Medicinale planten

Kuisboom - effect, toepassing en bijwerkingen

Kuisboom - effect, toepassing en bijwerkingenWe are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Kuise boom behoort tot de verbena-familie en komt oorspronkelijk uit de Middellandse Zee en het Nabije Oosten. De Latijnse naam agnus castus betekent "kuis lamsvlees". De struik kan wel vijf meter hoog worden. De individuele stelen zijn vierkant; de bladeren hebben de vorm van lancetten, zijn aan de bovenkant zwartgroen en aan de onderkant bedekt met wit naar beneden. Kuise boom bloeit van juni tot september in blauw, roze en violet en ontwikkelt bruinzwarte steenvruchten.

Kuise boom in de middeleeuwen

In de middeleeuwen moest kuise boom het seksuele verlangen in bedwang houden, daarom aten monniken en nonnen naar verluidt de vrucht. Het is echter duidelijker dat de geestelijkheid de vrucht ook voornamelijk als specerij gebruikte. De steenvruchten smaken heet en waren een goede vervanger voor echte peper. Het kwam uit het oosten en was in de middeleeuwen exorbitant duur. Kuise boom groeide daarentegen oorspronkelijk aan de kusten van de Middellandse Zee, maar verspreidde zich gemakkelijk in de kloostertuinen van Centraal-Europa.

Symbool van kuisheid en onthouding

In de Griekse mythologie stond de plant echter voor kuisheid. Dus de godin Hera werd geboren onder zo'n struik, had elk jaar seks met de vader van de god Zeus onder zo'n boom en werd weer maagd door een bad. Griekse vrouwen maakten de geslachtsorganen schoon met de bladeren van de kuisboom.

Tijdens de Tonaiah-viering wikkelden de gelovigen een afbeelding van Hera in met takken van een monnikspeper, die in Heraion op Samos stond. In Greichenland was de kuisboom een ​​symbool van echtelijke kuisheid, in de middeleeuwen de seksuele onthouding van de monniken.

In de vroegmoderne tijd werd het genoemd als plant om de lust naar wol te bedwingen. Franz von Sales (1567-1622) schreef: „Degenen die op het kruid Agnus castus slapen, worden zelf kuis en beschaamd. Op deze manier wordt je hart gereinigd van alle gebreken en slecht plezier wanneer het in de Heiland rust, het waarlijk zuivere en onberispelijke lam. '

In 1626 gaf Matthiolus specifieke instructies over het gebruik van de plant: “Hij neemt zijn verlangen om Venus te verhandelen en het zijn niet alleen de zaden die dit doen, maar ook de bladeren en bloemen, maar niet alleen hoe je ze eet, maar ook wanneer je ze in bed strooit. "

De term kuise boom verwijst naar het feit dat monniken de vruchten van de struik als peper gebruikten, de populaire term kuise modder combineert het "onschuldige lam" als een symbool voor Jezus Christus, die zich als een "onschuldig lam" zou hebben opgeofferd met het christelijke ideaal van seksuele onthouding.

Kuisboom: Effect

Het is geen puur bijgeloof. De kuisboom bevat medicinaal werkzame stoffen. Er zit essentiële olie in het fruit, evenals iridoïde glycosiden, diterpenen, flavonoïden en tannines.

Kuisboom bevordert de bloedcirculatie. Dit komt door coumarines en flavonoïden. Het helpt bij gewrichtsaandoeningen en reumatische klachten. De productie van galsap wordt gestimuleerd door het hoge gehalte aan bitterstoffen, ze versterken de spijsvertering.

Gebruik in de volksgeneeskunde

In de volksgeneeskunde wordt kuisboom traditioneel beschouwd als een medicinale plant om onregelmatigheden in de periode en problemen met de menstruatie te behandelen, en het helpt ook om pijn op de borst te verlichten.

De plant werd gebruikt tegen (!) Impotentie en om de melkproductie van de moeders te verhogen. Terwijl vrouwen het op veel plaatsen gebruiken om ongewenste kinderen te voorkomen, is het elders gebruikt om de vruchtbaarheid te vergroten. Geen van beide is bewezen in wetenschappelijke studies.

Wetenschappelijke studies over kuisboom

Het volgende is wetenschappelijk bewezen: De vruchten van de kuisboom kunnen het vrouwelijke hormoonniveau in evenwicht brengen. Ze zorgen ervoor dat er minder prolactine vrijkomt, een hormoon dat niet alleen de productie van moedermelk bevordert, maar ook overmatige pijn op de borst veroorzaakt of medeplichtig is wanneer de menstruatie onregelmatig komt.

De Commissie E (Federaal Instituut voor Drugs en Medische Hulpmiddelen) en ESCOP (Europese koepelorganisatie van de nationale verenigingen voor fytotherapie) beschouwen kuisboom als nuttig voor: menstruatiestoornissen, premenstrueel syndroom en menstruatiepijn.

Risico's en bijwerkingen van kuisboom

Kuisboom veroorzaakt meestal weinig problemen. Zelden is er een jeukend gevoel op de huid in combinatie met een ontsteking. Misselijkheid en diarree kunnen ook voorkomen. Omdat kuisboom hormonen beïnvloedt, mogen zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven in geen geval medicijnen gebruiken die kuisboom bevatten.

