Nieuws

Gezonde bramen - seizoen voor superfood

Gezonde bramen - seizoen voor superfood


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Daarom zijn bramen zo gezond
De bramen zijn rijp en voor de deur groeien vitamines en mineralen. Bramen zitten vol met vitamine C, calcium, kalium en magnesium.

Bessen en thee
We eten de bessen rauw of als jam, met yoghurt of als sap. De bladeren produceren een waardevolle thee die de bloedsuikerspiegel verlaagt, ontstekingen remt en slijm losmaakt.

Insider tip van natuurgeneeskunde
Blackberry-bladthee wordt gebruikt in de natuurlijke geneeskunde om diarree, cystitis en brandend maagzuur te behandelen. Het hoge gehalte aan vitamine C maakt ze een uitstekende metgezel bij verkoudheid en het calcium helpt zwangere vrouwen.

Een schat achter doornen
De zwartachtige energiebouten zijn een belangrijke voedselbron voor dieren. Evolutie zorgde er daardoor voor dat ze niet zomaar hun maag met de schatten vulden. De bessenstruiken zijn bezaaid met doornen.

Zegening van de natuurlijke tuin
Wilde bramen zijn zowel een vloek als een zegen voor de natuurlijke tuinman. Ze voorzien hem van gezond en smakelijk fruit, geneeskrachtige bladeren en bieden voedsel aan zoals een nestplaats en schuilplaats voor roodborstjes zoals het winterkoninkje, zangvogels en jeneverbeslijster, evenals een bloemendisplay voor bijen en hommels.

Vloek van de natuurlijke tuin
De vloek ligt in de dominantie van de wilde braam. Zonder het Sisyphean-werk van het inkorten van de ranken, overwoekeren ze al snel tuinvijvers zoals bloemenweiden, voorkomen ze dat het zorgvuldig aangelegde kruidenbed groeit en de huid krassen.

Collectief fruit
In de plantkunde worden bramen collectieve vruchten genoemd. Veel steenvruchten verzamelen zich hier op een rank.

smaak
Rijpe bramen smaken zoet en zuur, waarbij de zoetheid toeneemt met de mate van rijpheid. Wilde bramen smaken ook een beetje als bosaarde. Deze aangename smaak verandert echter wanneer ze overrijp zijn in de muff, wat doet denken aan verrot blad.

oorsprong
Wilde bramen komen zowel uit de bossen van Eurazië als uit Amerika. Tegenwoordig zijn ze echter over de hele wereld gebruikelijk, zowel als gecultiveerde vormen als de wilde bramen, die op veel plaatsen een invasieve nieuwkomer zijn geworden die inheemse soorten verstikt.

Fokculturenn
De meeste bramengewassen in Duitsland bevinden zich in warme regio's zoals Baden-Württemberg en Rijnland-Palts. De wilde braam is echter niet afhankelijk van warmte. Hij gedijt goed in het hoge noorden, in Zweden of Schotland, maar ook in de gemengde bossen van Noord-Duitsland.

seizoen
Nu is het hoogseizoen van augustus voor wilde bramen. De eerste rijpen begin juli, de laatste half oktober.

Gezonde kleur
Het zwartachtige paars van bramen is een hel voor witte overhemden, maar erg gezond. De kleurstoffen van planten remmen bacteriën, virussen en schimmels en werken zo tegen ontstekingen.

Bessen voor bloed
Bramen zijn waardevol voor hart en bloedvaten. Je vezelpectine houdt het cholesterol in evenwicht en de bessen stimuleren de bloedstroom.

Weinig calorieën
Bramen bevatten weinig calorieën, maar meer vitamine C dan appels.

Vitamine E.
Bramen bevatten ook vitamine E, de vitamine E die ervoor zorgt dat de cellen regenereren. U kunt regelmatig bramen eten om haaruitval en huidrimpels tegen te gaan.

Gietvorm
Verzamel je bramen? Ga er dan voorzichtig mee om, dus stop ze niet in plastic bakjes of verpletter ze op een andere manier. De dunne schil van de bessen doet snel pijn en vormt vervolgens schimmels, die in geval van ontbering chronische ziekten kunnen veroorzaken.

Waar te verzamelen
De veiligste plek om wilde bramen te verzamelen is in je eigen tuin, waar je geen bestrijdingsmiddelen gebruikt. Bossen, oevers of braakliggend land zijn ook geschikt. U mag echter niet verzamelen in de buurt van drukke wegen. Het oneffen oppervlak van de bessen absorbeert vervuilende stoffen als een spons.

Divers plezier
Blackberry-fans eten de bessen liever rauw. Rauwe bramen smaken net zo lekker in muesli als op ijs. Ze kunnen worden verwerkt tot fruitwijn, tot sap worden geperst of verwerkt tot pudding zoals gelei. Jam, gelei en siroop: bramen werken altijd.

Een goede toevoeging
Bramen hebben een intense smaak. Daarom zijn ze bijzonder geschikt als "kers op de taart". Met je eigen sapcentrifuge verfijn je bijvoorbeeld vers geperst appelsap met een handvol zwarte minuscule stukjes. Of je kunt een scheutje bramen sap aan een cocktail toevoegen.

fruit salade
Bramen zijn een blikvanger en het kruid van een fruitsalade. Ze passen bijzonder goed bij perziken en nectarines, frambozen, bosbessen en krenten. Omdat bramen zuur zijn in combinatie met krenten, wordt de combinatie met zoet fruit aanbevolen.

In sauzen
Bramen en bramen sap kunnen in veel sauzen verwerkt worden. De scherpe, zure smaak is ideaal voor wilde sauzen, maar ook desserts zoals ijs of dessertcrèmes hebben baat bij een bramen saus.

Azijn en marinades
Als u fruitazijn bereidt, krijgen bramen een bijzondere smaak. Bramen voegen ook een speciale noot toe wanneer u vlees of vis marineert.

Wilde of gecultiveerde bessen?
Gecultiveerde bramen hebben het voordeel dat ze zonder doornen zijn. Helaas smaken ze minder aromatisch dan hun wilde voorouders.

winkel
Pas op voor schimmel. Bramen zijn problematisch in de supermarkt en vormen zich snel in de plastic verpakking.

Opslaan
Bramen moeten in de koelkast worden bewaard, zodat ze niet gaan schimmelen. Het is beter om direct verse bramen te verwerken.

Voorbereiden
Verwijder alle bessen die zijn verrot. Was de bessen vervolgens met veel water en beweeg ze voorzichtig heen en weer totdat het vuil oplost. Ze laten de bramen goed uitlekken en dep ze droog met keukenpapier. Knijp of wrijf niet over de bessen. (Dr. Utz Anhalt)

Auteur en broninformatie


Video: Superfood Poeders - Wat zijn de voordelen? (Juni- 2022).


Opmerkingen:

 1. Schmaiah

  Mijn excuses, maar naar mijn mening heb je het mis. Schrijf me in PM, we zullen bespreken.

 2. Daigal

  Ik raad u aan om de site te bezoeken, met een enorme hoeveelheid informatie over het onderwerp dat u interesseert.

 3. Norvyn

  In dit geval iedereen.

 4. Kigakasa

  Waarom maak je geen sectie - een directory van onderwerpartikelen?Schrijf een bericht