Nieuws

Ernstig symptomatisch bewijs van Parkinson

Ernstig symptomatisch bewijs van Parkinson


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Detecteer en behandel Parkinson vroeg
Parkinson verschijnt met vroege symptomen. De nacht verslaan, ook al slaap je. Dit kan een symptoom zijn van het ontstaan ​​van de ziekte van Parkinson. De geneeskunde noemt dit fenomeen REM-slaapgedragsstoornis. Het hoeft niet zo te zijn, maar het kan een vroeg teken zijn, vooral als die ouder zijn dan 50 jaar. Maar er zijn talloze andere waarschuwingen om op te letten. Een neuroloog kan nagaan of er daadwerkelijk een ziekte van Parkinson is.

Parkinson is een voorheen ongeneeslijke ziekte, waarvan de oorzaken slecht worden begrepen. De wetenschap heeft hier echter enige vooruitgang geboekt. Op het jaarlijkse congres van de Duitse Vereniging voor Neurologie (DGN) in Leipzig rapporteert neuroloog prof. Daniela Berg van het Universitair Medisch Centrum Sleeswijk-Holstein over de nieuwste ontwikkelingen in het onderzoek van Parkinson en mogelijke toekomstige benaderingen van therapie.

'Er is niet slechts één ziekte van Parkinson - er zijn er veel', zei prof. Daniela Berg aan het begin van het jaarlijkse DGN-congres in Leipzig. In de huidige onderzoeken spoort de neuroloog de mogelijke verschillende triggers van de ziekte van Parkinson op, waarbij zowel genen als omgevingsfactoren centraal staan ​​in haar onderzoek. De hoop is dat door de oorzaken in een zo vroeg mogelijk stadium te bepalen, de getroffenen in de toekomst beter kunnen worden geholpen, meldt de Duitse Vereniging voor Neurologie.

400.000 Parkinson-patiënten in Duitsland
Volgens DGN worden meer dan 400.000 mensen in dit land getroffen door Parkinson, met een trage beweging, kleine gang, spraakstoornissen, trillingen en stijfheid als typische tekenen van de ziekte. Verdere indicaties voor het ontstaan ​​van de ziekte van Parkinson zijn "afwijkingen in beweging zoals verminderd zwaaien van een arm tijdens het lopen, stoornissen in de fijne motoriek of een veranderd lettertype", aldus de aankondiging van DGN.

De tekens van Parkison zijn soms niet specifiek
Wanneer de ledematen merkbaar trillen, denken vooral veel oudere mensen direct aan de ziekte van Parkinson. Maar 'niet elke tremor betekent Parkinson', benadrukt prof. Berg. In feite heeft de meerderheid van de mensen die beven geen Parkinson. Als er naast afwijkingen in de beweging ook andere symptomen zijn, zoals een verminderd reukvermogen, een slaapstoornis met dromen, veranderingen in plassen, obstipatie of depressie, kunnen dit belangrijke indicatoren zijn voor een vroege diagnose, legt de deskundige uit.

Onspecifieke symptomen bemoeilijken de diagnose
Hoewel veel van de klachten 'op het eerste gezicht niets te maken lijken te hebben met wat algemeen als Parkinson wordt beschouwd', kunnen ze 'de aanwezigheid van de ziekte van Parkinson aangeven', benadrukt prof. Da, maar de symptomen zijn zo aspecifiek worden vaak niet verdacht van Parkinson en het duurt vele jaren voordat de ziekte wordt herkend. De reden voor deze niet-specifieke symptomen is het feit dat de ziekte van Parkinson zich geleidelijk door het hele zenuwstelsel verspreidt.

Ontwikkelt Parkinson zich in het spijsverteringskanaal?
Volgens prof. Berg ondersteunen nieuwe studies "de hypothese dat de ziekte van Parkinson zich ontwikkelt in de maag / darm en via de zenuwbanen naar de hersenen reist." Een sleutelrol hierin wordt gespeeld door het verkeerd gevouwen eiwitmolecuul alfa-synucleïne, dat wordt afgezet in de zieke zenuwcellen. Als neuronen de ziekte van Parkinson hebben, kunnen ze andere zenuwcellen infecteren, gaat de neuroloog verder. De ziektetypische afzettingen van alfa-synucleïne kunnen ook buiten de hersenen worden gedetecteerd, bijvoorbeeld in de darm, in de speekselklieren of in de huid.

