Nieuws

Verkeerde diëten veroorzaken tientallen miljoenen doden

Verkeerde diëten veroorzaken tientallen miljoenen doden


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Te veel mensen eten een ongezond dieet en brengen hun levensverwachting in gevaar
Er zijn tegenwoordig zeker veel mensen die aandacht besteden aan een gezond en uitgebalanceerd dieet. Toch is slechte voeding nog steeds wijdverbreid. Onderzoekers hebben nu ontdekt dat een ongezond voedingspatroon de sleutelfactor is bij één op de vijf sterfgevallen wereldwijd.

De wetenschappers van de Universiteit van Washington ontdekten dat een vijfde van alle sterfgevallen wereldwijd te wijten was aan ongezond eten. De artsen publiceerden de resultaten van de Global Burden of Disease-studie in het tijdschrift "The Lancet".

Global Burden of Disease-onderzoek analyseert wereldwijd de levensverwachting
Miljoenen mensen eten voedsel dat niet gezond is voor het lichaam. Een dieet dat slechts een beetje volkoren, fruit, noten en visolie bevat, maar veel zout bevat, verhoogt het risico op vroegtijdig overlijden, leggen de experts uit. De laatste Global Burden of Disease-studie verzamelde gegevens uit alle landen wereldwijd en er werden schattingen gemaakt voor landen met onvoldoende gegevens. Zo analyseerden de experts de algemene levensverwachting, de oorzaken en risicofactoren voor vroegtijdig overlijden en ziekten die zich voordoen.

Wat is de gemiddelde levensverwachting in de meeste landen?
De artsen ontdekten dat mensen tegenwoordig over het algemeen langer leven. De wereldwijde levensverwachting voor 2016 was 75,3 jaar voor vrouwen en 69,8 jaar voor mannen. Japan had met ongeveer 84 jaar de hoogste levensverwachting van alle landen. De Centraal-Afrikaanse Republiek had de laagste levensverwachting. Veel mensen werden daar maar rond de 50 jaar oud. Ter vergelijking: de levensverwachting voor in 2016 geboren mannen in Groot-Brittannië is 79 jaar en de gemiddelde levensverwachting voor Britse vrouwen is 82,9 jaar, leggen de wetenschappers uit.

Dieet is een zeer belangrijke factor in onze levensverwachting
Ons dieet is de op één na hoogste risicofactor voor vroegtijdig overlijden, direct na het roken. Andere hoge risico's zijn onder meer een hoge bloedsuikerspiegel, diabetes, een hoge body mass index (BMI) en een hoog cholesterolgehalte, wat leidt tot diabetes, zeggen de experts. Al deze factoren kunnen worden gekoppeld aan een ongezond voedingspatroon, hoewel ze natuurlijk ook andere oorzaken kunnen hebben, leggen de artsen uit.

Grote uitdaging voor gezondheidsstelsels
De effecten van een ongezond dieet zijn erg sterk. Onjuiste voeding is een van de echt grote problemen in de wereld en treft steeds meer mensen, zeggen de onderzoekers. Al geruime tijd trekt toenemende obesitas veel aandacht. Het is echter onduidelijk of politici de algemene dreiging van ongezond eten erkennen en er correct op reageren, melden de experts. Ongezond eten en de daarmee samenhangende kortere levensverwachting is een hele grote uitdaging voor gezondheidsstelsels.

De meeste mensen eten te weinig fruit
Het probleem wordt vaak gezien in verband met de verspreiding van het zogenaamde westerse dieet. Maar de echte verklaring is niet zo eenvoudig. Veel mensen eten over het algemeen te weinig fruit. Een dieet met voldoende fruit heeft veel gezondheidsvoordelen. Meestal consumeren echter alleen rijke mensen veel fruit, hoewel er natuurlijk enkele uitzonderingen zijn.

Mensen moeten zeker volle granen eten
De consumptie van suikerhoudende dranken is schadelijk voor de gezondheid, wat de meeste mensen inmiddels zouden moeten weten. Rood vlees eten is ook ongezond, maar het risico voor onze gezondheid is nog groter als we geen volle granen eten, leggen de wetenschappers uit. De gezonde stoffen in ons dieet moeten zorgvuldig worden geanalyseerd om de gezondheid van mensen beter te beschermen, aldus de experts.

Dieet is betrokken bij 72 procent van alle sterfgevallen als gevolg van niet-overdraagbare ziekten
Geen enkel land ter wereld kan het probleem van de gevolgen van een ongezond voedingspatroon alleen oplossen. 'Daarom moeten we erover nadenken om dit probleem wereldwijd aan te pakken', zeggen de experts. Obesitas en slechte voeding zijn risicofactoren bij 72 procent van de sterfgevallen als gevolg van niet-overdraagbare ziekten. Ischemische hartziekte is wereldwijd de belangrijkste oorzaak van vroegtijdig overlijden, gevolgd door longkanker, beroerte en longziekte (chronische obstructieve longaandoening).

Vooral op jonge leeftijd moeten mensen letten op een gezond voedingspatroon
"Ons bewijs suggereert dat mensen over het algemeen langer leven en dat er de afgelopen tien jaar aanzienlijke vooruitgang is geboekt bij het terugdringen van de sterftecijfers als gevolg van enkele van 's werelds meest schadelijke ziekten", aldus de onderzoekers. Ondanks deze vooruitgang zijn er echter talloze problemen die toenemen. Hieronder vallen bijvoorbeeld overgewicht, psychische stoornissen en zogenaamde middelengebruiksstoornissen. De experts adviseren dat mensen goed moeten zorgen voor hun gezondheid, vooral tijdens de eerste jaren van hun leven en op middelbare leeftijd, om de voorwaarden te scheppen voor een lang en gezond leven. (net zo)

Auteur en broninformatie


Video: Afvallen: 10x Gezonde Alternatieven! OPTIMA VITA (Juni- 2022).


Opmerkingen:

 1. Dionysius

  Het spijt me dat ik u onderbreek, maar u kon niet meer informatie geven.

 2. Damani

  Wat een charmant antwoord

 3. Honorato

  Nu werd alles duidelijk, hartelijk dank voor de hulp bij deze vraag.

 4. Schmaiah

  Parafraseer het bericht a.u.b.

 5. Cris

  Ik denk dat het onderwerp erg interessant is. Geef met u, we zullen in PM afhandelen.

 6. Harlow

  Deze briljante zin zal van pas komen.

 7. Riocard

  Welke woorden ... het fenomenale idee, uitstekend

 8. Chick

  Ja werkelijk. Het was en met mij.Schrijf een bericht