Nieuws

Twijfelachtige studieresultaten: mannen hebben steeds minder sperma

Twijfelachtige studieresultaten: mannen hebben steeds minder sperma


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Sterke daling: Europese mannen hebben steeds minder sperma
Enkele jaren geleden is een studie gepubliceerd waaruit blijkt dat de Fransen steeds minder sperma hebben. Volgens een recent onderzoek doen hun leeftijdsgenoten uit andere Europese landen het niet beter. Volgens de laatste bevindingen is het aantal zaadcellen per milliliter sperma bij mannen uit westerse landen dramatisch gedaald.

Mannen uit westerse landen produceren minder sperma
Volgens een recente studie blijft het aantal sperma van mannen in Europa en andere westerse regio's dalen. Zoals de onderzoekers in het tijdschrift "Human Reproduction Update" rapporteren, daalde het aantal zaadcellen per milliliter sperma bij mannen uit westerse landen tussen 1973 en 2011 met 52,4 procent. Volgens de wetenschappers is de afname van het totale aantal sperma per ejaculatie maar liefst 59,3 procent.

Vervuiling door milieutoxines
Eerder onderzoek had al uitgewezen dat het aantal zaadcellen bij mannen in sommige Europese landen is afgenomen.

Deze afname hangt onder meer samen met de vervuiling door milieutoxines.

Studies hebben ook aangetoond dat het vetrijke dieet van een vader, te veel cola en marihuana het sperma schaden.

En mobiele telefoons in hun broek lijken ook een negatieve invloed te hebben op het aantal zaadcellen.

Dringende wake-up call voor experts
Het hoofd van de huidige studie, Hagai Levine van de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem, zei volgens een rapport van de Britse krant "The Guardian": "De resultaten zijn behoorlijk schokkend."

"Gezien het belang van sperma voor de mannelijke vruchtbaarheid en de menselijke gezondheid, is deze studie een dringende wake-up call voor onderzoekers en gezondheidsfunctionarissen over de hele wereld", wordt Levine geciteerd in de Times of Israel.

Volgens een rapport van het persbureau dpa overwoog Artur Mayerhofer van het BioMedical Center van de Ludwig Maximilians Universiteit in München echter de resultaten: "Spermafunctionaliteit zoals beweeglijkheid, maar ook morfologische veranderingen werden niet meegenomen in deze analyse."

'Het valt nog te bezien of de gegevens dus kunnen worden gebruikt om te concluderen dat mannen echt sterieler zijn geworden', zegt de wetenschapper, die niet bij de analyse betrokken was.

topje van de ijsberg
Volgens Mayerhofer is het dalende aantal zaadcellen misschien slechts het topje van de ijsberg. Naar zijn mening is de trend waarnaar het werk verwijst twijfelachtig:

een toename van testiculaire tumoren, cryptorchidisme (abdominale testikels) en andere problemen, evenals een verband met algemene morbiditeit en mortaliteit.

Om tot hun resultaten te komen, evalueerden Levine en zijn collega's uit Israël, Brazilië, Denemarken, Spanje en de VS 244 spermacellen uit 185 onderzoeken die waren uitgevoerd bij bijna 43.000 mannen.

Er werd onderscheid gemaakt tussen deelnemers uit landen met een westerse levensstijl (Europa, Noord-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland) en de rest van de wereld (vooral Azië, Afrika en Zuid-Amerika). 28 procent van de gegevens was afkomstig van de laatste.

De achteruitgang is sterk en hardnekkig
Statistisch gezien daalde het aantal zaadcellen per milliliter bij westerse mannen van 1973 tot 2011 met 1,4 procent per jaar, en in het totale aantal per spermastaal zelfs met 1,6 procent.

Deze cijfers zouden verwijzen naar die mannen waarvan niet is vastgesteld dat ze vruchtbaar zijn. Voor mensen met kinderen was de jaarlijkse afname van het aantal per milliliter en het totaal elk ongeveer 0,8 procent.

In de andere regio's van de wereld werd geen statistisch significante trend vastgesteld.

"Deze duidelijke studie toont voor het eerst aan dat deze achteruitgang sterk en hardnekkig is", zegt co-auteur Shanna Swan van de Icahn School of Medicine aan de Mount Sinai in New York, VS, volgens de Times of Israel.

Het feit dat de daling vooral duidelijk is in westerse landen suggereert sterk dat externe factoren zoals chemicaliën en levensstijl "een oorzakelijke rol spelen in deze trend", zei ze.

De exacte redenen voor de achteruitgang moeten volgens de onderzoekers echter nog onderzocht worden om tegenmaatregelen te kunnen nemen.

Talloze redenen voor afname van het aantal spermacellen
Volgens Stefan Schlatt van het Universitair Ziekenhuis Münster, die niet bij het onderzoek betrokken was, vormde het onderzoek een goede basis voor discussie. De getoonde neiging is echter slechts gedeeltelijk twijfelachtig:

'Als je naar de concrete cijfers kijkt, liggen ze nog steeds ver boven de waarden die de Wereldgezondheidsorganisatie als ondergrens van vruchtbaarheid specificeert', aldus de deskundige, aldus dpa.

Hoewel het aantal spermacellen bepalend is voor de beoordeling van de vruchtbaarheid, speelt het ook een rol hoe flexibel het sperma is en of ze vervormd kunnen zijn. Dit werd echter niet meegenomen in de studie.

De redenen voor de afname van het aantal spermacellen worden volgens de arts vermoed: van de te warme luier bij baby's tot aspirine tot de mobiele telefoon in je broekzak.

Schlatt ziet een belangrijke reden voor het verminderen van de vruchtbaarheid dat mannen ouder worden als ze een gezin stichten. Omdat met het ouder worden de kwaliteit van het sperma afneemt. (advertentie)

Auteur en broninformatie


Video: ORGASMEKLOOF: Waarom KOMEN MANNEN vaker KLAAR dan VROUWEN? Voxpop #63 (Juni- 2022).


Opmerkingen:

 1. Schaffer

  Excuseer me voor wat ik me bewust ben van het bemoeien met ... deze situatie. Forumuitnodiging.

 2. Marsh

  het antwoord trouw

 3. Shaker

  Je hebt geen gelijk. Ik ben er zeker van. Ik kan het bewijzen. E-mail me op PM, we zullen bespreken.

 4. Suthley

  Het is dus oneindig mogelijk om te bespreken ..

 5. Scand

  Congratulations, I think this is the brilliant ideaSchrijf een bericht