Detecteer Parkinson van huidmonsters
Bovendien heeft een recent gepubliceerde "studie door neurowetenschappers van Marburg en Würzburg bij risicopatiënten de ziekte kunnen aantonen met een huidmonster vóór het ontstaan ​​van motorische symptomen", meldt DGN. Met de test kunnen Parkinson-patiënten in een vroeg stadium worden geïdentificeerd en aangeboden om deel te nemen aan klinische onderzoeken die onderzoeken hoe de ziekte kan worden voorkomen.

Ziekte is vaak vergevorderd bij diagnose
Tot dusverre was het dilemma van de diagnose van Parkinson dat toen de eerste motorische symptomen begonnen, meer dan 50 procent van de dopaminerge neuronen in de middenhersenen stierf, zei DGN. Het ziekteproces zou dan jaren tot tientallen jaren duren. Op basis van de specifieke constellatie van bewegingsstoornissen en niet-motorische symptomen kan het echter mogelijk zijn de ziekte veel eerder te herkennen. "Iedereen die subtiele veranderingen in hun armbewegingen, fijne motoriek of lettertype ontdekt, moet neurologisch kunnen worden onderzocht", beveelt de expert aan.

Een vroege diagnose is cruciaal voor de behandelingsopties
Volgens DGN heeft vroegtijdige diagnose verstrekkende gevolgen voor de therapie. Omdat recente onderzoeksresultaten zouden aantonen dat patiënten in de beginfase van de ziekte baat hebben bij therapie met dopamine of dopamine-achtige stoffen. Op het moment van diagnose is er echter vaak een aanzienlijke tekortkoming in de boodschappersubstantie dopamine, die de hersenen slechts gedurende een bepaalde tijd kunnen compenseren. Hier: "therapeutische dopamine ontlast de hersenen, helpt het regelmatig te werken, zoals olie in een motor, wat bijdraagt ​​aan een betere mobiliteit", legt prof. Berg uit.

Nieuwe behandelmethoden voor Parkinson
Op basis van de therapieën die tegenwoordig beschikbaar zijn, kunnen de patiënten van Parkinson, zelfs na vele jaren van de ziekte, over het algemeen minder beperkt leven dan 15 tot 20 jaar geleden, meldt de neuroloog. Bovendien bieden centra die zich bezighouden met het onderzoek en de therapie van de ziekte van Parkinson voor het eerst ook therapeutische benaderingen als onderdeel van onderzoeken die de oorzaken van zenuwceldood aanpakken en bedoeld zijn om te voorkomen dat het ziekteproces zich verspreidt naar nog gezonde zenuwcellen, aldus de deskundige. verder. Dit zijn bijvoorbeeld onderzoeken naar familiale, d.w.z. overerfbare, vormen van de ziekte van Parkinson en vaccinatiestudies. De aanpak van een "Parkinson-vaccin" is gebaseerd op een antilichaam tegen het eiwit alfa-synucleïne, dat de verspreiding van de ziekte in de kiem kan smoren.

Mogelijkheden van eigen invloed
Last but not least zijn er volgens de deskundige steeds meer aanwijzingen dat de zieken zelf een positieve invloed kunnen hebben op het beloop van de ziekte. Leefstijlfactoren zoals voldoende fysieke activiteit en de consumptie van voedingsmiddelen die vitamines en polyfenolen bevatten, zoals koffie, groene / zwarte thee of rode bessen, zijn nuttig. De implementatie van deze bevindingen kan ook belangrijk zijn voor preventie. Verschillende onderzoeken hebben duidelijk aangetoond dat mensen op oudere leeftijd de ziekte van Parkinson minder vaak ontwikkelen als ze vanaf midden volwassenheid voldoende bewegen. (fp)

Auteur en broninformatie


Video: LUMC: De behandeling van Parkinson (Mei 2022).