Nieuws

Nieuwe effectieve online therapie tegen onbedwingbare trek

Nieuwe effectieve online therapie tegen onbedwingbare trek


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Kan begeleide zelfhulp via internet de eetbuistoornis effectief behandelen?
Een zogenaamde eetbuistoornis wordt gekenmerkt door pathologische onbedwingbare trek en wordt meestal behandeld in gedragstherapiesessies. Onderzoekers hebben nu echter ontdekt dat begeleide zelfhulp via internet een goede aanvulling kan zijn op eerdere behandelingen of ze zelfs volledig kan vervangen.

De onderzoekers van de Hannover Medical School (MHH) en de Universiteit van Leipzig ontdekten in hun onderzoek dat een zelfhulpprogramma voor gedragstherapie dat niet anoniem is en internet gebruikt, nuttig kan zijn bij de behandeling van de eetbuistoornis. De artsen publiceerden de resultaten van hun studie in het tijdschrift "JAMA Psychiatry".

Wat is een eetbuistoornis?
Wanneer mensen eetbuien hebben, lijden ze aan ongecontroleerde terugkerende eetbuien. Hiermee consumeren ze een grote hoeveelheid voedsel, wat natuurlijk kan leiden tot overgewicht.

Eetbuien worden vaak veroorzaakt door negatieve gevoelens
“De eetbuien worden meestal veroorzaakt door negatieve gevoelens die tijdens het eten worden onderbroken. Met behulp van cognitieve gedragstherapie leren de getroffenen hun eetgedrag te normaliseren, verdere gewichtstoename te voorkomen en hun psychische problemen anders aan te pakken dan eten ”, legt auteur prof.dr. Martina de Zwaan, directeur van de kliniek voor psychosomatiek en psychotherapie aan de Hannover Medical School (MHH).

Nieuwe zelfhulpprogramma's kunnen onafhankelijk van tijd en plaats worden uitgevoerd
Er zijn maar weinig therapieplaatsen voor de behandeling van een eetbuistoornis. Daarom wilden de experts nagaan of een specifiek zelfhulpprogramma, dat gebaseerd is op cognitieve gedragstherapie, kan helpen bij de behandeling. Hoewel dit programma via internet werd uitgevoerd, bevatte het ook een persoonlijk eerste interview, leggen de wetenschappers uit. Daarnaast werd er tijdens de behandeling regelmatig contact gehouden via e-mails. “Het kan snel worden gestart en uitgevoerd, ongeacht tijd en plaats. Bovendien zijn veel patiënten minder geremd om zo'n programma te doorlopen dan naar therapeutische sessies te gaan ”, legt auteur prof. De Zwaan uit.

Artsen onderzoeken 180 onderwerpen
De studie over dit onderwerp werd ondersteund door het federale ministerie van Onderwijs en Onderzoek. In totaal namen zeven Duitse centra deel aan het onderzoek en werden ongeveer 180 proefpersonen onderzocht. De behandeling van de eetbuistoornis omvatte twintig contacten met therapeuten per week, met een totale duur van meer dan vier maanden.

Zelfhulpprogramma verminderde eetbuien, depressieve stemmingen en zorgen over gewichtsproblemen
De helft van de proefpersonen gebruikte de gedragstherapie individuele sessies met een therapeut. De onderzoekers legden uit dat de tweede helft van de deelnemers per e-mail deelnam aan het zelfhulpprogramma. De resultaten laten zien dat de eetbuien bij alle proefpersonen aanzienlijk afnamen. Bovendien namen verschillende andere factoren, zoals depressieve stemmingen, angstgevoelens en zorgen over gewicht, ook af, leggen de wetenschappers uit.

Persoonlijke therapie bereikt het effect sneller
Het verschil was dat persoonlijke therapie succesvoller was. Deze proefpersonen hadden direct na de behandeling significant minder eetaanvallen dan de andere behandelingsgroep. Dit effect werd ook zes maanden na de behandeling gevonden. Na een periode van 18 maanden waren de effecten van de verschillende behandelingen in evenwicht. Op dit moment waren de eetaanvallen in beide groepen afgenomen.

Op internet gebaseerde therapie is een goed alternatief
"Deze niet-anonieme therapie via internet is een goed alternatief. Het kan ook worden gebruikt om de tijd te overbruggen totdat een persoonlijke therapie begint. Daarom moet het worden geïntegreerd in de gezondheidszorg ”, zegt professor de Zwaan in een persbericht van de Hannover Medical School.

Persoonlijke interviews zijn beter voor de behandeling van suïcidaliteit en ernstige psychische aandoeningen
Er zijn echter nog andere belangrijke punten waarmee rekening moet worden gehouden bij de behandeling van eetbuistoornis. omdat de ziekte suïcidaliteit en andere ernstige psychische aandoeningen kan veroorzaken, die beter kunnen worden behandeld door persoonlijke gesprekken, beperken de onderzoekers. (net zo)

Auteur en broninformatieVideo: The Truth About ABA Therapy Applied Behavior Analysis (Juni- 2022).


Opmerkingen:

 1. Grogami

  Ik denk dat je het fout hebt. Ik kan het bewijzen. Schrijf me in PM, we zullen het bespreken.

 2. Nizshura

  Volgens mij vergist u zich. Laten we bespreken.

 3. Nerr

  Het definitieve antwoord, het is de moeite waard om te weten ...

 4. Shakabar

  vreemd, daar kwam ik zelf pas later op, te oordelen naar de datum van de post. maar toch bedankt.

 5. Windell

  Alles op zijn tijd.

 6. Altu?

  Ja, correct.Schrijf een bericht