Nieuws

Hartziekte: parodontale behandeling kan gevaarlijk zijn voor het hart

Hartziekte: parodontale behandeling kan gevaarlijk zijn voor het hartWe are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Parodontale behandeling kan gevaarlijk zijn voor het hart
Degenen die al een hartaandoening hebben, moeten deze veiligheidsinstructies volgen. Tandheelkundige ingrepen kunnen tot complicaties leiden als de tandarts niet van tevoren wordt geïnformeerd. Patiënten kunnen zichzelf beschermen tegen hartontsteking (endocarditis) door profylactisch antibiotica te gebruiken.

Richtlijn voor tandartsen beschermt patiënten niet tegen hartaandoeningen De Duitse Cardiologische Vereniging heeft speciale richtlijnen voor tandartsen opgesteld, zodat hartpatiënten tijdens tandheelkundige behandelingen geen gezondheidsrisico's lopen. Cornelia Piper, cardioloog en wetenschapper bij het Hart- en Diabetescentrum NRW (HDZ NRW), heeft nu een onderzoek uitgevoerd om te bepalen of en in hoeverre de nieuwe richtlijnen effectief zijn. Het onbevredigende resultaat voor hartpatiënten: “Patiënten met een hoog risico worden nog steeds goed geadviseerd voor de tandheelkundige behandeling als ze hun cardiologische onderzoekskaart voorleggen. De nieuwe richtlijnen van de Duitse Cardiologische Vereniging hebben er tot dusver niet toe bijgedragen de aandacht van tandartsen te vergroten, vooral niet met betrekking tot de preventieve zorg voor een levensbedreigende inflammatoire hartziekte (endocarditis) ', aldus het persbericht van de HDZ NRW.

Endocarditis is wat artsen bedoelen met een ontsteking van de binnenwand van het hart. Dit bedekt de hartkleppen en vormt de hartkassen, evenals de slagaders en aders nabij het hart. Als de bloedstroom in het hart door ziekte verandert, kunnen kleine verwondingen keer op keer op dezelfde plaatsen op de binnenhuid van het hart optreden. Als bacteriën in het bloed komen, zijn deze gebieden bijzonder vatbaar voor ontstekingen. Endocarditis is meestal te behandelen met antibiotica. Als er echter geen therapie wordt gegeven, leidt de ziekte tot de dood van de betrokken persoon. Vooral mensen met aangeboren of verworven hartafwijkingen lopen risico, vooral na het vervangen van de hartkleppen.

"Parodontale behandeling kan extreem gevaarlijk zijn voor deze risicopatiënten", legt Piper uit. “Zogenaamde grampositieve bacteriën uit de tandvleeszakken kunnen door tal van tandheelkundige ingrepen in de bloedbaan terechtkomen. De bacteriën hechten zich dan bij voorkeur aan de hartkleppen en vermenigvuldigen zich. Het resultaat is endocarditis. ' Volgens de richtlijnen van de Duitse Vereniging voor Cardiologie moeten risicopatiënten vóór de tandheelkundige behandeling voor endocarditis profylaxe antibiotische therapie ondergaan. “Het antibioticum, dat een uur voor de parodontale behandeling wordt ingenomen, betekent dat de bacteriën de hartkleppen slechts in kleine hoeveelheden kunnen koloniseren. Dit vermindert het risico op ontsteking van de binnenwand van het hart aanzienlijk ”, meldt de arts.

Hartgevaar wordt verminderd door antibioticatherapie Tot 2007, voordat de nieuwe richtlijnen van kracht werden, was antibioticaprofylaxe voorgeschreven, ook voor patiënten met een lager risico. Volgens de studie van Piper werden patiënten destijds beter geadviseerd. 'Het kind is bij wijze van spreken met het bad uitgegoten', meldt de dokter. De tandartsen zouden nu aanzienlijk minder antibioticatherapieën uitvoeren, zelfs voor patiënten met een hoog risico.

Reeds in 2003 toonde Piper in een eerdere studie aan dat de richtlijnen met betrekking tot tandheelkundige behandelingen in de praktijk problemen opleveren. 'Het is aangetoond dat de veiligste manier voor onze patiënten de zogenaamde patiënt-ID-kaart is, die met de juiste richtlijnen aan de behandelende arts moet worden overhandigd', meldt Piper. "Het is ook de vraag of antibiotische profylaxe ook niet moet worden aanbevolen voor patiënten met een zogenaamd matig risico op endocarditis. Hier ontbreken nog betrouwbare gegevens. ” (sb, ag)

Auteur en broninformatieVideo: Boezemfibrilleren: oorzaken, risicos en behandeling - Ziekenhuis Gelderse Vallei (Augustus 2022).