Nieuws

Psychologen: mannen nemen minder zelfzuchtige beslissingen onder stress

Psychologen: mannen nemen minder zelfzuchtige beslissingen onder stress


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Hoe beïnvloedt stress morele beslissingen?
Ieder van ons moet in de loop van ons leven een aantal morele beslissingen nemen. Veel van deze beslissingen kunnen in de huidige samenleving zo snel mogelijk worden genomen. De getroffenen staan ​​vaak onder grote stress. Soms is het niet eenvoudig om te kiezen tussen je eigen voordelen en een moreel correcte beslissing. Duitse onderzoekers hebben nu onderzocht of acute stress onze morele beslissingen beïnvloedt.

De onderzoekers van de districtskliniek Regensburg en de Universiteit van Regensburg ontdekten in hun onderzoek dat mannen in morele situaties in stressvolle situaties minder egoïstisch handelen. De experts publiceerden de resultaten van hun studie in het tijdschrift "Hormones and Behavior".

Hoe zou je beslissen?
Het dagelijkse leven brengt veel morele beslissingen met zich mee. Sommigen van hen moeten haast hebben of onder grote stress staan. Wat doe je als je haast hebt omdat je een belangrijke afspraak moet maken en bijvoorbeeld een oude vrouw hulp nodig heeft om door een drukke straat te komen? Help jij de vrouw of is jouw afspraak belangrijker voor jou? Een dergelijke vraag motiveerde een onderzoeksgroep uit Duitsland om te onderzoeken welke effecten acute stress heeft op het morele besluitvormingsgedrag van mannen.

Onderwerpen waren verdeeld in twee groepen
Voor de huidige studie heeft het team van wetenschappers onder leiding van Prof. Dr. Brigitte Kudielka, leerstoel Medische Psychologie, Psychologische Diagnostiek en Methodologie aan de Universiteit van Regensburg, in totaal vijftig gezonde jonge mannen. Deze proefpersonen namen deel aan de zogenaamde Trier Social Stress Test (TSST) of werden alleen geconfronteerd met een stressvrije controleconditie, leggen de auteurs uit.

Artsen maten de niveaus van het hormoon cortisol volgens de TSST
De TSST is een standaardprotocol dat wereldwijd wordt gebruikt. Deze methode creëert opzettelijk matige psychosociale stress in een gedragslaboratorium, zeggen de onderzoekers. Na de test moesten de deelnemers vragen beantwoorden over 28 alledaagse morele beslissingen. In deze situaties was er altijd een onbaatzuchtig of egoïstisch antwoord als alternatief. Deskundigen moeten ook aangeven welke gevoelens ze hadden bij het nemen van een beslissing en hoe zeker ze waren dat ze de juiste beslissing hadden genomen, leggen de experts uit. Daarnaast moesten de proefpersonen verschillende zelfrapportagevragenlijsten invullen. De artsen legden ook uit dat de deelnemende mannen op verschillende tijdstippen speekselmonsters namen. De monsters zijn vervolgens gebruikt om het stresshormoon cortisol te meten.

Onderwerpen met stress maakten minder zelfzuchtige keuzes
De resultaten van het onderzoek laten zien dat de proefpersonen onder stress minder zelfzuchtige beslissingen namen bij het nemen van morele beslissingen in vergelijking met mannen uit de controlegroep. De onbaatzuchtige beslissingen zijn ook met meer zekerheid genomen, zeggen de auteurs. Er waren ook positievere emoties dan egoïstische beslissingen.

Stress kan ook leiden tot positieve, verbeterde sociale gevolgen
Er was ook een positief verband tussen het niveau van cortisol en het zogenaamde altruïstische besluitvormingsgedrag, leggen de wetenschappers uit. Het hormoon cortisol zou daarom verantwoordelijk kunnen zijn voor de geïdentificeerde effecten, speculeren de experts. Het onderzoek van het onderzoeksteam onder leiding van professor Dr. Brigitte Kudielka laat zien dat de waargenomen stress ook zogenaamde prosociale gevolgen kan hebben en daarom niet alleen geassocieerd moet worden met negatieve effecten. (net zo)

Auteur en broninformatieVideo: Overgewicht: Wanneer en voor wie is een maagverkleinende operatie geschikt? Informatievideo 13 (Juni- 2022).


Opmerkingen:

 1. Benjy

  Ik geloof dat je het mis had. We moeten bespreken. Schrijf me in PM, het praat met je.

 2. Ortun

  dat uiteindelijk?

 3. Hamadi

  Er is een site met een enorme hoeveelheid informatie over een onderwerp dat u interesseert.

 4. Wilbart

  Ik denk dat je niet gelijk hebt. Ik ben er zeker van. Ik nodig je uit om te bespreken.

 5. Keshakar

  Ik raad u aan de site te bezoeken, die veel artikelen bevat over het onderwerp dat u interesseert.

 6. Kalabar

  Is zeker niet aanwezig.

 7. Galahault

  Het is de uitstekende optieSchrijf een bericht