Nieuws

Darmkanker: wat is de veiligste kankertest?


Negen immunologische tests voor screening op dikkedarmkanker leveren zeer vergelijkbare resultaten op
Darmkanker is volgens gezondheidsdeskundigen een van de meest voorkomende kankers in Duitsland. De kans op herstel hangt sterk af van hoe vroeg de kanker wordt ontdekt. Duitse onderzoekers hebben nu de effectiviteit van verschillende immunologische tests voor screening op colorectale kanker nader bekeken en vastgesteld dat ze allemaal zeer vergelijkbare resultaten opleveren.

Vroege detectie kan levens redden
Darmkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker in Duitsland. In Duitsland sterven er jaarlijks ongeveer 26.000 mensen aan. De kans op herstel hangt sterk af van hoe vroeg de kanker en zijn voorlopers worden ontdekt. Sinds dit jaar worden nieuwe immunologische tests voor bloed in de ontlasting gebruikt. Wetenschappers van het Duitse kankeronderzoekscentrum (DKFZ) hebben nu negen van deze tests vergeleken. Ze ontdekten dat ze allemaal vergelijkbare resultaten gaven.

Immunologische tests onderzocht
Darmkankerscreening is dit jaar eenvoudiger en betrouwbaarder geworden. Immunologische tests detecteren of het bloedpigment hemoglobine in de ontlasting zit. Dit dient als indicatie of een patiënt darmkanker of pre-darmkanker heeft.

Dat de immunologische tests de minder specifieke HämOccult-test hebben vervangen, is grotendeels te danken aan het werk van Hermann Brenner van de DKFZ, schreef het instituut in een bericht.

Er zijn momenteel tal van verschillende immunologische tests op de markt.

'Tot nu toe was het onduidelijk of en in hoeverre er verschillen zijn tussen de aangeboden tests', zegt epidemioloog Brenner. Daarom hebben hij en zijn medewerkers negen tests direct vergeleken.

Tests ontdekken de overgrote meerderheid van alle colorectale kankers
Het resultaat: alle negen tests ontdekken het overgrote deel van alle colorectale kankerziekten en ook veel voorlopers van colorectale kanker. Als men de informatie van de fabrikant volgt, van welke waarde een test als positief moet worden beoordeeld, dan verschillen de frequenties van positieve resultaten sterk.

Toen de wetenschappers de drempelwaarden tijdens de evaluatie echter aanpasten, gaven alle tests zeer vergelijkbare resultaten.

'In dit werk bieden we een directe en unieke wereldwijde vergelijking van de diagnostische waarde van een groot aantal kwantitatieve tests bij dezelfde grote groep deelnemers aan het onderzoek', aldus Brenner.

Uit deze cijfers konden landelijke aanbevelingen voor de drempelwaarden van individuele tests worden afgeleid.

Laagdrempelig screeningsonderzoek
"Met dit werk geven Brenner en collega's zeer specifieke aanbevelingen over hoe de vroege detectie van dikkedarmkanker verder kan worden verbeterd", benadrukt Michael Baumann, CEO van de DKFZ.

"Naast de complexere colonoscopie, die nog steeds de gouden standaard is bij screening op colorectale kanker, is het belangrijk om mensen een lager drempelonderzoek te bieden."

Vijf van de negen tests vereisen laboratoriumanalyse. De overige vier testen kunnen direct in de huisarts en urologische praktijk worden uitgevoerd en geëvalueerd.

Zelfs de test, die wordt geëvalueerd met een smartphone-app, leverde betrouwbare resultaten op - althans wanneer deze werd uitgevoerd door getraind personeel.

De onderzoekers publiceerden hun resultaten in het tijdschrift "Gastroenteroolgy".

Derde meest voorkomende kanker wereldwijd
Darmkanker is volgens de DKFZ de derde meest voorkomende kanker wereldwijd. Jaarlijks worden ongeveer 1,4 miljoen mensen ziek en sterven er 700.000. Hetzelfde geldt voor dikkedarmkanker: hoe eerder je het ontdekt, hoe beter. Vroege detectie kan levens redden.

Colonoscopie wordt beschouwd als de veiligste manier om darmkanker en zijn voorlopers te ontdekken. Maar wanneer moet u een colonoscopie ondergaan? Het onderzoek wordt aanbevolen als er al colonkanker in de familie is opgetreden.

Daarnaast hebben alle in Duitsland wettelijk verzekerde verzekerden vanaf 55 jaar recht op een colonoscopie.

Volgens experts zou het echter logisch zijn om te streven naar een nieuwe leeftijdsgrens en de studie vanaf 50 jaar aan te bevelen.

Helaas is de testprocedure complex en veel patiënten schrikken ervoor terug. Slechts 20 tot 30 procent van de begunstigden doet mee.

Nieuwe immunologische testprocedures, die sinds april dit jaar door zorgverzekeraars worden bekostigd, zijn bedoeld om meer mensen te motiveren om een ​​preventieve medische controle te ondergaan.

'Het werkt heel goed voor onze buren in Nederland', legt Brenner uit. Daar worden mensen uitgenodigd om deel te nemen met een persoonlijke brief - de test wordt rechtstreeks verzonden. Dit betekent dat een participatiegraad van meer dan 60 procent kan worden behaald. Duitsland is hier nog ver van verwijderd. (advertentie)

Auteur en broninformatie


Video: Wat zijn symptomen van een hersentumor? - (Januari- 2022).