Nieuws

Elfjarige jongen verliest zicht door ondervoeding

Elfjarige jongen verliest zicht door ondervoedingWe are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Eenzijdige voeding leidt bij kinderen tot enorme tekorten

Onjuiste voeding kan dramatische gevolgen hebben voor onze gezondheid. Dit is vooral duidelijk in het geval van een elfjarige uit Canada. De jongen leed aan talloze voedselallergieën en huiduitslag, daarom hebben zijn ouders een speciaal dieetplan opgesteld. Na enkele maanden op deze manier te hebben gegeten, kon het kind niet meer zien.

Ouders willen kinderen met een speciaal dieet helpen

De ouders wilden waarschijnlijk alleen maar iets goeds voor hun kind doen: aangezien hun zoon last had van verschillende voedselallergieën en huiduitslag, hebben ze een speciaal dieet voor hem samengesteld. Maar het eenzijdige dieet leidde tot dramatische tekorten. De jongen kon steeds slechter zien totdat hij uiteindelijk bijna blind was, meldt Dustin Jacobson van de Universiteit van Toronto en collega's in het vakblad "JAMA Pediatrics Clinical Challenge".

Geen groene groenten op het menu

Het menu van de jongen bestond uit slechts een paar voedingsmiddelen: aardappelen, varkensvlees en lamsvlees, komkommer, appels en havermoutvlokken. Deze moeten voedselintoleranties en allergieën op afstand houden en het kind beschermen tegen onaangename huiduitslag. De jongen kreeg geen ander voedsel, zoals groene groenten, zuivelproducten of eieren. Het eenzijdige en extreem beperkte dieet was echter niet zonder gevolgen, omdat het gezichtsvermogen van de jongen binnen enkele maanden zichtbaar verslechterde.

Droge ogen en verlies van gezichtsvermogen

Eerst leed de elfjarige aan extreem droge ogen, daarna werd nachtblindheid en gevoeligheid voor licht toegevoegd. Later kon hij overdag niet goed kijken. Toen zijn ouders hem naar een kinderziekenhuis in Toronto brachten, was zijn gezichtsvermogen slechts voldoende om handbewegingen te detecteren die niet meer dan 30 centimeter van elkaar verwijderd waren, melden de artsen.

Droge plekken op het bindvlies

De artsen onderzochten de jonge patiënt en vonden geen externe oorzaken voor het plotselinge verlies van gezichtsvermogen. Er waren geen tekenen van geweld of rood worden van de ogen en de elfjarige had geen pijn, melden de auteurs. Maar toen ontdekten de artsen droge plekken op het bindvlies van het oog, wat een typisch teken is van een vitamine A-tekort.

Een onderaanbod aan vitamine A is een van de belangrijkste redenen waarom kinderen hun gezichtsvermogen verliezen, vooral in ontwikkelingslanden. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) lijden naar schatting 190 miljoen kinderen onder de vijf jaar wereldwijd aan vitamine A-tekort. In ontwikkelde landen is de vitamine-aanvoer via de dagelijkse voeding meestal goed en een tekort is de uitzondering.

Vitamine A is essentieel voor het visuele proces

Bij de Canadese jongen veroorzaakte het strenge dieet echter een enorme vitamine A-tekort, wat zich na korte tijd manifesteerde door de visuele problemen. Omdat vitamine A, ook wel 'oogvitamine' genoemd, essentieel is voor het visuele proces, omdat het direct betrokken is bij lichtverwerking als onderdeel van het visuele pigment in de sensorische cellen van het netvlies (staafjes en kegeltjes).

Als de vitamine ontbreekt, is het gezichtsvermogen verstoord, wat zich eerst manifesteert in de vorm van nachtblindheid. Dit komt doordat de visuele pigmenten van de staafjes en kegeltjes de vitamine met verschillende snelheden opnemen. Het visuele pigment in de sticks (rodopsine), dat zicht in het donker mogelijk maakt, neemt de vitamine slechts langzaam op. Aan de andere kant is jodopsine, dat vitamine A sneller opneemt, nodig voor zicht gedurende de dag.

Zelfs na behandeling wordt het kind als blind beschouwd

Om het gezichtsvermogen van het kind te redden, kreeg de jongen gedurende twee weken verschillende hoge doses vitamine A. Na zes weken waren de ogen van het kind enigszins hersteld, maar de auteurs vrezen dat het waarschijnlijk nooit meer goed zal kunnen zien.

"Het verlies van gezichtsvermogen als gevolg van vitamine A-tekort kan omkeerbaar zijn, maar in gevallen met vastgestelde optische atrofie, zoals het geval is bij deze patiënt, is enig verlies van gezichtsvermogen waarschijnlijk permanent", schrijven de artsen. Daarom wordt de elfjarige na de behandeling nog steeds als blind beschouwd.

Besteed aandacht aan voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine A.

Het trieste verhaal van het kind laat zien hoe belangrijk het is om aandacht te besteden aan een gevarieerd, vitaminerijk en mineraalrijk dieet. Veel dierlijk vitamine A zit in dierlijk voedsel zoals lever, nier of eieren. Ook boter en kaas zijn goede leveranciers.

De vitamine komt vaak voor in plantaardig voedsel in de vorm van bètacaroteen (provitamine A). De beste bronnen hiervoor zijn onder meer wortels, groene bladgroenten (spinazie, boerenkool, etc.), rode paprika's, broccoli of abrikozen. Beta-caroteen wordt gemakkelijker door het lichaam opgenomen als er tegelijkertijd een beetje vet wordt geconsumeerd, bijvoorbeeld een kleine, kleine hoeveelheid olijfolie. (Nee)

Auteur en broninformatie


Video: De online Boekenproeverij - 22 april 2020 (Augustus 2022).