Nieuws

Kinderopvangtoeslag verlaagt de belastingvoordelen voor alimentatie

Kinderopvangtoeslag verlaagt de belastingvoordelen voor alimentatie


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

FG Münster: Kinderbijslag telt niet mee
Munster (jur). De kinderopvangtoeslag, die in 2013 op federaal niveau werd ingevoerd en pas na 2015 in Beieren werd voortgezet, verlaagt de belastingaftrek van de partner voor niet-gehuwde ouders voor hun onderhoud. Kinderbijslag wordt daarentegen niet meegerekend voor de fiscaal aftrekbare alimentatiebetalingen, zoals het Finanzgericht (FG) Münster in een op dinsdag 15 augustus 2017 bekendgemaakt vonnis heeft beslist (dossiernummer: 14 K 2825/16 E).

De kinderopvangtoeslag, in de volksmond bij critici en vooral bij critici bekend, is bedoeld ter ondersteuning van ouders die vóór de derde verjaardag van hun kind geen openbare of door de overheid gefinancierde plaats in een kinderdagverblijf gebruiken. Het wordt betaald vanaf de 15e levensmaand en bedroeg aanvankelijk 100 euro op federaal niveau, daarna vanaf augustus 2014 150 euro per maand.

Op 21 juli 2015 oordeelde het Federaal Grondwettelijk Hof dat de federale regering niet wetgevend bevoegd was (dossiernummer: BvF 2/13; JurAgentur-rapport van de dag des oordeels). Vervolgens heeft Beieren een eigen kinderopvangtoeslag ingevoerd, ook 150 euro per maand, tot de derde verjaardag van het kind.

Het geschil betreft een stel in Westfalen dat in een huwelijksgemeenschap leeft. De vader betaalde alimentatie aan de moeder en wilde deze volledig claimen als buitengewone belastingdruk. In 2015 ontving de moeder echter ook kinderopvangtoeslag. De belastingdienst telde dit en ook het halve aandeel van de moeder in de kinderbijslag als het inkomen van de moeder, waardoor de fiscaal aftrekbare alimentatie van de vader dienovereenkomstig wordt verlaagd.

De rechtszaak van de vader hiertegen was alleen succesvol met betrekking tot kinderbijslag. Dit dient de belastingvrijstelling van het bestaansminimum van het kind en is bedoeld voor hun levensonderhoud. In het sociaal recht wordt het volgens de regionale rechtbank van Münster ook gezien als het inkomen van het kind en niet van de ouders.

De kinderopvangtoeslag moet daarentegen de prestaties op het gebied van kinderopvang en opvoeding van de ouders eren en een vergoeding bieden aan ouders die geen opvang voor hun jonger dan driejarige kind opnemen. Het geld is dus "geschikt en bedoeld om het onderhoud van de moeder veilig te stellen". Daarom moet het ook als inkomen worden aangemerkt, aldus de regionale rechtbank van Münster in zijn arrest van 11 juli 2017, dat ook schriftelijk is gepubliceerd.

Auteur en broninformatieVideo: Presentatie rapport Donner over kinderopvangtoeslag 12 maart 2020 (Augustus 2022).