Nieuws

Binnenlandse wintergroenten: de superfoodkool is zo gezond

Binnenlandse wintergroenten: de superfoodkool is zo gezond


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Lekker en gezond: kool is een lokaal superfood
Vooral in het koude seizoen is de inname van vitamine C bijzonder belangrijk vanwege de frequentere verkoudheid veroorzaakt door het natte en koude weer. Lokale groenten zoals boerenkool zijn hier net zo gezond als exotische superfood.

Van klassiek tot trendy groenten
Boerenkool is vooral populair in Noord-Duitsland. Maar ook in andere regio's komen wintergroenten steeds vaker op het bord voor, vooral sinds het trendy hippe groenten zijn geworden in de VS, waar het “boerenkool” heet. De kool is niet alleen stevig, maar ook makkelijk en lekker te bereiden. Bijvoorbeeld in de vorm van een felgroene boerenkoolsaus of als exotisch bijgerecht. De groenten smaken ook als salade, bij pasta, gemarineerd of gebakken in olie. Zelfs boerenkoolchips zijn nu beschikbaar. Net als andere koolsoorten zijn de groenten erg gezond en ook inheems.

Spruitjes met veel gezondheidsvoordelen
"De kooltrend zet nieuwe trends op het gebied van duurzaamheid en regionaal genot", legt voedingsdeskundige en kookboekauteur Hildegard Möller uit in een bericht van persbureau dpa, dat ook een kort overzicht geeft van verschillende soorten kool.

Zoals de voedingsdeskundige Harald Seitz in het rapport van het bureau zei, is de hype rond de boerenkool redelijk gerechtvaardigd: "Bijna geen enkele groente heeft zo'n hoog gehalte aan vitamines, mineralen, sporenelementen en bioactieve stoffen in een uitgebalanceerde samenstelling als boerenkool."

Dit geldt echter alleen voor verse kool. "Hoe meer de kool wordt verwerkt, hoe minder de stoffen uit het originele product nog steeds aanwezig zijn", zegt Seitz.

Volgens andere experts scoort boerenkool ook met de gezonde secundaire plantaardige stoffen die het bevat, die een antioxiderende werking hebben en het cholesterolgehalte kunnen verlagen.

Er is ook wetenschappelijk bewijs dat boerenkool een ontstekingsremmend effect heeft en het risico op kanker verlaagt. Volgens een onderzoek bevat deze kool beduidend meer kankerverwekkende stoffen dan andere rassen.

Mensen die bloedverdunners zoals Marcurmar gebruiken, moeten echter voorzichtig zijn bij het eten van boerenkool. Omdat de groenten grote hoeveelheden vitamine K bevatten, wat de bloedstolling bevordert en dus de medicijnen tegengaat.

Bloemkool is beter verteerbaar
In tegenstelling tot andere koolsoorten wordt bloemkool als verteerbaar beschouwd. Naast ballastmaterialen bevat het ook tal van vitamines en mineralen.

Deze omvatten B-vitamines, vitamine C en K (wees voorzichtig bij het nemen van bepaalde bloedverdunners!) Glucosinolaten tegen kanker, ijzer en kalium.

'Kalium voert het organisme af', zegt Seitz, aldus de dpa. En ijzer is vooral belangrijk voor zuurstoftransport en bloedvorming.

Bloemkool kan op verschillende manieren worden bereid. Op internet zijn onder meer heerlijke bloemkoolrecepten te vinden.

Broccoli versterkt het immuunsysteem
Een andere populaire groente is broccoli. Naast vitamine C, B-vitamines en kalium bevatten de roosjes ook foliumzuur, wat onder meer belangrijk is voor celregeneratie en zenuwmetabolisme.

Broccoli versterkt ons immuunsysteem en verlaagt, volgens een recent onderzoek, de bloedsuikerspiegel bij diabetes.

De groenten zijn ook rijk aan glucosinolaten. Van sommige ingrediënten wordt aangenomen dat ze eigenschappen tegen kanker hebben. 'Maar dat kun je nog niet 100 procent zeggen', zegt Franziska Hanschen van het Leibniz Instituut voor Groente- en Sierplantenteelt, aldus de dpa.

Chinese kool, oorspronkelijk afkomstig uit het Middenrijk, heeft ook enkele gezondheidsvoordelen. De kool, die bijna het hele jaar door regionaal verkrijgbaar is, bevat waardevolle aminozuren, B-vitamines, vitamine C en glucosinolaten.

Koolrabi is ook populair. De knapperige knollen bevatten glucosinolaten, vitamine C en K, foliumzuur en de mineralen kalium, calcium en magnesium. De bladeren zijn ook eetbaar.

Spruitjes zijn voedzamer
Spruitjes zijn voedzamer in vergelijking met andere koolsoorten omdat ze meer vet, eiwitten en suiker bevatten. Naast vezels kan het scoren met veel andere positieve ingrediënten: een daarvan is glucosinolaat. Er is geen andere kool meer over.

De stof wordt door enzymen in het lichaam omgezet in mosterdolie. Deze kunnen de vermenigvuldiging van verschillende schimmels, bacteriën en virussen remmen en de bloedcirculatie bevorderen.

De zwavelhoudende verbindingen hebben ook een antioxiderende werking en beschermen de cellen in het lichaam.

Er zijn nog meer gezondheidsargumenten voor spruitjes: het bevat meer vitamine C dan welk ander type kool dan ook en helpt zo het immuunsysteem te versterken.

Het bevat ook veel vitamine B1 (thiamine), eiwitten, kalium, fluor, magnesium en zink.

Er zit ook veel foliumzuur in de kool, wat vooral belangrijk is tijdens de zwangerschap. Een portie van 200 gram dekt de dagelijkse behoefte.

Rode kool is slechts een gemiddelde leverancier van vitamine C.
Rode kool is ook aanzienlijk en gezond, maar het populaire bijgerecht voor vleesgerechten in de winter is een vrij gemiddelde vitamineleverancier.

De kool krijgt zijn karakteristieke diep donkerrode kleur van de secundaire plantensubstantie anthocyanine, die het lichaam beschermt tegen schadelijke zuurstofradicalen.

Witte kool, waar ook zuurkool van wordt gemaakt, heeft een spijsvertering. Zuurkool, zo populair bij Duitsers, bevat veel vitamine C en is met 18 kilocalorieën per 100 gram erg caloriearm.

"Gevoelige mensen kunnen het opgeblazen gevoel voorkomen door de kool kort in zout water te koken, het kookwater weg te gieten en zelfs met vers water te koken", legt Harald Seitz uit in het dpa-rapport.

Savoye versterkt het immuunsysteem en het zenuwstelsel. De groenten leveren ook glucosinolaat en bevatten driemaal zoveel foliumzuur als de andere koolsoorten. (advertentie)

Auteur en broninformatie


Video: Left-over succes recept; frittata met groenten en kaas (Juni- 2022).


Opmerkingen:

 1. Lebna

  Je hebt geen gelijk. Ik ben er zeker van. Ik stel het voor om te bespreken. Schrijf me in PM.

 2. Kolya

  Over deze vraag kan ik u adviseren.

 3. Eideard

  Om eerlijk te zijn, begreep ik eerst niet volledig, maar de tweede keer dat ik het kreeg - bedankt!

 4. Mash'al

  Ik ben eindig, mijn excuses, maar het komt niet in de buurt van mij. Zijn er andere varianten?Schrijf een bericht