Nieuws

Tekenbeten zijn moeilijk te detecteren als een arbeidsongeval

Tekenbeten zijn moeilijk te detecteren als een arbeidsongeval


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

LSG Erfurt: De plaats en tijd van de bloedzuigende aanval moet duidelijk zijn
In het geval van een tekenbeet moeten werknemers de locatie en het tijdstip van de bloedzuigende aanval kunnen bepalen, zodat een arbeidsongeval kan worden herkend. Als de teek zijn slachtoffer in zijn vrije tijd kan hebben geselecteerd, is erkenning als arbeidsongeval niet mogelijk, besliste het Thüringer Staatsgerechtshof (LSG) in Erfurt bij vonnis dat op dinsdag 29 augustus 2017 is gepubliceerd (dossiernummer: L 1 U 150 / 17).

Concreet was het een bezoldigde basisschoolleraar die tijdens een sportfestival tot 14.00 uur de wacht moest houden. 'S Avonds merkte ze tijdens het douchen een tekenbeet op. Ze wilde dat dit werd erkend als een arbeidsongeval.

Omdat de kleine bloedzuiger niet alleen de virussen kan overdragen die verantwoordelijk zijn voor meningitis, de zogenaamde meningoencefalitis in de vroege zomer. Zogenaamde borreliose-bacteriën kunnen ook bij de mens in aanraking komen met de tekenbeet en in het late stadium van borreliose leiden tot tal van symptomen zoals koorts, hartproblemen of gewrichtsontsteking.

Voor de LSG had de leraar echter geen succes. Bij een tekenbeet is erkenning als arbeidsongeval niet uitgesloten. Maar het "volledige bewijs" moet worden geleverd dat de tekenbeet tijdens het werk heeft plaatsgevonden. Dit kon hier niet worden vastgesteld, aldus de rechter in Erfurt in haar arrest van 9 augustus 2017.

De aanvrager had slechts tot 14.00 uur toezicht gehouden. Ze merkte de tekenbeet pas op als ze 's avonds ging douchen. Dit had dus in hun vrije tijd kunnen gebeuren. Erkenning als arbeidsongeval is daarom uitgesloten.

Evenzo had de Hoge Administratieve Rechtbank (OVG) Noordrijn-Westfalen al uitspraak gedaan op 19 juli 2017 (ref.: 3 A 2748/15; JurAgentur-rapport vanaf de dag van het vonnis). Aan het einde van de dienst had een politieman een teek ontdekt. Hij schreef de tekenbeet toe aan een vierdaagse missie waarbij hij door een auto-ongeluk in het kreupelhout langs de weg moest lopen. Voor de erkenning als officieel ongeval kon de ambtenaar volgens de OVG Münster niet bewijzen dat hij tijdens zijn dienst de tekenbeet had opgelopen. vlo / mwo

Auteur en broninformatieVideo: Hoe voorkom ik een tekenbeet? Care Plus (Mei 2022).