Nieuws

Depressie kan goed worden behandeld zolang het vroeg wordt herkend

Depressie kan goed worden behandeld zolang het vroeg wordt herkend


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Depressie is meestal gemakkelijk te behandelen, maar wordt vaak niet opgemerkt
Degenen die aan een depressie lijden, kunnen meestal worden geholpen met therapie die vroeg wordt gestart, maar verschillende factoren voorkomen vaak dat ze zich openstellen voor hun medemensen of naar een arts gaan, aldus onderzoekers van het Freiburg Universitair Ziekenhuis.

Zodra de juiste diagnose is gesteld, kan tot 80 procent van de patiënten met een depressie binnen een hanteerbare periode beslissende hulp krijgen, meldt de Freiburg Universitaire Kliniek. Het is daarom belangrijk om op de relevante tekens te letten en, indien nodig, snel medische hulp te zoeken. "Als mensen zich lange tijd machteloos en overweldigd voelen, zit er vaak een depressie achter", merkten de Freiburg-experts op.

Zie tekenen van depressie
Als lusteloosheid en prikkelbaarheid permanent worden en zelfs alledaagse taken een last zijn, zijn dit ernstige waarschuwingssignalen. Bovendien vermindert een depressie - in tegenstelling tot eenvoudige stemmingsstoornissen - ook de fysieke en mentale functies drastisch en mensen die lijden aan een depressie trekken zich meestal terug uit het leven, meldt de Freiburg Universitaire Kliniek. Naast de psychische problemen komen ook vaak lichamelijke klachten voor. 'Uw eigen vermeende ontoereikendheid bij het omgaan met het dagelijks leven veroorzaakt op zijn beurt angsten en schuldgevoelens, die de getroffen grondwet verder belasten', leggen de experts van het universitair ziekenhuis uit.

Vooral vroege therapie is belangrijk
"Het grote individuele lijden en het aanzienlijk verhoogde aantal zelfmoorden, vooral bij ernstig zieke patiënten, onderstrepen het belang van vroege therapie", benadrukt prof. Dr. Katharina Domschke, medisch directeur van de kliniek voor psychiatrie en psychotherapie van het Universitair Medisch Centrum Freiburg. De diagnose wordt echter vaak vertraagd omdat onwetendheid, repressie of schaamtegevoelens voorkomen dat getroffenen zich openstellen voor de omgeving of een arts bezoeken.

Stabiliseer de toestand van de getroffenen op lange termijn
De diagnose wordt gevolgd door een therapie op maat van de patiënt, wat bij een beheersbare tijdsperiode tot een doorslaggevende vermindering van de symptomen bij tot wel 80 procent van de patiënten leidt, melden de experts. De therapie valt eerst de acute depressie aan en probeert vervolgens de toestand van de patiënt zodanig te stabiliseren dat een vroege terugval onder dagelijkse stress wordt vermeden. Uiteindelijk zal ook worden gewerkt aan de langdurige terugvalpreventie.

Gebruik van antidepressiva
Wat betreft de details van de therapie, meldt het Universitair Medisch Centrum Freiburg dat het gebruik van zogenaamde antidepressiva zeer nuttig is en daarom nationaal en internationaal wordt aanbevolen in de richtlijnen. De medicatie verbetert de stemming en de innerlijke drive. Tegelijkertijd worden de fysieke klachten zoals rug- of hoofdpijn en slapeloosheid verminderd, leggen de experts uit. De antidepressiva werken specifiek op de overdracht van zenuwimpulsen in de hersenen.

Psychotherapeutische benaderingen van behandeling
Bovendien wordt meestal psychotherapeutische behandeling aanbevolen, die de sociale omgeving van de patiënt omvat en "tracht mentale stress en dus stress stap voor stap te verminderen in alledaagse situaties", legt prof. Elisabeth Schramm, senior psycholoog bij de kliniek voor psychiatrie, uit. en psychotherapie in Freiburg. Kritieke en ziektebevorderende levenssituaties moeten worden aangepakt en een ondersteunend netwerk van relaties, een positiever zelfbeeld en het omgaan met moeilijke emotionele situaties moeten samen met de patiënt worden uitgewerkt. Uit de onderzoeksresultaten van de Freiburg-experts blijkt ook dat zelfs bij chronische ziektes (als de depressie langer dan twee jaar aanhoudt) speciaal ontwikkelde psychotherapieën - vooral in combinatie met antidepressiva - succesvol zijn.

Auteur en broninformatieVideo: Wat is manisch-depressief? (Juni- 2022).


Opmerkingen:

 1. Edgardo

  Excuses daarvoor bemoei ik me... Bij mij een soortgelijke situatie. Laten we bespreken. Schrijf hier of in PM.

 2. Orton

  Het spijt me dat ik je niet kan helpen. Ik hoop dat je de juiste oplossing vindt. Wanhoop niet.

 3. Hugi

  Is there a similar analogue?

 4. Yozshujora

  Het is niet helemaal wat ik nodig heb.

 5. Mareo

  Tussen ons spreken, is dit duidelijk. Ik nodig je uit om te zoeken op google.comSchrijf een bericht