Nieuws

Identificeer infectieziekten beter en red levens

Identificeer infectieziekten beter en red levens


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Nieuwe procedure voor de diagnose van infectieziekten
Elk jaar zijn infectieziekten wereldwijd de oorzaak van miljoenen sterfgevallen, waarbij een groot deel van deze infecties wordt veroorzaakt door zogenaamde biofilminfecties, die tot nu toe moeilijk te diagnosticeren waren, meldt het Duitse Hartcentrum Berlijn. Met een nieuwe methode kunnen de diagnostische mogelijkheden - en dus ook de behandelmogelijkheden - in de toekomst aanzienlijk worden verbeterd.

Infectieziekten behoren tot de tien belangrijkste doodsoorzaken in Europa en veel van deze ziekten zijn te wijten aan zogenaamde biofilminfecties. In dergelijke gevallen was de diagnose tot nu toe buitengewoon moeilijk. In het gezamenlijke project iSOLID, dat wordt gefinancierd door het Federale Ministerie van Onderwijs en Onderzoek (BMBF), moet nu "de snelle en betrouwbare detectie van dergelijke infecties met behulp van digitale beelddiagnostiek" worden onderzocht. Aanbevelingen voor geschikte therapieën zijn ook het doel van het gezamenlijke project.

Biofilm-infecties zijn bijzonder moeilijk op te sporen
In het gezamenlijke project iSOLID (Integrated Solutions for Infection Detection) werken het biofilmcentrum van het Duitse hartcentrum Berlijn, het Fraunhofer Instituut voor geïntegreerde schakelingen IIS, HB Technologies AG en CHILI GmbH samen aan nieuwe oplossingen voor de diagnose van biofilminfecties. Met behulp van digitale beelddiagnostiek moeten de infecties sneller en betrouwbaarder worden gediagnosticeerd. De biofilminfecties zijn verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de ernstige infectieziekten, maar tot nu toe zijn er geen geschikte diagnostische methoden voor hun detectie en gerichte therapie, meldt het Duitse Hartcentrum Berlijn.

FISH-methode voor de detectie van bacteriën
De onderzoekers gebruiken de zogenaamde "fluorescentie in situ hybridisatie" (FISH) als diagnostische methode, die is gebaseerd op met fluorescentie gelabelde DNA-sondes en, volgens de experts, de voordelen van moleculaire biologie, fluorescentiemicroscopie en histologie combineert. Dit is bedoeld om de specifieke diagnose mogelijk te maken van infectieziekten die terug te voeren zijn op biofilms. "Dankzij het FISH-onderzoek zijn biofilms voor het eerst routinematig zichtbaar en detecteerbaar", benadrukt Dr. Annette Moter van het German Heart Center Berlin. Met de methode kunnen de bacteriën die bij de infectie betrokken zijn worden opgespoord en geïdentificeerd, zodat snel een specifieke therapie kan worden gestart, meldt de deskundige. Een snelle en specifieke detectie van ziekteverwekkers is essentieel voor de juiste keuze van antibioticatherapie.

Ontwikkeling van nieuwe preventie- en behandelmethoden
Hoewel de FISH-methode al bekend is, is deze gebaseerd op zeer grote hoeveelheden beeldgegevens, waarvan de analyse complex en complex is. In het huidige samenwerkingsproject moet een digitale methode voor beeldanalyse worden ontwikkeld voor de automatische detectie en kwantificering van micro-organismen. De "oplossing voor workflowintegratie en monsterbehandeling voor de kwantitatieve analyse van biofilms voor de ontwikkeling van nieuwe preventie- en behandelmethoden" zijn ook doelstellingen van het project. Met behulp van een intuïtief bediend beeldcommunicatie- en archiefsysteem (PACS) moeten alle relevante beeldbestanden snel en veilig worden opgeslagen en verwerkt, meldt het Duitse Hartcentrum Berlijn.

In eerste instantie is het nu de bedoeling om de gewenste methoden in het gezamenlijke iSOLID-project te testen op klinische weefselmonsters en ook om de bijbehorende workflow te evalueren in de context van een diagnostisch onderzoek. Vervolgens moeten structurele mogelijkheden worden gecreëerd om "de FISH-methode nationaal en internationaal routinematig te gebruiken, waardoor een gat in de diagnose van infectieziekten wordt overbrugd", aldus de wetenschappers. (fp)

Auteur en broninformatieVideo: René ten Bos over de Coronastorm hoe een virus ons verstand wegvaagde (Mei 2022).