Nieuws

Gezondheid: kan ADHD worden verlicht met dit dieet?


Kinder- en jeugdpsychiaters raden speciale diëten aan om ADHD te verlichten
Aandachtstekortstoornissen met hyperactiviteit, of kortweg ADHD, worden gevonden bij een relatief groot aantal kinderen en adolescenten, en het is niet ongebruikelijk dat de getroffenen medicatie krijgen. Wetenschappers van het Universitair Ziekenhuis Freiburg hebben nu vastgesteld dat bepaalde diëten ook kunnen helpen bij het verlichten van ADHD.

De Freiburg-onderzoekers onderzoeken in hoeverre het vermijden van individueel voedsel bij kinderen met Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) de symptomen kan verlichten. De eerste veelbelovende resultaten van haar onderzoekswerk zijn nu beschikbaar. Speciale diëten kunnen daarom de symptomen daadwerkelijk beïnvloeden. Het is echter een individueel heel ander dieet.

Vermijd bepaalde voedingsmiddelen om ADHD te helpen verlichten
Kinderen met ADHD vinden het moeilijk om zich op één ding te concentreren, ze zijn meestal erg impulsief, hyperactief en rusteloos, leggen de experts uit. De kinderen hebben door hun alledaagse gedrag vaak meer conflicten en problemen. Het onderzoeksteam onder leiding van professor Dr. Christian Fleischhaker, senior consultant in de kliniek voor psychiatrie, psychotherapie en psychosomatische geneeskunde in de kindertijd en adolescentie bij het Universitair Medisch Centrum Freiburg, onderzoekt momenteel in een uniek onderzoek in Duitsland of het vermijden van individuele voeding de symptomen van ADHD kan verminderen.

Stoffen in voedsel versterken de symptomen
ADHD wordt veroorzaakt door een neurobiologische disfunctie in de hersenen, waardoor verschillende stoffen in voedsel de symptomen kunnen verhogen, leggen de onderzoekers uit. Een speciaal diagnostisch dieet kan worden gebruikt om te achterhalen "of en welk voedsel bij kinderen tussen de zeven en achttien jaar met ADHD" bijdragen aan een toename van de symptomen. Dit zogenaamde oligoantigene dieet zou kunnen bijdragen tot een aanzienlijke verlichting van de symptomen.

Dieet in twee fasen
Bij de speciale voeding worden alle voedingsmiddelen die in principe ADHD kunnen bevorderen vier weken lang vermeden, melden prof. Fleischhaker en collega's. In de volgende stap (herintroductiefase) worden de voedingsmiddelen individueel opnieuw in het dieet geïntroduceerd. Op deze manier is het mogelijk om precies te bepalen op welk voedsel de kinderen reageren. De tweede fase duurt doorgaans drie tot vier maanden. “Het oligoantigene dieet is speciaal afgestemd op elke patiënt. Het doel is om individuele onverenigbare voedingsmiddelen te identificeren ', zegt Fleischhaker. Vaak kunnen verschillende voedingsmiddelen worden geïdentificeerd die symptomen bij kinderen veroorzaken. Deze voedingsmiddelen moeten dan consequent uit het menu worden verwijderd.

Identificeer onverenigbare voedingsmiddelen
"In de fase van het oligoantigeen dieet ontdekken we of voedselintolerantie überhaupt bijdraagt ​​aan de symptomen van ADHD", legt professor Fleischhaker uit. De daaropvolgende herintroductiefase laat zien welke voedingsmiddelen er uiteindelijk verantwoordelijk voor zijn. "In deze fase worden individuele voedingsmiddelen of voedselgroepen geleidelijk onderzocht op hun verdraagbaarheid", vervolgt de onderzoeksdirecteur. Voor elk kind is er een heel individuele voedseltolerantie.

Significante verlichting van de symptomen kan worden bereikt
De onderzoekers melden dat het dieet de 24 kinderen die eerder aan het onderzoek hadden deelgenomen hielp om hun symptomen van ADHD aanzienlijk te verbeteren. Bij ongeveer 60 procent van de kinderen namen de symptomen met meer dan 40 procent af. 'De lijst met waargenomen intoleranties was lang en elk kind heeft zijn eigen intolerantieprofiel', zegt prof. Fleischhaker. Het spectrum van de getroffen voedingsmiddelen varieert van melk tot granen, sommige soorten groenten of fruit tot kunstmatige kleurstoffen. Bij een heel individueel oligoantigeen dieet zijn bijvoorbeeld geselecteerde soorten groenten en fruit, wat granen, rijst en aardappelen, maar ook twee soorten gevogelte of lamsvlees toegestaan, terwijl koemelk, eieren, vis, soja en noten taboe blijven.

Geen onvermijdelijke verzaking aan het genot
De experts stellen dat het speciale voordeel van het speciale dieet is dat kinderen niet zonder waardevolle voedingsmiddelen hoeven te doen waarvan algemeen wordt vermoed dat ze ADHD bevorderen, maar dat ze mogelijk geen negatieve invloed hebben op het individuele kind. Het dieet betekent ook niet dat je plezier moet opgeven. 'We bieden talloze recepten die als echt goede alternatieven kunnen worden gebruikt', benadrukt de studieleider. Hoe strikt de kinderen het onverenigbare voedsel vermijden, is ook hun eigen verantwoordelijkheid. Als echter een onverenigbaar voedsel wordt geconsumeerd, kunnen de symptomen meestal tijdig worden hersteld. 'Nadat het advies opnieuw is opgevolgd, verbeteren de symptomen na korte tijd weer', vervolgde professor Fleischhaker. (fp)

Auteur en broninformatie


Video: ADHD - Kenmerken en verschil met ADD (Januari- 2022).