Nieuws

Gezondheidsgevaren bij het plukken van paddenstoelen: risico op levensbedreigende paddenstoelvergiftiging

Gezondheidsgevaren bij het plukken van paddenstoelen: risico op levensbedreigende paddenstoelvergiftigingWe are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

De regenachtige zomer is een paradijs voor paddenstoelen. Maar er bestaat levensgevaar: wees voorzichtig bij het zoeken naar paddenstoelen. De groene knolzwam is gemakkelijk door elkaar te halen - en dat kan dodelijk zijn.

Gif-noodoproep in volle gang
De noodoproep voor vergif in de Berlijnse Charité is momenteel in volle gang. Het paddenstoelenseizoen begint en daarmee de waarschuwing voor gevaarlijke paddestoelen.

Vergiftiging door onwetendheid
Toxicoloog Friedrike Wittchen zegt: "We zien een toename van het aantal gevallen dat mensen treft die gewoon zin hadden om paddenstoelen te verzamelen zonder ze te kennen."

Verkeerde waarschuwingen
Een reden voor de onwetendheid is de demonisering van de paddenstoel. Het is niet alleen gemakkelijk te herkennen, maar is ook eerder hallucinogeen dan dodelijk. Om ernstig in gevaar te zijn, zouden ze potten met paddenstoelen moeten verslinden - maar een enkel exemplaar kan dodelijk zijn voor groene knolzwam.

Asielzoekers in gevaar
Vooral asielzoekers worden getroffen. Velen komen uit landen waar geen knolzwam is. Ze beschouwen het als eetbare paddenstoelen uit hun oude thuisland en brengen zo hun leven in gevaar.

Goede smaak
De dodelijke knolzwam smaakt niet slecht en daarom herkennen de getroffenen het niet meteen als giftig.

Symptomen zijn bedrieglijk
Diarree en braken treden op na enkele uren. Het lastige is: daarna voelt het vergiftigde zich beter en denkt voortijdig dat de vergiftiging voorbij is.

Lever schade
De ernstige symptomen beginnen echter pas na één tot vier dagen. Dan beschadigt het gif de lever.

Misselijkheid na het eten van paddenstoelen? Onmiddellijk arts waarschuwen
De MHH in Hannover verduidelijkt met een poster in verschillende talen en adviseert om onmiddellijk naar een kliniek te gaan als je schimmelvergiftiging vermoedt.

Knolzwam
De groene knolzwam is verantwoordelijk voor 90% van alle dodelijke vergiftigingen in Duitsland. De witte knolzwam is ook dodelijk giftig, alleen de gele knolzwam is niet levensbedreigend - het is gewoon oneetbaar.

Amanitin
Knolzwammen bevatten amanititine, een gif dat de organen beschadigt. Daarom kan 50 gram van de paddenstoel het leven beëindigen.

Hoe kan de paddenstoel worden herkend?
Een jonge groene knolzwam heeft een hoed in de vorm van een halve bol. Later wordt de hoed olijfgroen tot geelgroen. Het heeft lange witte, later groenige latten. De stengel is erg lang en cilindrisch, groen of geel.

Witte knolzwam
De witte knolzwam kan op jonge leeftijd worden verward met witte champignons. De latten zijn dicht op elkaar geplaatst en wit, de stengel lang en wit.

Typische geur
De groene knolzwam heeft wit vlees van binnen en ruikt aangenaam naar honing.

Waar groeien knolzwammen?
Knolzwam groeit van juli tot oktober in loofbossen en parken, ze geven de voorkeur aan beuken en eikels.

De maag uitpompen?
De fallotoxinen komen slechts een uur na consumptie in het bloed. Als u maagpijn en diarree ervaart, zijn de eerste symptomen het te laat om uw maag leeg te pompen.

Hoe verloopt de vergiftiging?
De amatoxines werken na vier tot zes dagen. Dit resulteert in lever- en nierfalen, evenals interne bloedingen en geelzucht. Nu helpt alleen een levertransplantatie, anders sterft de dood na ongeveer tien dagen.

Wat te doen?
De Duitse Vereniging voor Mycologie adviseert: 'Verzamel alleen paddenstoelen die je zeker kent. Pas als je er zeker van bent na herhaalde kennisbepaling, denk je aan de koekenpan. "

Vraag experts
De DgfM adviseert: "Laat je paddenstoelen alleen op hun eetbaarheid controleren door gecertificeerde paddenstoelenexperts en vraag hem om zijn ID van de DgfM."

Informeer jezelf
U kunt ook seminars bijwonen over schimmelbepaling die de DgfM biedt. Je moet in ieder geval een identificatieboek voor paddenstoelen kopen en de soort leren kennen voordat je paddenstoelen gaat verwerken.

Excursies
De NABU, centra voor volwassenenonderwijs, wildparken zoals het bizonverblijf in Springe of milieukantoren bieden begeleide paddenstoelenexcursies waar je gewone eetbare en paddenstoelen kunt leren kennen.

Lamellen, kleur, geur
Paddenstoelenidentificatieboeken tonen niet alleen de paddenstoelensoort op foto's, maar geven ook informatie over hoe de paddenstoel ruikt, welke kleur hij heeft, waar hij groeit en vooral welke giftige soorten moeten worden verward met eetbare soorten.

Geen champignons met vinnen
Er is een basisregel voor beginners: verzamel geen lamellaire paddenstoelen. De moordenaars onder de paddenstoelen zijn voornamelijk die lamellaire paddenstoelen die met andere lamellaire paddenstoelen kunnen worden verward: bolvormige paddenstoelen lijken erg op paddenstoelen.

Geen paddenstoelen, cantharellen en sponzen
In eerste instantie zou je het moeten doen met enkele van de meest populaire paddenstoelen: cantharellen, stoksponzen, paddenstoelen en Hallimasch hebben allemaal giftige dubbelgangers.

Paddestoelen
Paddestoelen hebben geen latten onder de hoed, maar een sponsachtige stof. Daarom worden ze in Beieren paddenstoelen genoemd. Hier zijn zelfs de meest giftige slechts levensbedreigend in zeer grote hoeveelheden, en slechts een paar soorten zijn ernstig giftig, volgens de Satan Bolete.

Geen alcohol
De netvormige heksenbolete kan worden gegeten, maar wordt giftig als we tegelijkertijd alcohol drinken.

De Gall bloost
Andere sponspaddestoelen smaken bitter als gal: de gravende bolete heeft een zwart net op de stengel en een witte tot zalmkleurige voering die onder de hoedrand "woekert" en gemakkelijk te onderscheiden is van eetbare paddenstoelen zoals kastanjes.

Welke sponspaddestoelen zijn eetbaar?
Paddestoelen bevatten enkele van de beste eetbare paddenstoelen: boletus, kastanje boletus, berkenpaddestoelen of rode doppen.

Gemakkelijk herkenbaar?
De reuzenparasol of parasolpaddestoel, die verwerkt kan worden tot gepaneerde champignonchips, is ook gemakkelijk te herkennen. (Dr. Utz Anhalt)

Auteur en broninformatie


Video: Nienke op zoek naar koalas! Het Klokhuis (Augustus 2022).