Nieuws

Cholera-epidemie in Congo - al 38.000 infecties

Cholera-epidemie in Congo - al 38.000 infecties


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Al 38.000 besmet - met een stijgende trend

De Democratische Republiek Congo wordt momenteel geplaagd door een enorme cholera-epidemie die ongekend is in de geschiedenis van het land. Er zijn nu 38.000 geregistreerde gevallen in 21 van de 26 provincies van het land. Het Congolese ministerie van Volksgezondheid heeft meer dan 700 slachtoffers gemeld. De hulporganisatie "Artsen Zonder Grenzen" (Artsen zonder Grenzen) is actief in de provincie Zuid-Kivu en biedt daar gratis medische hulp. Volgens de AZG duurt het nog weken voordat de epidemie kan worden ingedamd.

Volgens de AZG kwamen ook infecties voor in steden waar voorheen geen cholera-gevallen bekend waren. Francisco Otero, landcoördinator voor Artsen zonder Grenzen in de Democratische Republiek Congo, meldt: "Een van de belangrijkste redenen waarom de cholera-gevallen dit jaar zo sterk zijn toegenomen, is de droogte." Veel veilige waterbronnen zijn opgedroogd of het waterpeil is zo laag dat mensen gedwongen worden water te halen uit onveilige bronnen zoals rivieren en meren. 'De autoriteiten kunnen de bevolking niet van schoon drinkwater voorzien', waarschuwt Otero op de website van de hulporganisatie.

Hoe kan cholera zich zo veel verspreiden?

Volgens de AZG worden met name de dichtbevolkte steden zoals Goma, Minova en Bukavu getroffen. Aangezien de bacteriële infectieziekte voornamelijk wordt overgedragen via besmet drinkwater of besmet voedsel, is de ziekte vooral wijdverbreid in agglomeraties met besmet water. De getroffenen melden op de AZG-website over het belang van hygiëne om zichzelf te beschermen tegen cholera. Water moet worden gekookt, fruit en groenten moeten grondig worden gewassen. Ook de handen en het toilet moeten schoon worden gehouden.

Kinderen hebben een verhoogd risico op infectie

In veel gevallen raken peuters steeds meer besmet met de cholerabacterie omdat het niet mogelijk is om constant te controleren wat ze eten, drinken of doen tijdens het spelen of op school. Innocent Kunywana, operationeel manager van Artsen zonder Grenzen in Zuid-Kivu, meldt: "We denken dat het starten van school heeft geholpen bij de verspreiding van cholera."

Cholera - niets nieuws in Congo

Hoewel cholera een wijdverspreide ziekte is in de Democratische Republiek Congo die in sommige gebieden als endemisch wordt beschouwd, zijn er volgens de AZG onvoldoende preventieve maatregelen en onvoldoende informatie bij de bevolking. Ondanks terugkerende uitbraken weten sommige gezondheidswerkers niet hoe ze cholerapatiënten op de juiste manier moeten behandelen om een ​​epidemie te beperken. 'We vonden ziekenhuizen waar cholerapatiënten werden geplaatst bij patiënten met andere ziekten', zegt Kunywana. Het infectierisico voor familieleden en andere patiënten is daarom erg hoog.

Hoe kun je jezelf beschermen tegen cholera?

Naast een vaccin tegen inslikken, dat slechts ongeveer 85 procent van de ziekte beschermt, beveelt het ministerie van Buitenlandse Zaken aan om enkele basisregels in acht te nemen. Drink dus alleen water van veilige oorsprong. Bij twijfel moet je het water filteren, desinfecteren of koken. Drinkwater moet ook worden gebruikt voor het afwassen en het poetsen van tanden. Al het voedsel moet worden gekookt, geschild of gedesinfecteerd. Vliegen moeten uit de buurt van voedsel worden gehouden. Handen moeten zo vaak mogelijk met zeep worden gewassen. Handdesinfectie is vooral aan te raden na stoelgang en voor het bereiden van voedsel. (fp)

Auteur en broninformatieVideo: Cholera-Epidemie in der. Kongo. Ärzte ohne Grenzen (Juni- 2022).


Opmerkingen:

 1. Blakeley

  Het is leuke informatie

 2. Zuriel

  Wat een nieuwsgierige vraag

 3. Abdi

  Je raakt het doel. Daar zit ook iets in, lijkt me een goed idee. Ik ben het met je eens.

 4. Mezit

  Daar niet van gehoord

 5. Jinny

  Deze variant past niet bij mij.Schrijf een bericht