te testen op hersenletsel. De experts publiceerden een persbericht over de resultaten van hun onderzoek.

Nieuw ontwikkelde test kan klinische interventieopties verbeteren
Zo zou de nieuwe test bij een sportongeval aan de rand van het sportveld bijvoorbeeld direct kunnen worden gebruikt om te achterhalen of getroffen sporters een hersenletsel hebben opgelopen, aldus de onderzoekers. Zo'n blessure leidt tot een verandering in de inflammatoire eiwitten die de test effectief kan detecteren. Met de test kunnen dergelijke verwondingen snel en betrouwbaar worden geïdentificeerd, wat ook leidt tot een verbetering van de klinische interventiemogelijkheden, leggen de Britse auteurs uit.

Traumatisch hersenletsel is de belangrijkste oorzaak van neurologische handicaps
Traumatisch hersenletsel is de belangrijkste doodsoorzaak en handicap bij jonge volwassenen, zeggen de onderzoekers. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn traumatisch hersenletsel 's werelds belangrijkste oorzaak van neurologische handicaps in alle leeftijdsgroepen, legt Lisa Hill van de Universiteit van Birmingham uit.

Deze biomarkers duiden op traumatisch hersenletsel
De studie identificeerde drie inflammatoire biomarkers bij traumatisch hersenletsel bekend als CST5, AXIN1 en TRAIL. CST5 werd geïdentificeerd bij patiënten met ernstig traumatisch hersenletsel binnen het eerste uur van het letsel. De snelle identificatie van AXIN1 en TRAIL kan er ook toe leiden dat mogelijk hersenletsel binnen een uur wordt ontdekt bij patiëntencontroles.

Een vroege diagnose maakt een effectieve behandeling gemakkelijker
Een vroege en objectieve diagnose van traumatisch hersenletsel zou klinische besluitvorming voor een verdere effectieve behandeling vergemakkelijken. Bovendien zouden medische professionals door de juiste diagnose van traumatisch hersenletsel nieuwe strategieën kunnen implementeren om zogenaamd secundair hersenletsel te verminderen, leggen de auteurs uit.

Tot dusver hebben biomarkers de ernst van een traumatisch hersenletsel niet kunnen diagnosticeren
Er zijn momenteel geen betrouwbare biomarkers om de ernst van traumatisch hersenletsel bij patiënten te diagnosticeren, zeggen de wetenschappers. Tot dusver was het ook onmogelijk om patiënten te identificeren die het risico liepen op secundair letsel. Dergelijke secundaire verwondingen kunnen de hersenfunctie schaden, andere hersenstructuren beschadigen en zelfs verdere celdood bevorderen, leggen de onderzoekers verder uit.

Resultaten zullen de ontwikkeling van geneesmiddelen beïnvloeden
De resultaten hebben mogelijke implicaties voor de ontwikkeling van geneesmiddelen, aangezien nieuwe geneesmiddelen onmiddellijk na verwonding kunnen worden gegeven. De behandeling bij een auto-ongeluk kan bijvoorbeeld aan de kant van de weg worden gestart, als een diagnose op betrouwbare wijze een traumatisch hersenletsel heeft vastgesteld, leggen de wetenschappers uit. (net zo)

Auteur en broninformatieVideo: Hersenletsel-uitleg (Juni- 2022).


Opmerkingen:

 1. Nitilar

  Ze hebben het mis. Schrijf me in PM, het praat met je.

 2. Jeriel

  Daarin is er iets. Eerder dacht ik anders, ik dank voor de hulp in deze vraag.

 3. Sevilin

  Je hebt geen gelijk. Kom binnen, we bespreken het. Schrijf me in PB.

 4. Moogujinn

  Net wat nodig is.Schrijf een bericht