Nieuws

Borstkanker: Nieuw actief ingrediënt voor therapie zou succesvol moeten zijn

Borstkanker: Nieuw actief ingrediënt voor therapie zou succesvol moeten zijn


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Nieuwe behandelingsoptie voor agressieve triple-negatieve borstkanker ontdekt
Borstkanker is tegenwoordig in veel gevallen relatief eenvoudig te behandelen, maar dit geldt niet voor de zogenaamde triple-negatieve borstkanker, waarbij de prognose doorgaans beduidend slechter is. Het gebruik van een remmer, die wetenschappers van de Albert-Ludwigs-Universität Freiburg en het Universitair Ziekenhuis Freiburg in een lopende studie hebben getest, biedt nieuwe hoop voor de getroffenen.

"Hoewel de prognose voor borstkanker de afgelopen decennia gestaag is verbeterd, is er een subgroep met drievoudige negatieve borstkanker die gewoonlijk een aanzienlijk slechtere prognose krijgt", aldus de universiteit van Freiburg. Ongeveer 15 procent van de patiënten heeft last van deze vorm van borstkanker. Mogelijk wordt u in de toekomst behandeld met een nieuw ontdekte remmer die bij de eerste pogingen een zeer overtuigend effect heeft bereikt. De onderzoekers van Freiburg publiceerden de resultaten van deze experimenten in het vaktijdschrift "Cancer Research".

Vaak slechte prognose voor drievoudige negatieve borstkanker
De drievoudige negatieve borstkanker blijft erg moeilijk te behandelen. Volgens recente kennis is dit te wijten aan het feit dat een kleine populatie van cellen in de tumoren hun groei behoudt. Deze cellen zijn bijzonder resistent tegen geneesmiddelen voor chemotherapie en kunnen leiden tot recidieven en de vorming van metastasen. 'Ze worden kankerstamcellen genoemd omdat ze vergelijkbare eigenschappen hebben als normale stamcellen in het lichaam', meldt de Universiteit van Freiburg. Gezien de negatieve eigenschappen van kankerstamcellen is de zoektocht naar gerichte therapieën tegen deze cellen een belangrijk aandachtspunt geweest in recent onderzoek, maar volgens de wetenschappers zijn er tot nu toe slechts enkele modellen beschikbaar voor onderzoek naar kankerstamcellen.

Onderzoeken naar het kankerstamcelmodel
De Freiburg-onderzoekers van het Centrum voor Translationeel Celonderzoek (ZTZ) hebben een model ontwikkeld waarmee, zonder hulp van een diermodel, kankerstamcellen kunnen worden geïsoleerd uit tumormateriaal van borstkankerpatiënten. De wetenschappers waren in staat om verschillende kankerstamcellijnen te kweken van drievoudige negatieve borstkanker onder speciale huisvestingsomstandigheden, die een zeer goed beeld geven van hun oorspronkelijke patiëntentumor. In dit kankerstamcelmodel is de onderzoeksgroep onder leiding van Dr. Jochen Maurer van de ZTZ en prof.dr. Roland Schüle van het Center for Clinical Research (ZKF) verschillende nieuw ontwikkelde epigenetische remmers.

Epigenetische remmer met overtuigend effect
Epigenetische remmers starten de activiteit van de genen zonder het DNA zelf te veranderen. De wetenschappers van het Cluster of Excellence BIOSS Center for Biological Signaling Studies aan de Albert-Ludwigs-Universität en het Universitair Ziekenhuis Freiburg konden aantonen. dat het remmen van de epigenetische regulator KDM4 met behulp van een remmer een nieuwe behandelingsoptie zou kunnen zijn voor drievoudige negatieve borstkanker. Een in de VS ontwikkelde KDM4-remmer is bijzonder veelbelovend gebleken in de tests, rapporteren de wetenschappers.

Wat betreft de therapie tegen borstkankerstamcellen heeft de remmer van de epigenetische regulator KDM4 volgens de onderzoekers een zeer overtuigend effect laten zien. 'In verschillende kankerstamcellijnen was de remmer in staat de gevaarlijke eigenschappen te blokkeren en de cellen specifiek te elimineren', schrijven de wetenschappers. Daarnaast was bij de eerste dierproeven een afname van de tumorgroei gerealiseerd. (fp)

Auteur en broninformatieVideo: Nieuwe en snellere behandeling tegen borstkanker - RTL NIEUWS (Mei 2022).