Nieuws

Wereldhepatitisdag: WHO adviseert hepatitis B-vaccinatie voor alle pasgeborenen

Wereldhepatitisdag: WHO adviseert hepatitis B-vaccinatie voor alle pasgeborenen


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

WHO-maatregelen ter bestrijding van virale hepatitis
Ter gelegenheid van de Werelddag voor hepatitis schetste de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de wereldwijde strategie voor het elimineren van onder meer hepatitis om alle pasgeborenen tegen hepatitis B te vaccineren. Er is dringend actie nodig om de verspreiding van hepatitis tegen te gaan.

Vorig jaar werd de eerste wereldwijde gezondheidsstrategie van de WHO gelanceerd om virale hepatitis tegen 2021 te elimineren, maar de resultaten zijn tot dusver beperkt. Ter gelegenheid van Wereld Hepatitis Dag zet de WHO zich daarom in voor de tijdige implementatie van diverse maatregelen. Zo moeten alle pasgeboren baby's wereldwijd worden gevaccineerd tegen hepatitis B.

Jaarlijks meer dan 1,3 miljoen doden door hepatitis
Volgens de WHO is virale hepatitis een van de grootste mondiale gezondheidsproblemen. In 2015 hadden naar schatting 257 miljoen mensen een hepatitis B-infectie en 71 miljoen mensen hadden hepatitis C. Virale hepatitis veroorzaakte in hetzelfde jaar 1,34 miljoen sterfgevallen, wat vergelijkbaar is met bijvoorbeeld het aantal gevallen van tuberculose. Bovendien neemt het aantal sterfgevallen door hepatitis toe.

70 procent van de infecties in 28 landen
Volgens de WHO is ongeveer 50 procent van de chronische hepatitisziekten te herleiden tot slechts elf landen: Brazilië, China, Egypte, India, Indonesië, Mongolië, Myanmar, Nigeria, Pakistan, Oeganda en Vietnam. Als Cambodja, Kameroen, Colombia, Ethiopië, Georgië, Kirgizië, Marokko, Nepal, Peru, de Filippijnen, Sierra Leone, Zuid-Afrika, Tanzania, Thailand, Oekraïne, Oezbekistan en Zimbabwe worden opgenomen als nog eens 17 landen, dan is 70 procent van de tuberculose gevallen in deze gevallen Staten. Volgens de WHO is er in deze 28 meest getroffen landen grote behoefte aan actie.

Vaccinatie voor pasgeborenen
In Duitsland wordt hepatitis B-vaccinatie voor zuigelingen sinds 1995 aanbevolen door het Robert Koch Institute (RKI) Standing Vaccination Committee (STIKO) en maakt deel uit van de beschermende vaccinatie die plaatsvindt op de leeftijd van twee maanden. In bepaalde risicogevallen wordt ook direct na de geboorte gevaccineerd. In de landen die het meest door hepatitis worden getroffen, zijn dergelijke vaccinaties tot dusver onvoldoende uitgevoerd. Tegelijkertijd hebben geïnfecteerde mensen, vooral in lage- en middeninkomenslanden, weinig toegang tot routinematige diagnostische tests en passende behandeling, meldt de WHO.

Weinig patiënten worden behandeld
Eind 2015 was volgens schattingen van de WHO slechts negen procent van de mensen met een hepatitis B-infectie en 20 procent van de mensen die besmet waren met hepatitis C getest en gediagnosticeerd, maar de meesten hebben geen idee van hun ziekte. Van de patiënten met de diagnose hepatitis B werd acht procent (of 1,7 miljoen mensen) behandeld voor hun ziekte en in het geval van hepatitis C zeven procent (of 1,1 miljoen mensen). Het doel is om tegen 2030 ervoor te zorgen dat 90 procent van de mensen met hepatitis B- en hepatitis C-infecties wordt getest en dat ten minste 80 procent een passende behandeling krijgt.

1,75 nieuwe hepatitis C-infecties
De meeste nieuwe infecties zijn te wijten aan hepatitis C-infecties, meldt de WHO. In 2015 waren in totaal ongeveer 1,75 miljoen volwassenen opnieuw besmet met hepatitis C, onder wie veel drugsgebruikers die besmet waren met de ziekteverwekker door besmette injecties. Volgens de RKI kwamen in 2016 4.368 hepatitis C-infecties voor in Duitsland (vergeleken met hepatitis B-infecties: 3.005 in 2016). Ook hier is de belangrijkste transmissieroute intraveneus drugsgebruik (80% van de gevallen).

Auteur en broninformatie


Video: Baby vaccineren, de eerste vaccinatie (Juni- 2022).


Opmerkingen:

  1. Ogelsby

    Het is verwijderd (heeft een gemengd onderwerp)

  2. Jaryl

    Ook wat daardoor?

  3. Rexlord

    Ik denk dat je niet gelijk hebt. Voer in dat we bespreken.



Schrijf een bericht