Nieuws

Aan boord gaan in groepen: daarom kan het instappen in een vliegtuig uw gezondheid in gevaar brengen


Vliegreizen: verhoogd risico op infectie door instappen in een groep
Op sommige vluchten wordt passagiers gevraagd om de machine in verschillende groepen in te voeren. Volgens een nieuwe studie verhoogt deze vorm van instappen het risico op infectie. Andere methoden gaan daarom gepaard met een lager gezondheidsrisico.

Gezondheidsrisico's bij reizen per vliegtuig
Vliegreizen vormen om verschillende redenen een gezondheidsrisico, niet alleen omdat het risico op trombose in een vliegtuig toeneemt, maar ook omdat uit onderzoeken is gebleken dat er soms giftige lucht in vliegtuigcabines is die ziekten kan veroorzaken. Bovendien kan het instappen in de machine een risico vormen, aangezien het instappen met name het risico loopt infectieziekten op te lopen.

Verhoogd risico op infectie bij het instappen
Tegenwoordig wordt u op veel vluchten gevraagd om in groepen in het vliegtuig te stappen. Meestal moeten de passagiers op de achterste zitrijen eerst hun plaats innemen, zodat uiteindelijk iedereen sneller kan bewegen.

De tijdsbesparing van deze vorm van instappen is echter vaak nauwelijks noemenswaardig. Daarnaast leidt de methode kennelijk tot een gezondheidsrisico.

Omdat, zoals Amerikaanse onderzoekers nu melden, het aan boord gaan van een groep het risico op infectie verhoogt.

Een andere methode is goedkoper
De onderzoekers onder leiding van Ashok Srinivasan van de Florida State University gebruikten computersimulaties om aan te tonen dat het instappen in blokken de verspreiding van ziekteverwekkers bevordert.

Volgens de modelberekeningen van computerwetenschappers is het risico op infectie het grootst wanneer de passagiers moeten worden verdeeld in drie groepen die van achteren naar voren de machine binnenkomen.

'Als je meerdere zones hebt, zijn mensen in dezelfde zone meestal heel dicht bij elkaar, dichtbij genoeg om infecties over te dragen', zei Srinivasan in een bericht.

Zoals de experts ontdekten in hun studie, die werd gepubliceerd in het vakblad "Physical Review", zou het goedkoper zijn als de cabine in de lengte zou worden gevuld, dus eerst naar rechts en vervolgens naar links.

Willekeurig principe is veiliger
Het toevalsprincipe is zelfs nog beter, omdat de passagiers 'minder vaak in de buurt van anderen verblijven', zegt de auteur.

"Over het algemeen duurt het willekeurig instappen langer, maar als passagiers zouden kunnen kiezen tussen ebola en een paar minuten later, vermoeden we dat ze de voorkeur geven aan de laatste."

De studie toonde ook aan dat infecties in kleinere vliegtuigen minder vaak voorkomen dan in grotere vliegtuigen, omdat grotere groepen passagiers het risico op het oplopen van een overdraagbare ziekte vergroten.

De achtergrond van het onderzoek was de ebola-epidemie, die zich ook in 2014 via reizigers verspreidde en in West-Afrika veel voorkwam. Destijds was ook in Duitsland de dodelijke ziekte niet uitgesloten. (advertentie)

Auteur en broninformatieVideo: Voor u gaat vliegen moet u dit ├ęcht weten - RTL Z NIEUWS (Januari- 2022).