Nieuws

Eerder onbekende wereld van paddenstoelen: slechts vier procent van alle tot nu toe bekende paddenstoelen

Eerder onbekende wereld van paddenstoelen: slechts vier procent van alle tot nu toe bekende paddenstoelen


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

De onbekende wereld van paddenstoelen
Slechts ongeveer 4 procent van de paddenstoelen is wetenschappelijk vastgelegd, zo blijkt uit onderzoek van wetenschappers van de Botanische Tuin en het Botanisch Museum van de Vrije Universiteit van Berlijn, evenals de London Royal Botanic Gardens, Kew en het Natural History Museum. Wereldwijd bestaan ​​er ongeveer 2,2 tot 3,8 miljoen soorten paddenstoelen. Paddestoelen vormen daarmee na dieren het op een na grootste koninkrijk van organismen, omdat de paddenstoelen de diversiteit van planten ongeveer 6-10 keer overtreffen. Er zijn minstens 18 keer meer soorten paddenstoelen dan er momenteel bekend zijn. De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het huidige nummer van het vakblad "Microbiology Spectrum".

Een van de grote vragen in de biologie is nu behandeld. In het verleden varieerden de speculaties van iets meer dan een half miljoen tot meer dan 5 miljoen soorten paddenstoelen wereldwijd. Er zijn momenteel slechts 120.000 soorten paddenstoelen bekend en wetenschappelijk beschreven. Dit komt overeen met slechts ongeveer 3 tot 8 procent van de geschatte wereldwijde diversiteit aan paddestoelen. Er kunnen nog meer dan 2 tot 3 miljoen soorten paddenstoelen worden ontdekt en beschreven. De schimmels zijn dus het minst bestudeerd van de drie grote koninkrijken van organismen: terwijl ongeveer 80% van de naar schatting 390.000 soorten in planten worden gecatalogiseerd, ongeveer 20% van de naar schatting 7 miljoen dieren.

Het opsporen van de nog onbekende paddenstoelen is een monumentale taak voor de onderzoekers, aangezien er momenteel slechts ongeveer 1500 nieuwe soorten paddenstoelen per jaar worden beschreven. Het zou nog 1500 tot 2500 jaar duren om alle tot nu toe onbekende soorten paddenstoelen te beschrijven. Of tien keer zoveel specialisten om deze taak binnen de komende twee eeuwen te voltooien. Door vernietiging van leefgebieden en niet-duurzaam beheer blijft de diversiteit van paddenstoelen echter wereldwijd afnemen: veel soorten sterven uit voordat ze worden ontdekt.

Voor de huidige schatting hebben de onderzoekers drie schattingsmethoden gecombineerd. Eerst evalueerden ze de nieuwste onderzoeksgegevens, die in wezen gebaseerd zijn op DNA-sequentiemethoden. Alleen al door het analyseren van de zogenaamde DNA-barcodering, werden gemiddeld ongeveer 10 voorheen onbekende soorten ontdekt in zogenaamd bekende paddenstoelensoorten (zoals de paddenstoel of cantharellen). De reeds bekende 120.000 soorten paddenstoelen zouden daarom kunnen overeenkomen met wel 1,2 miljoen soorten.

Ten tweede gebruikten de onderzoekers analyses van milieumonsters, zoals bodem of water. Alle bestaande organismen worden geregistreerd met behulp van nieuwe DNA-sequentiemethoden. De onderzoekers vermoeden wereldwijd minimaal 1 miljoen extra, onbekende paddenstoelensoorten, in totaal circa 2,2 miljoen. Ten derde, studies op geselecteerde locaties, waar alle plant- en paddenstoelensoorten systematisch werden geregistreerd, lieten zien dat er gemiddeld 9,8 paddenstoelensoorten voorkomen per plantensoort. Met een geschat aantal van 390.000 plantensoorten wereldwijd levert deze alternatieve schattingsmethode in totaal 3,8 miljoen paddenstoelensoorten op.

De onderzoekers vermoeden veel onbeschreven soorten schimmels in zogenaamde hotspots zoals de tropen, weinig bestudeerde habitats (waaronder symbiotische korstmossen en insecten) en in grondstoffen uit natuurhistorische collecties.

Schimmels zijn aanwezig in alle ecosystemen, zelfs in de zee. Het gebied van paddenstoelen omvat eencellige organismen zoals bakkersgist, evenals de macroscopische paddenstoel of korstmosschimmel. Volgens de huidige kennis zijn paddenstoelen nauwer verwant aan dieren dan aan planten, maar traditioneel worden paddenstoelen in de plantkunde vaak verder behandeld; tot het einde van de 20e eeuw werden ze zelfs tot de planten gerekend.

Champignons combineren typische kenmerken van dieren en planten. Net als planten zitten ze vast, maar in tegenstelling tot planten voeren ze geen fotosynthese uit; in plaats daarvan voeden ze zich met organische stoffen uit hun omgeving. Als opslagstof vormen ze het polysaccharide-glycogeen dat typisch is voor dieren (en geen zetmeel dat typisch is voor planten). Schimmelcellen hebben meestal een celwand die typisch is voor plantencellen, maar deze bestaat uit chitine, dat bekend is in het dierenrijk. Veel schimmels ontleden dood organisch materiaal en zijn daarom van centraal ecologisch belang in de voedingscyclus.

Schimmels die in symbiose leven, zijn te vinden in de meeste planten (bijv. Bomen en orchideeën) en in korstmossen (een symbiose van schimmels met algen of cyanobacteriën). Parasitaire schimmels zijn belangrijke ziekteverwekkers bij planten, dieren en ook bij mensen. Naast lekkernijen zoals truffels vormen paddenstoelen de basis voor alledaagse voedingsmiddelen zoals brood en kaas, alcoholische dranken en medicijnen zoals antibiotica (penicilline). (sb, pm)

Publicatie:
Hawksworth D., Lücking R. 2017. Schimmeldiversiteit opnieuw bekeken: 2,2 tot 3,8 miljoen soorten.
Microbiol Spectrum 5 (4): FUNK-0052-2016.

Auteur en broninformatieVideo: Eetbare paddenstoelen Litouwen (Juni- 2022).


Opmerkingen:

 1. Tse

  Het is onwaarschijnlijk.

 2. Kipp

  Moet ik wachten op een update?

 3. Gobar

  Aha, heeft!

 4. Kingswell

  Ik wil graag met je praten, tegen mij is wat je moet vertellen.

 5. Rye

  Goed gedaan, het opmerkelijke ideeSchrijf een bericht