Nieuws

Minder sperma ook minder vruchtbaarheid?

Minder sperma ook minder vruchtbaarheid?


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Nieuwe studie toont aan: Westerse mannen hebben steeds minder sperma in hun ejaculaat. Urologen geven het duidelijk: zorgen over onvermogen om zwanger te worden zijn ongegrond
Een nieuwe studie over mannelijke vruchtbaarheid, gepubliceerd in het tijdschrift "Human Reproductive Update", veroorzaakt momenteel opschudding. Uit het onderzoek van arts Hagai Levine en zijn team van de Hebrew University of Jerusalem blijkt dat het aantal zaadcellen bij mannen uit westerse landen blijft dalen. Volgens de wetenschappers is het aantal zaadcellen per milliliter sperma met zo'n 52 procent afgenomen. De onderzoekers rapporteerden zelfs een afname van bijna 60 procent in het totale aantal zaadcellen per ejaculatie. Desalniettemin ziet de Duitse Vereniging voor Urologie (DGU) het vermogen om zich voort te planten in westerse geïndustrialiseerde landen niet ernstig in gevaar te brengen.

Voor hun onderzoek beoordeelden de auteurs 185 beschikbare onderzoeken van 1973 tot 2011 en bekeken zo de gegevens van ongeveer 43.000 vruchtbare mannen en mannen met vruchtbaarheidsproblemen zonder andere bekende medische aandoeningen. Ze maakten onderscheid tussen landen met een westerse levensstijl - waaronder Europa, Noord-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland - en de rest van de wereld, vooral Zuid-Amerika, Afrika en Azië, waar uit de studie bleek dat een dergelijke daling niet werd waargenomen. Er werd echter geen rekening gehouden met hoe gezond het individuele sperma van de deelnemers was. Het is ook onduidelijk wat de afname van het sperma veroorzaakt. Niettemin: onder experts wordt de studie beschouwd als de beste herberekening die momenteel beschikbaar is. En het suggereert dat het aantal zaadcellen van westerse mannen in de toekomst zal blijven dalen, mogelijk ook als indicatie voor andere gezondheidsrisico's.

Maar wat betekent het resultaat van de metastudie in termen van mannelijke vruchtbaarheid? 'Ik denk niet dat de mannen zich zorgen hoeven te maken. De getoonde veranderingen zijn allemaal binnen een zeer normaal bereik, ”verzekert Prof. Dr. med. Sabine Kliesch, voorzitter van de Patient Academy en de Andrology Working Group van de Duitse Vereniging voor Urologie. "Een beperking van de vruchtbaarheid is niet te verwachten vanwege de statistisch waargenomen veranderingen."

De specialist in reproductieve geneeskunde en andrologie adviseert om de verzamelde gegevens niet te overschatten. Onder andere omdat het voor mannen normaal is om steeds weer schommelingen binnen het normale bereik te ervaren - zonder dat dit een pathologische afwijking hoeft aan te geven. Bovendien: “Het aantal spermacellen dat vooruitgaat, is doorslaggevender dan het absolute aantal spermacellen. Alleen deze kunnen de eicel bereiken tijdens natuurlijke bevruchting. Er zijn geen gegevens in dit onderzoek ”, zegt prof. Sabine Kliesch. Je moet er ook rekening mee houden dat de meetmethoden in de loop der jaren aanzienlijk zijn verbeterd. 'Het is heel goed denkbaar dat de gemeten trend mede voortkwam uit de mogelijkheden voor een nauwkeurigere kwaliteitscontrole', merkt de Androloog op.

Maar ook al kan het alles duidelijk worden gegeven met betrekking tot de vruchtbaarheid van mannen, het resultaat van het onderzoek moet serieus worden genomen. "Het onderwerp van verdere studies zou moeten zijn welke mechanismen achter de achteruitgang van het sperma zitten en in hoeverre ze ook de gezondheid van mannen in het algemeen beïnvloeden", zegt prof. Christian Wülfing, perswoordvoerder van de Duitse Vereniging voor Urologie. “De invloed van leefstijlfactoren zoals obesitas, stress en roken staat centraal in de discussie, evenals mogelijke risicofactoren uit de omgeving, zoals chemicaliën. Houd ook rekening met de leeftijd van mannen en ziekten die de kwaliteit van het sperma en het ejaculaat kunnen beïnvloeden, waaronder zaadbalkanker, prostaatkanker of testiculaire afwijkingen. ”

Auteur en broninformatieVideo: Tips om zwanger te worden - Aflevering 2. Dr. Bertho. LINDA. (Mei 2022).