Nieuws

Chronische buikpijn kan endometriose aangeven

Chronische buikpijn kan endometriose aangeven


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Endometriose: Pijnlijk vrouwelijk lijden blijft vaak onopgemerkt
Endometriose wordt beschouwd als een van de meest voorkomende ziekten bij vrouwen. Ondanks de hevige pijn blijft de ziekte vaak lange tijd onopgemerkt. In veel gevallen leidt het tot onvruchtbaarheid. De landelijke endometriosedag op 29 september moet de aandacht vestigen op de nog te onbekende ziekte.

Een van de meest voorkomende problemen bij vrouwen
Endometriose is een van de meest voorkomende maar ook de moeilijkste diagnose van ziekten bij vrouwen onder gezondheidsdeskundigen. 'Naar schatting heeft ongeveer 7-15% van alle vrouwen van seksueel volwassen leeftijd endometriose. Dat zijn ongeveer 2-6 miljoen vrouwen in Duitsland. Jaarlijks ontwikkelen meer dan 30.000 vrouwen endometriose ”, schrijft de Endometriose Vereniging Duitsland op haar website. Andere schattingen gaan uit van 40.000 nieuwe gevallen per jaar. Op de landelijke dag van endometriose op 29 september moet de aandacht worden gevestigd op de ziekte, die nog te onbekend is.

Veel voorkomende oorzaak van onvruchtbaarheid
Endometriose is een chronische maar goedaardige ziekte die van invloed kan zijn op vrouwen vanaf het begin van hun menstruatie tot de menopauze, maar ook daarna.

Weefsel, vergelijkbaar met dat van de baarmoederwand (endometrium), komt voor in de onderbuik en nestelt zich daar op de eierstokken, eileiders, darmen, blaas of peritoneum.

In zeldzame gevallen worden ook andere organen, zoals de longen, aangetast, volgens de Endometriosis Association. In de meeste gevallen worden deze endometriumhaarden beïnvloed door de hormonen van de maandelijkse cyclus. Hierdoor kunnen de kuddes cyclisch groeien en bloeden.

Dit resulteert in ontstekingsreacties, de vorming van cysten en de ontwikkeling van littekens en verklevingen. Bovendien kunnen soms dezelfde of vergelijkbare bevindingen optreden zonder de invloed van hormonen.

Het verloop van de ziekte verschilt van geval tot geval. De ziekte is een van de meest voorkomende oorzaken van onvruchtbaarheid.

Ernstige menstruatiepijn
Volgens deskundigen duurt het gemiddeld acht tot twaalf jaar voordat artsen de vaak diffuse symptomen van hun patiënten correct interpreteren.

Omdat de groei van het baarmoederweefsel leidt tot verklevingen en verklevingen op veel organen en zelfs zenuwen.

De buik- en bekkengebieden worden voornamelijk aangetast, maar het baarmoederslijmvlies kan in principe overal in het lichaam groeien.

De typische symptomen van de ziekte zijn onder meer ernstige menstruatiepijn, chronische bekkenpijn en pijn tijdens geslachtsgemeenschap.

Als endometriose optreedt in de blaas of darm, is bloed in de urine, bloed in de ontlasting of ongemak tijdens het plassen ook minder waarschijnlijk.

In veel gevallen vormen zich ook pijnlijke cysten. Sommige vrouwen ervaren ook niet-specifieke klachten zoals rugpijn, hoofdpijn, duizeligheid en maagproblemen.

Endometriose wordt snel afgedaan als een 'vrouwenprobleem'
Het feit dat er zoveel tijd verstrijkt tussen het verschijnen van de eerste symptomen en de diagnose, is ook te wijten aan het lage bewustzijn van de ziekte.

De meeste vrouwen hebben nog nooit van endometriose gehoord voordat ze werden gediagnosticeerd en worden vaak al jaren niet serieus genomen door hun omgeving en hun artsen.

"Endometriose is een onzichtbare ziekte, maar niet verwaand", zegt Sabine Steiner, CEO van de Endometriosis Association Germany.

Vrouwen met endometriose zijn volgens haar vaak sociaal uitgesloten. Aangezien de ziekte niet oppervlakkig kan worden gezien, wordt endometriose snel afgedaan als een "vrouwenprobleem".

(Niet alleen) ter gelegenheid van de landelijke endometriosedag op 29 september moet er op gewezen worden dat buikpijn geen onderdeel is van 'vrouw zijn'.

Wanneer meisjes en vrouwen niet langer opgroeien met deze misvatting, kunnen ze hun pijn veel gemakkelijker en sneller benoemen.

Positieve ervaringen met alternatieve geneeswijzen
De pijn veroorzaakt door endometriose wordt vaak behandeld met pijnstillers, maar dergelijke medicijnen hebben geen invloed op het verloop van de ziekte.

In veel gevallen is de enige optie een operatie, vooral als endometriose de kinderwens verhindert. Maar ondanks de succesvolle operatie kan de pijn chronisch zijn geworden in de vele jaren dat de ziekte niet werd behandeld.

Naast conventionele medische behandelmethoden zijn ook alternatieve geneeswijzen denkbaar, zeker na een operatie.

De focus ligt op "het verminderen van symptomen, het verminderen van pijn en het herstellen of versterken van het fysieke en psychologische welzijn van vrouwen", schrijft de Endometriose Vereniging Duitsland op haar website.

Er zijn volgens de vereniging al positieve ervaringen met acupunctuur, traditionele Chinese geneeskunde (TCG), homeopathie en kruidengeneeskunde (fytotherapie).

De ziekte kan ook positief worden beïnvloed door een verstandige verandering in voeding, vermindering van stress en matige lichaamsbeweging. (advertentie)

Auteur en broninformatie


Video: Vlog #8 Baarmoedermassage. Doe- het- zelf. Uitleg en demonstratie. Verbeter je vruchtbaarheid (Juni- 2022).


Opmerkingen:

  1. Faezragore

    Weinig gevoelens .. maar mooi ...

  2. Samule

    Tussen ons praten het antwoord op uw vraag op google.com

  3. Mu'awiyah

    Bedankt voor het verhelderen van, en vooral, net op tijd. Denk maar vijf jaar al op internet, maar dit is de eerste keer dat ik erover heb gehoord.Schrijf een bericht