Nieuws

Psychologiestudies: muziek maakt mannen veel aantrekkelijker

Psychologiestudies: muziek maakt mannen veel aantrekkelijker


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Muziek beïnvloedt de beoordeling van gezichten van het andere geslacht
Muziek heeft veel positieve effecten. Het kan bijvoorbeeld helpen bij een slecht humeur, troost geven, pijn verlichten en concentratie bevorderen. Een nieuwe studie van de Universiteit van Wenen heeft aangetoond dat muziek ook een rol speelt bij partnerselectie. Vrouwen vinden mannen dan ook aantrekkelijker als ze eerder naar muziek hebben geluisterd. De resultaten van de studie zijn nu gepubliceerd in de laatste editie van het vakblad "PLOS ONE".

Effect op seksuele aantrekkingskracht
De niet erg charmante uitdrukking "aardig iemand drinken" beschrijft het fenomeen dat een persoon steeds aantrekkelijker wordt, hoe meer alcohol je zelf drinkt. Maar niet alleen alcohol kan van invloed zijn op hoe we de aantrekkelijkheid van de ander beoordelen. Muziek heeft blijkbaar ook een effect op seksuele aantrekkingskracht.

Onderzoekers van de Universiteit van Wenen zijn nu tot deze conclusie gekomen in een lopend onderzoek. Een team van psychologen onder leiding van Manuela Marin en Helmut Leder onderzocht de mate waarin het muzikale leven een impact heeft op de subjectieve evaluatie van gezichten van het andere geslacht.

“De aantrekkelijkheid van het gezicht is een van de belangrijkste fysieke kenmerken die de partnerkeuze kunnen beïnvloeden. We wilden weten hoe muziek de perceptie van dit kenmerk kan veranderen ”, aldus Helmut Leder van de Faculteit Psychologie van de Universiteit van Wenen, volgens een recent persbericht.

Reeds de grondlegger van de evolutietheorie, Charles Darwin, had de aanname gedaan dat muziek zich had ontwikkeld door seksuele selectie - vergelijkbaar met vogelgezang tijdens de paartijd. Volgens de onderzoekers fungeren de motorische en cognitieve vaardigheden die nodig zijn om muziek te maken als signaal voor goede genen en daarmee het reproductieve succes te vergroten, aldus de onderzoekers. Op dit moment zijn er echter maar een paar empirische bevindingen die deze theorie ondersteunen.

Bijna 100 onderwerpen beoordelen foto's
De studie omvatte in totaal 96 deelnemers, die gelijk verdeeld waren in drie groepen: vrouwen in de vruchtbare fase van hun cyclus, vrouwen in de onvruchtbare fase en mannen. De wetenschappers speelden eerst muzikale fragmenten met verschillende emotionele inhoud voor de proefpersonen en lieten hen vervolgens foto's zien van neutraal ogende gezichten van het andere geslacht. De mannen en vrouwen beoordeelden dit op aantrekkelijkheid op een schaal en ook de bereidheid tot op heden met deze persoon werd gedocumenteerd. Een controlegroep beoordeelde de gezichten zonder naar muziek te luisteren.

Geen verandering bij mannen
Het resultaat: naar muziek luisteren bracht vrouwen ertoe de gezichten van mannen aantrekkelijker te beoordelen en meer bereid te zijn elkaar te ontmoeten dan de controlegroep. De onderzoekers melden of ze zich in de vruchtbare of steriele helft van hun cyclus bevonden. Het grootste effect vergeleken met de controlecondities had "zeer opwindende en dus complexe muziek", aldus de boodschap. Bij mannen had de muziek echter geen invloed op de beoordeling van de foto's.

Verder onderzoek nodig
De resultaten zouden volgens de wetenschappers nieuwe mogelijkheden openen om het belang van muziek bij het kiezen van een partner te onderzoeken. Het is bijvoorbeeld belangrijk om duidelijk te maken of muzikale vaardigheden, b.v. Kan zwakke punten op het gebied van fitness compenseren.

“De empirische bevindingen dat muziek de kracht heeft om menselijk gedrag te beïnvloeden in relatie tot partnerselectie nemen toe. Maar hoe kun je Darwins theorie verzoenen met andere biologische en sociale theorieën over het creëren van muziek? Muziek kan sociale cohesie bevorderen en speelt ook een rol in de moeder-kindrelatie. Er is nog een lange weg te gaan voordat we deze verbindingen begrijpen ', zegt Manuela Marin, die nu aan het Instituut voor Psychologie van de Universiteit van Innsbruck werkt. (Nee)

Auteur en broninformatieVideo: Dé 3 dingen die je MOET weten over verlatingsangst en bindingsangst (Mei 2022).