Nieuws

Geneeskunde: Negenjarigen volledig symptoomvrij dankzij nieuwe hiv-behandeling


9-jarig meisje: kind geboren met hiv zonder tekenen van ziekte
Op de internationale aidsconferentie in Parijs op maandag berichtten wetenschappers over een klein meisje dat geboren is met het hiv-virus en dat - bijna negen jaar na het einde van de hiv-behandeling - geen tekenen van ziekte meer vertoont.

Meisje geboren met HI-virus "praktisch genezen"
Een meisje uit Zuid-Afrika geboren met het HI-virus vertoont al bijna negen jaar geen tekenen van ziekte, hoewel ze in de eerste paar maanden van haar leven is gestopt met het gebruik van medicijnen. Dat meldden experts op de internationale aidsconferentie in Parijs. Het kind wordt beschouwd als 'praktisch genezen' van hiv, schrijft de 'BBC'.

Derde geval van langdurige remissie
Volgens de informatie is dit slechts het derde geval van langdurige remissie - het ontbreken van symptomen - bij kinderen.

Volgens de BBC raakte het meisje rond de geboorte in 2007 besmet met haar moeder. Beiden hadden een zeer hoog hiv-gehalte in het bloed.

Vroege antiretrovirale therapie was destijds geen standaard, maar werd vanaf negen weken aan het kind toegediend als onderdeel van een klinische proef.

Door de behandeling was het virus niet meer detecteerbaar. De therapie werd na 40 weken stopgezet - en het virus is niet teruggekeerd.

Bespaar levenslange therapie
Anthony Fauci, initiatiefnemer van de studie, zei in een verklaring dat de zaak hoop wekte "dat we met HIV besmette kinderen kunnen redden van de last van levenslange therapie".

Een tegenslag is echter altijd mogelijk. Hij hoopte echter op een permanente 'functionele' hiv-remedie voor het meisje.

Het virus zou zo verzwakt zijn in het lichaam dat het zich niet meer kan voortplanten en het kind symptoomvrij blijft.

"We geloven niet dat alleen antiretrovirale therapie tot remissie kan leiden", zegt co-auteur Dr. Avy Violari volgens "BBC".

'We weten niet echt waarom dit kind remissie heeft bereikt - we denken dat het genetisch of immuungerelateerd is.'

"Mississippi girl" opnieuw besmet door het virus
De resultaten mogen echter niet tot grote euforie leiden. Zelfs jaren geleden veroorzaakte het geval van een zogenaamd gezond met HIV besmet kind in de Verenigde Staten een sensatie.

Het kind van een met hiv geïnfecteerde moeder was bekend geworden als het "Mississippi-meisje". Het werd na enkele maanden zonder medicamenteuze behandeling genezen totdat het in 2014 opnieuw door het virus werd besmet.

Het meisje heeft sindsdien weer medicijnen gekregen. Deskundigen spraken destijds over grote teleurstelling voor het kind, het gezin, de artsen en al het aidsonderzoek.

In 2015 werd het geval gemeld van een 18-jarige met hiv geïnfecteerde vrouw uit Frankrijk, die jarenlang zonder therapie en zonder symptomen is geweest. Volgens berichten in de media is het nog steeds zo.

Succesvol onderzoek
De ziekte met immuundeficiëntie werd tot nu toe als ongeneeslijk beschouwd, maar in de toekomst zou het ook mogelijk kunnen zijn om AIDS te genezen, mijn experts.

Een paar weken geleden meldden Amerikaanse wetenschappers dat ze een belangrijke doorbraak hadden in de behandeling van hiv.

Bij experimenten konden ze het virus scheiden van geïnfecteerde cellen met behulp van de nieuwste genetische bewerkingstechnologie.

Onderzoek heeft ook grote vooruitgang geboekt op het gebied van preventie. Het was dus mogelijk om een ​​medicijn te ontwikkelen dat het aantal nieuwe hiv-infecties bij mannen enorm zou kunnen verminderen. De middelen ter bescherming tegen aids zullen in de toekomst ook in de EU worden goedgekeurd. (advertentie)

Auteur en broninformatieVideo: HIV test je zelf (Januari- 2022).