Nieuws

Cardiovasculair systeem: levensbedreigende hartaandoeningen veroorzaken nauwelijks pijn

Cardiovasculair systeem: levensbedreigende hartaandoeningen veroorzaken nauwelijks pijn


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Sterk orgaan met zwakke punten: het hart
De meest voorkomende doodsoorzaken zijn hartaandoeningen. Hoewel ons hart erg krachtig is, hebben ze ook hun zwakke plekken. Vaak merken patiënten niet op wanneer het hart zijn taken geleidelijk negeert. Veel ziekten die het hart kunnen beschadigen, doen geen pijn. Zelfs de eerste symptomen duiden vaak niet meteen op hartaandoeningen.

De grootste moordenaars doen geen pijn
Het menselijk hart besteedt enorme inspanningen. Zelfs in rust pompt het orgel ongeveer vijf liter bloed per minuut in de bloedsomloop. De prestaties nemen vele malen toe onder belasting. Het probleem is dat de grootste moordenaars het hart geen pijn doen en lange tijd nauwelijks merkbaar zijn. Deze omvatten hoge bloeddruk, de zogenaamde diabetes en aandoeningen van het vetmetabolisme. Bovendien zijn tabaksrook, overgewicht en gebrek aan lichaamsbeweging erg schadelijk.

Beperk risico's voor hartaandoeningen
Volgens de informatie sterven jaarlijks in Duitsland meer dan 342.000 mensen aan hart- en vaatziekten. Om dit te voorkomen, moet u vaak de bloedsuikerspiegel, cholesterol en bloeddruk meten en indien nodig laten behandelen. In ieder geval is het logisch om te stoppen met roken en veel en regelmatig te sporten. Obesitas of obesitas moeten worden vermeden.

Een gezond, uitgebalanceerd dieet is ook belangrijk. Studies hebben bijvoorbeeld aangetoond dat vegetarische of mediterrane diëten bescherming kunnen bieden tegen hartaandoeningen, en pas onlangs hebben wetenschappers in de VS en Singapore in een onderzoek ontdekt dat koffie ook goed kan zijn voor het hart.

Dikke hartspier is niet sterker
De hartkleppen werken als kleppen en voorkomen dat het bloed terug in of in het hart stroomt. Met name afzettingen, infecties, maar ook aangeboren afwijkingen kunnen ertoe leiden dat ze niet goed werken. Als de klep vernauwd is, pompt het hart constant tegen verhoogde weerstand en dit vergt kracht. Als het slachtoffer moeite doet, kan hij plotseling flauwvallen. "Dat is een alarmsignaal!", Verklaarde de hartdeskundige prof. Ulrich Pohl, hoofd van het Walter Brendel Centrum voor Experimentele Geneeskunde op de Großhadern-campus in München. Bovendien wordt de hartspier dikker door permanente inspanning. Maar dat betekent niet dat het sterker wordt. Het tegenovergestelde is het geval: 'Het bindweefsel van de spieren divergeert uiteindelijk', zegt Pohl. Hartfalen is vaak het eindresultaat. Als je het probleem echter tijdig herkent, kunnen gebroken kleppen tegenwoordig vaak worden behandeld, bijvoorbeeld met een kunstmatige hartklep.

Stortingen kunnen de bloedvaten vernauwen
Het orgel wordt voornamelijk aangevoerd via de kransslagaders, ook wel kransslagaders genoemd. Deze omringen de hartspier als een krans. In de loop der jaren vormen zich vaak plaques, die de bloedvaten steeds meer kunnen vernauwen. De getroffenen merken dit vooral wanneer ze zich inspannen. Dan klopt het hart sneller en heeft het meer energie nodig. De vernauwde vaten laten niet genoeg bloed door. Als gevolg hiervan zijn de patiënten vaak moe en raken ze na een paar stappen zonder lucht. 'Of in de winter - sneeuwschuiven,' legde Pohl uit. Omdat kou extra problemen voor het hart veroorzaakt. Er is vaak een beklemmend gevoel op de borst, ook wel angina pectoris genoemd.

Dit hart kan worden behandeld met verschillende medicijnen. Individuele vernauwingen kunnen open worden gehouden met stents die via een katheter zijn ingebracht. Een bypass, een omleiding via een geïmplanteerd bloedvat, kan langere vernauwingen behandelen.

Hartspier uit ritme
Als een van de brandstofleidingen van het hart verstopt is, bestaat er levensgevaar. Dit is het geval bij een hartaanval. Dit gebeurt meestal wanneer een plaque in een kransslagader scheurt. Vervolgens stolt het bloed en vormt zich een transplantaat. Als gevolg hiervan ontvangt het gebied dat wordt geleverd door het getroffen vat niet langer zuurstof en voedingsstoffen. Als de bloedstroom te lang wordt onderbroken, begint de spier te sterven. Na een infarct vormt zich een litteken in het hart, wat kan leiden tot hartfalen. De directe doodsoorzaak is echter vaak anders: bij een infarct komt de hartspier uit het ritme en is er een onregelmatige tremor.

Als het de ventrikels aantast, is het gevaarlijk en sterven patiënten zonder snelle hulp aan ventrikelfibrilleren. 'Een defibrillator kan dit voorkomen', zei Pohl. Tegenwoordig is er zelfs eentje bij veel metrostations. Als iemand pech heeft, aarzel dan niet om het te gebruiken. 'Je kunt niet fout gaan', zegt Pohl. De zogenaamde "defi" zendt alleen een golf wanneer dat nodig is.

Sommige mensen merken geen atriale fibrillatie op
Maar niet alleen een hartaanval haalt het hart uit het ritme. Het is minder gevaarlijk dan ventriculaire fibrillatie als de boezems van het hart uit het ritme komen. Sommige mensen met atriale fibrillatie merken het niet op. Maar deze hartritmestoornis brengt ook een gevaar met zich mee: er ontstaan ​​vaak stolsels in het atrium van het hart, die vervolgens met de bloedbaan worden afgevoerd. Deze kunnen vast komen te zitten in een hersenvat en tot een beroerte leiden. Daarom is medische hulp ook essentieel voor boezemfibrilleren. Vertelde kransslagaders, ontsteking van de hartspier of een overlevende hartaanval kunnen er ook voor zorgen dat het hart uit het ritme komt. Een pacemaker kan dan het hart naar het hart sturen met elektrische signalen of blokkades in de verspreiding van elektrische excitatie overwinnen. (sb)

Auteur en broninformatie


Video: Stimulatie van zenuwknoop helpt mensen met dwarslaesie weer te staan (Juni- 2022).


Opmerkingen:

 1. Kuruk

  De exacte zin

 2. Adalwolf

  Welke woorden ... super, briljant idee

 3. Hershel

  Het is opmerkelijk, eerder de nuttige informatie

 4. Roweson

  I have a CGI character :)

 5. Moran

  Ik heb het niet gesproken.Schrijf een bericht