Gebruik kuisboom niet alleen als u tijdens de puberteit pijn op de borst ervaart of als u voor het eerst problemen heeft met de menstruatie. Hier moet u eerst advies vragen aan de gynaecoloog die u vertrouwt.

Vanwege de invloed op de hormonen mogen de volgende mensen geen kuisboom gebruiken: Patiënten die lijden aan ziekten die verband houden met de hormoonbalans. Dit zijn onder meer mensen met kanker in de baarmoeder, eierstokken of borsten.

Interacties

Chaste Tree kan interageren met andere medicijnen. Dit omvat bepaalde neuroleptica en medicijnen tegen misselijkheid. Hier moet de juiste arts beoordelen of en welke interacties kunnen optreden. Er zijn ook interacties met Ritalin en dopamineheropnameremmers.

Je mag kuisboom alleen als medicijn gebruiken als een arts de oorzaken heeft opgehelderd. Symptomen tijdens de menstruatie of gevoelige borsten hoeven niet per se iets met hormonen te maken te hebben.

Een verscheidenheid aan middelen

Als je geen eigen monnikspeper hebt, kun je verschillende bereidingen gebruiken. In de apotheek kun je kuisboom krijgen als dragees, capsules, tincturen of droge extracten. Het is ook te vinden in thee en theemelanges.

Thee met andere gynaecologische planten, bijvoorbeeld duizendblad of damesmantel, is wijdverbreid.

Kuise boom in de natuurlijke tuin

Naast het medicinale gebruik is de kuisboom ook een uitstekende plant voor de natuurlijke tuin. De talrijke bloemen zien er niet alleen goed uit, maar bieden van mei tot september ook een uitstekende weide voor bijen en hommels.

Door de lange bloeiperiode en het opvallend gevormde blad is de kuisboom geschikt als sierheester, waardoor hij individueel in het midden van de tuin kan staan. Het biedt zich echter ook aan als haagplant, is gemakkelijk te snoeien en biedt zo een schuilplaats voor vogels, die het ook in de herfst van fruit voorziet.

Zelf fruit oogsten

Raadpleeg een arts voordat u kuisboom gebruikt om gynaecologische problemen te verminderen. Dan kun je het fruit gemakkelijk zelf oogsten. Het is heel eenvoudig: u verzamelt de besachtige steenvruchten in september en oktober. U kunt ze ofwel vers gebruiken, bijvoorbeeld in pittige sauzen, als ingrediënt in vegetarische gerechten of in thee, of u kunt de "bessen" drogen en u zult er langer van profiteren.

Zoek om te drogen een kamer met een lage luchtvochtigheid en verwarming. Je verwijdert de zaadjes en legt de pulp op theedoeken of een schoon oppervlak. Afhankelijk van de temperatuur duurt het enkele dagen tot enkele weken voordat de kuisboom volledig droog is.

Je kunt het gedroogde fruit in glazen vullen of mengen met andere gedroogde plantendelen om er thee van te zetten. Als je vrouwenmantel of duizendblad in de tuin hebt, zal dit resulteren in een theemengsel voor mentorproblemen; Als de bevordering van de bloedcirculatie belangrijker voor je is, kun je bramen en frambozenblaadjes toevoegen, maar ook pepers of gember.

De peperige smaak van de vrucht geeft een thee een bijzondere smaak. Als dit te pittig voor je is, kun je een zoete noot toevoegen met muntblaadjes of venkel. (Dr. Utz Anhalt)

Zwellen:
https://www.deutsche-apotheker-zeitung.de/daz-az/1998/daz-51-1998/uid-4416
http://www.evimed.ch/journal-club/artikel/detail/verarbeitung-des-praemenstruellen-syndroms-mit-moenchspfeffer-vitex-agnus-castus/

Auteur en broninformatie

Deze tekst komt overeen met de specificaties van de medische literatuur, medische richtlijnen en lopende onderzoeken en is gecontroleerd door artsen.

Dr. phil. Utz Anhalt, Barbara Schindewolf-Lensch

Zwellen:

  • Samenwerking Phytopharmaka GbR: www.koop-phyto.org (bezocht: 22 oktober 2017), Mönchspfeffer
  • Catnip: www.katzenminze24.de (bezocht: 24 oktober 2017), kuisboom (Vitex agnus-castus)
  • Nook Marketing Corp.: Www.moenchspfeffer.de (bezocht: 19 oktober 2017), bereidingen op basis van de monnikspeper
  • Baumkunde.de: www.baumkunde.de (toegankelijk: 19.10.2017), kuisboom (Vitex agnus-castus)
  • Deutsche Apotheker Zeitung (DAZ): www.deutsche-apotheker-zeitung.de (bezocht: 20 oktober 2017), Agni casti fructus voor premenstrueel syndroom
  • Schilcher, Heinz; Kammerer, Susanne, Wegener, Tankred: Phytotherapy richtlijnen, Urban & Fischer Verlag, 2010
  • Münstedt, Karsten: Alternatieve en complementaire therapiemethoden in de gynaecologie - vanuit een evidence-based perspectief, verwelkomd 2007
  • Klein, Thomas: Plantkracht voor vrouwen: symptomen veranderen, premenstrueel syndroom, urineweginfecties, zwakke blaas & Co., Verlagshaus der Ärzte, 2015


Video: Chaste Tree +Vitex agnus-castus+Blue Flowering Vitex Trees+ (Augustus 2022).