Nieuws

Langdurige hoest bij kinderen is een ernstig waarschuwingssignaal

Langdurige hoest bij kinderen is een ernstig waarschuwingssignaalWe are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Medisch advies om blijvend te hoesten bij kinderen

Langdurige hoest bij kinderen is vaak een aanwijzing voor een bacteriële infectie of een andere aandoening van de luchtwegen, meldt de beroepsvereniging van kinderartsen (BVKJ). Een recent onderzoek had aangetoond dat hoesten bij kinderen die vier weken aanhielden, vaak te wijten was aan chronische luchtwegaandoeningen.

In hun huidige onderzoek kwamen de wetenschappers van de Queensland University of Technology in Brisbane (Australië) tot de conclusie dat bijna een derde van de kinderen die vanwege een aanhoudende hoest door een longarts (longarts) werden onderzocht, een niet eerder ontdekte chronische longziekte had tentoongesteld. Daarnaast had bijna de helft van de kinderen (47 procent) langdurige bacteriële bronchitis, meldt de BVKJ.

Aanhoudende hoest duidt vaak op chronische ziekte

Als kinderen blijven hoesten na een acute luchtwegaandoening, moet dit volgens de BVKJ worden beoordeeld als een waarschuwingssignaal. Volgens de resultaten van de huidige studie is de langdurige hoest vaak het enige symptoom van een chronische luchtwegaandoening. Het onderzoeksteam rond Dr. Kerry-Ann F. O'Grady van Queensland University of Technology gebruikte 839 kinderen onder de 15 jaar om te hoesten om een ​​pediatrische spoedeisende hulp te bezoeken om erachter te komen wat de diagnoses waren. De wetenschappers publiceerden hun resultaten in het vakblad "Archives of Disease in Childhood". http://adc.bmj.com/content/early/2017/08/16/archdischild-2017-312848

Van de kinderen waren die uitgesloten van de studie waarvan al bekend was dat ze een chronische longziekte hadden (behalve astma) en / of die een immuundeficiëntie hadden. Kinderen die 30 dagen voor het bezoek aan de eerste hulpafdeling bepaalde immunomodulerende geneesmiddelen hadden gebruikt, werden ook niet meegenomen in het onderzoek, legt de BVKJ uit.

Chronische longziekte wordt vaak opgemerkt

De meeste kinderen (627; 74,8 procent) hadden minder dan zeven dagen voor aanvang van de studie hoest. Na een periode van vier weken hoestte echter 20,4 procent (171 kinderen) van de proefpersonen nog. Van deze 171 kinderen werden er 117 (68,4 procent) onderzocht door een kinderlongarts en bij 36 kinderen (30,8 procent van de 171) werd een voorheen niet herkende chronische longziekte vastgesteld. 55 kinderen (47 procent) vertoonden langdurige bacteriële bronchitis. Daarnaast kregen 37 kinderen (31,6 procent) meer dan één diagnose, meldt de BVKJ over de studieresultaten.

Astma en tracheobronchomalacia komen relatief vaak voor

De chronische aandoeningen van de luchtwegen van de kinderen waren vaak astma (17 gevallen) of tracheobronchomalacia (relaxatie van de luchtpijp; 13 gevallen). Vier kinderen leden ook aan obstructieve slaapapneu, vier kinderen aan ademhalingsstoornissen (aspiratiestoornissen) en vier aan bronchiëctasieën (bronchodilatatie), aldus de BVKJ. Acute ziekten zoals recidiverende infecties van de bovenste luchtwegen (bij veertien kinderen) of longontsteking (vier gevallen) werden ook opgemerkt.

Dreigende onomkeerbare longschade

Aangezien chronische hoest een chronische ziekte - of een ziekte die chronisch kan worden - verbergt, moet in veel gevallen in ieder geval serieus worden genomen. In het ergste geval kan een onbehandelde chronische hoest leiden tot onomkeerbare longschade en chronische longaandoeningen, meldt de BVKJ, onder verwijzing naar de auteurs van het onderzoek. Bovendien beïnvloedt een chronische hoest de kwaliteit van leven en betekent het stress voor de ouders.

De hoest wordt meestal veroorzaakt door een virale infectie, die meestal na verloop van tijd geneest. Maar dit is lang niet in alle gevallen het geval. Als de hoest langer dan twee weken aanhoudt, is volgens de BVKJ dringend een medisch onderzoek nodig, ook als het kind aan het begin van de ziekte al door een kinderarts was onderzocht. (fp)

Auteur en broninformatieVideo: Video medische diagnostiek 2017 (Augustus 2022).