Nieuws

Het aantal norovirusziekten is aanzienlijk toegenomen

Het aantal norovirusziekten is aanzienlijk toegenomen


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Opnieuw namen de norovirusziekten toe
Het afgelopen jaar is vanuit verschillende regio's in Duitsland een ongebruikelijk hoge verspreiding van norovirusinfecties gemeld. Nu zijn er nieuwe cijfers: volgens dit cijfer zijn er in 2016 bijna zes keer zoveel gevallen geregistreerd in Beieren dan veertien jaar geleden.

Gastro-intestinale infecties veroorzaakt door norovirussen
Norovirussen worden gemakkelijk overgedragen en zijn daarom verantwoordelijk voor een groot deel van de niet-bacteriële gastro-intestinale infecties bij kinderen en volwassenen. Het hoofdseizoen van de ziekteverwekkers is in het koude seizoen. Nu zijn er nieuwe cijfers over de ziektegevallen. De langetermijnobservatie laat een sterke opwaartse trend zien.

Sterke opwaartse trend de afgelopen jaren
Volgens een bericht van de Landesvertretung Bayern van Techniker Krankenkasse (TK) werden in 2016 14.306 norovirusziekten geregistreerd in Beieren.

De TK baseert zich op cijfers van het Robert Koch Institute (RKI).

Hoewel dit 5,5 procent minder gevallen zijn dan vorig jaar, is het ongeveer 5,7 keer zoveel als veertien jaar geleden.

Infectie treft mensen verrassend snel
Infectie met norovirussen treft mensen meestal verrassend snel en gewelddadig. Volgens het Federal Center for Health Education (BZgA) begint de ziekte plotseling met gewelddadige diarree, misselijkheid en braken.

Daarnaast is er vaak een sterk ziektegevoel met spier- en buikpijn, af en toe met lichte koorts en hoofdpijn.

"De ernstige brakende diarree kan snel leiden tot een tekort aan vocht in het lichaam, wat zich kan uiten in een uitgesproken zwakte of duizeligheid", schrijft de BZgA. De meeste symptomen verdwijnen na een dag of twee volledig.

'De virussen verspreiden zich via besmet eten en drinken, maar vooral door ontlasting of braaksel van zieke mensen. Er is daarom een ​​verhoogd risico op infectie in gemeenschapsvoorzieningen zoals kleuterscholen, bejaardentehuizen en ziekenhuizen ”, meldt de TK.

Eerste hulp bij norovirus diarree: suiker en zout
Als eerste hulp tegen diarree beveelt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aan om zes afgestreken theelepels suiker en één afgestreken theelepel zout in één liter water te roeren.

'Als je aan de veilige kant wilt blijven, koop dan een elektrolytoplossing in de apotheek', adviseert TK-Landes-Bredl. Als er geen andere manier is, moet de vloeistof in lepels of slokjes worden ingenomen. 'Kinderen die totaal weigeren onmiddellijk naar de dokter te gaan.'

Volgens de zorgverzekeraar is bijna de helft van de geïnfecteerden 70 jaar of ouder en ongeveer een kwart kinderen onder de tien. 'De getroffenen verliezen veel vocht en moeten daarom veel drinken', zegt Bredl.

Om infectie met de gevaarlijke norovirussen te voorkomen, moeten bepaalde hygiënemaatregelen in acht worden genomen.

De belangrijkste hygiëneregel hier is het regelmatig en zorgvuldig wassen van handen met zeep.

Het is de meest effectieve bescherming tegen virussen en bacteriën, die tot twee weken na de ziekte kunnen worden uitgescheiden.

Elke handdoek mag slechts door één persoon worden gebruikt. Toiletten en oppervlakken moeten worden schoongemaakt met huishoudelijke schoonmaakmiddelen en kleding moet bijzonder heet worden gewassen. (advertentie)

Auteur en broninformatieVideo: Éiriú Eolas - The revolutionary breathing and meditation program (Mei 2022).