Nieuws

ADHD: Steeds meer volwassenen gebruiken Ritalin


Enorme toename van mannen van begin dertig - ADD / ADHD-ziekte komt steeds vaker voor bij volwassenen - kinderen nemen minder medicijnen
Aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit, bekend als ADD / ADHD, is de meest voorkomende psychiatrische stoornis bij kinderen en adolescenten. Maar blijkbaar nemen steeds meer van hen de ziekte in de volwassenheid. De therapie wordt vaak uitgevoerd met psychotrope geneesmiddelen die de werkzame stof methylfenidaat bevatten, de bekendste heet Ritalin.

Uit een actuele evaluatie van verzekerden van de IKK Südwest in Hessen, Rijnland-Palts en Saarland blijkt dat het aantal voorschriften voor volwassenen exorbitant toeneemt: in de afgelopen zes jaar is het verviervoudigd (2010: 1168/2016: 4954 voorschriften). Tegenwoordig zijn volwassen consumenten gemiddeld 32 jaar oud en in drie van de vier gevallen mannelijk. Opvallend is dat in 2010 de gemiddelde leeftijd van volwassen Ritalin-gebruikers nog 24 jaar was. De regels voor kinderen gaan echter aanzienlijk terug: hier daalden de recepten met 36%. Vooral jongens, gemiddeld 12 jaar oud, worden nog steeds getroffen (2010: 21.133 / 2016: 13.479 voorschriften).

Tegen de achtergrond van deze verrassende cijfers, de IKK Südwest Vroeg Andreas Vogel, kinderpsychiater uit Saarbrücken. De arts houdt zich al jaren bezig met de genetische ziekte ADS / ADHD en is overtuigd van het nuttige gebruik van medicatie, omdat het patiënten helpt beter te filteren: 'De hersenen kunnen niet beslissen wat belangrijk is en wat niet', zegt dr. Andreas Vogel. “Artsen en patiënten zijn nu beter geïnformeerd over dit taboe-onderwerp. Veel volwassenen herkennen het probleem en gaan naar de dokter omdat hun kwaliteit van leven eronder lijdt. ” Volwassen ADD / ADHD-patiënten hebben vaak problemen met werk- en tijdbeheer. Als een medicijn wordt toegediend na medische tests in meerdere fasen, moeten de getroffen mensen hun dagelijkse leven beter kunnen verwerken: “Het gaat erom dat de patiënt sociaal met elkaar overweg kan, zich gezond ontwikkelt, sociale vaardigheden heeft en sociaal, professioneel en gezinsvriendelijk is. Iemand die onbehandeld leeft met ADD / ADHD kan dat niet ”, zegt Dr. Andreas Vogel.

Veel patiënten zijn bekend met de beschuldiging dat ADS / ADHD-medicatie de patiënt zou kalmeren. De kinderpsychiater is het daar niet mee eens: “De medicatie brengt de patiënt wat duidelijkheid terug en helpt om gestructureerder te werken. Als een patiënt met Ritalin geïmmobiliseerd is, krijgt het medicijn altijd een overdosis. ' Nauwe en regelmatige medische ondersteuning is natuurlijk belangrijk. Je kunt ook werken met preventieve programma's zoals instructie of aandachtstraining voordat je medicatie neemt of leert om je dagelijkse routine op een meer gestructureerde manier met zelfdiscipline aan te pakken.

Maar je moet de ontwikkeling kritisch volgen, waarschuwt Dr. Lutz Hager, algemeen directeur van IKK Südwest: “Het is goed dat kinderen de medicatie nu onder de loep nemen. We moeten volwassenen goed in de gaten houden, zodat we niet te veel medicatie gebruiken. ' Met betrekking tot de oorzaken van de ziekte en de bijwerkingen van Ritalin-therapie benadrukt de directeur van IKK ook: "Er zijn ook goede preventieve en gedragsgerichte benaderingen zodat deze medicamenteuze behandeling niet eens nodig is."

De Ritalin-regelgeving voor volwassenen is extreem gestegen in alle deelstaten waar IKK Südwest actief is, het sterkst in Hessen (5,5 keer van 163 in 2010 tot 901 in 2016), gevolgd door Saarland (daarna 4,5 keer van 188 in 2010 tot 883 in 2016) en van Rijnland-Palts (4 keer van 684 in 2010 tot 2555 in 2016). De grootste daling van de Ritalin-regelgeving voor kinderen wordt geregistreerd door de IKK in Saarland (- 47% van 4183 in 2010 tot 2216 in 2016), gevolgd door Rijnland-Palts (- 35% van 12632 in 2010 tot 8191 in 2016) en Hessen ( - 34% van 2.842 in 2010 tot 1.857 in 2016).

Het complete interview met kinderpsychiater Dr. Andreas Vogel is te vinden op de website "Patient Safety" van IKK Südwest: www.patientensicherheit.com. Het interview weerspiegelt de mening van de geïnterviewde arts en vat zijn ervaringen uit de dagelijkse praktijk samen. De IKK Südwest wijst erop dat in de eerste stap de preventieaanbiedingen moeten worden gecontroleerd voordat de medicamenteuze behandeling wordt gestart. Meestal is een multimodale therapiebenadering nodig.

Auteur en broninformatieVideo: ADHD bij volwassenen PsyQ Geestelijke gezondheidszorg op maat (Januari- 2022).