Nieuws

Niet alleen een schoonheidsprobleem: wanneer spataderen onze gezondheid in gevaar brengen

Niet alleen een schoonheidsprobleem: wanneer spataderen onze gezondheid in gevaar brengen


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Gevaarlijke gevolgen: spataderen zijn meer dan een schoonheidsprobleem
Volgens gezondheidsdeskundigen heeft ongeveer 20 procent van de Europeanen spataderen. De blauw verkleurde aderen op de benen zien er niet alleen lelijk uit, ze vormen ook een gezondheidsrisico, ze kunnen leiden tot flebitis en levensbedreigende trombose.

Elke vijfde persoon heeft spataderen
Spataderen komen vaak voor. Ongeveer 20 procent van de Europeanen heeft er last van. "De term spataderen (spataderen) komt van het Middelhoogduitse woord" kromme aderen ", wat kromme, kronkelige aderen betekent", legt de Duitse Vereniging voor Vasculaire Chirurgie en Vasculaire Geneeskunde (DGG) op haar website uit. Een spatader is echter "niet alleen een slangachtige ader, maar ook een vergrote ader en zijn functie is verstoord" en kan gevaarlijke gevolgen hebben.

Welke mensen lopen risico
Een belangrijke oorzaak van spataderen is de erfelijke zwakte van het bindweefsel en de resulterende terugvloeiing van bloed in de oppervlakkige en diepe beenaderen.

Deze aandoening wordt vooral bevorderd door obesitas, langdurige status, zwangerschap en gebrek aan lichaamsbeweging. Bovendien neemt de neiging tot spataderen toe met de leeftijd.

Maar er is meer dat de schepen kan beschadigen: bijvoorbeeld hoge schoenen en laarzen en broeken die te strak zitten. Ze vernauwen benen en voeten en verstoren de bloedcirculatie. Dit leidt tot gezwollen benen en zorgt er ook voor dat warmte zich ophoopt in de aderen.

“Vaten zetten uit door hoge temperaturen en de veneuze kleppen, die ervoor zorgen dat het bloed maar in één richting stroomt, werken niet. Dit betekent dat het bloed niet meer kan wegvloeien en in de benen zakt ', legt prof.dr. Stefan Hillejan, fleboloog en proctoloog van de praktijkkliniek voor veneuze en rectale aandoeningen in Hannover.

Een andere tegenstander van de aderen is alcohol. Hij verwijdt ook de bloedvaten zodat bloed zich in het been verzamelt. Hetzelfde geldt voor zonnebaden en saunabezoeken, omdat de schepen in de hitte breder worden.

Gewoon zitten met gekruiste benen heeft ook invloed op de bloedstroom, waardoor congestie ontstaat in het gebied eronder.

Dodelijke gevolgen
'Spataderen zelf veroorzaken geen ongemak of zelfs pijn', schrijft de DGG.

De veneuze circulatiestoornis die met de aandoening is geassocieerd, kan echter leiden tot zwelling van de benen, wat zich kan uiten in een gevoel van spanning, het gevoel van zware benen of spier- of kuitkrampen.

Bovendien hebben spataderen de neiging tot ontsteking (varicophlebitis), wat gepaard kan gaan met ernstige veneuze pijn.

Een ander mogelijk gevolg: "Spataderen verhogen het risico op trombose", meldt de Duitse Vein League. Op de aderwand vormt zich een bloedstolsel (trombus). Als dit weer loskomt van de aderwand, kan levensbedreigende longembolie optreden.

En last but not least kan een open been (beenulcera) ontstaan ​​door jaren van aderzwakte.

Spataderen kunnen na verwijdering weer verschijnen
Wat helpt om spataderen kwijt te raken? 'Welke vorm van therapie wordt gebruikt, hangt af van de omvang van de ziekte en de aangetaste vasculaire secties', schrijft de DGG.

Compressietherapie, sclerotherapie, chirurgie met klassieke chirurgie of een endoveneuze procedure kan worden overwogen. Volgens de experts moeten in veel gevallen ook de verschillende therapeutische methoden met elkaar worden gecombineerd.

Houd er rekening mee dat de neiging tot spataderen aangeboren is. Als spataderen worden verwijderd, biedt dit geen bescherming tegen herhaling, daarom is regelmatige controle zelfs na succesvolle therapie noodzakelijk.

Beweeg veel en leg je benen omhoog
Gezondheidsdeskundigen geven vaak tips over het voorkomen van spataderen en spataderen, maar er is geen betrouwbare wetenschappelijke kennis.

Over het algemeen wordt echter aanbevolen om veel te oefenen. Zo kan lopen helpen om het bloed terug te laten stromen. Duursporten zoals joggen, zwemmen, fietsen, dansen, aerobics of speciale aderoefeningen worden ook aanbevolen.

Hoge schoenen, strakke broeken en lang zitten moeten worden vermeden. Het wordt aangeraden om op blote voeten te lopen en de benen regelmatig op te tillen.

Obesitas moet worden verminderd, roken en alcohol moeten worden vermeden. Een gezonde voeding met veel vezels, een verlaagd suiker- en vetgehalte en een gezondere vetsamenstelling (meer plantaardig in plaats van dierlijk vet, meervoudig onverzadigde vetzuren) dragen niet alleen bij aan gewichtsbeheersing maar ook aan de vaatgezondheid.

Extreme hitte, zoals zonnebaden buiten of in de sauna, moet worden vermeden.

Watertoepassingen kunnen in principe ook een gunstig effect hebben op de benen. Dit omvat bijvoorbeeld de cold knee cast, een beproefd huismiddeltje voor spataderen.

Afwisselende douches verbeteren ook de bloedcirculatie. (advertentie)

Auteur en broninformatie


Video: Spataderbehandeling bij Bergman Clinics met de lasermethode - spataderen verwijderen (Mei 2022).