Nieuws

Usutu-virus veroorzaakt de dood van merels in Duitsland - mensen ook risico?

Usutu-virus veroorzaakt de dood van merels in Duitsland - mensen ook risico?


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Gevaarlijke ziekteverwekker: het Usutu-virus bij vogels blijft zich verspreiden

In 2010 werd in Duitsland voor het eerst het tropische Usutu-virus ontdekt, dat door muggen op vogels wordt overgedragen. In de volgende jaren veroorzaakte de ziekteverwekker herhaaldelijk regionale vogelsterfte. Er is momenteel een gewelddadige golf van infecties met het gevaarlijke virus in Noordrijn-Westfalen. Lopen mensen ook risico?

Massale dood van merels door Usutu-virus

"Na de eerste detectie van het Usutu-virus dat in 2010 door muggen in Duitsland werd overgedragen, was er in 2011/2012 een grootschalige uitbraak die de massale uitsterving van merels in het zuidwesten van Duitsland veroorzaakte", legt het Bernhard Nocht Institute uit voor Tropische geneeskunde (BNITM) op zijn website. In de volgende jaren bleef de ziekteverwekker in het land circuleren en veroorzaakte het afgelopen jaar een enorme uitsterving van vogels. Veel vogels in Noordrijn-Westfalen zijn momenteel besmet met het gevaarlijke virus.

De meeste vermoedelijke gevallen van NRW

In Noordrijn-Westfalen is er momenteel een gewelddadige golf van infecties met het tropische Usutu-virus.

Zoals de vogelbeschermingsdeskundige van de Nature Conservation Association (NABU), Marius Adrion, aan het Duitse persbureau vertelde, waren er in 2017 al meer dan 500 vermoedelijke gevallen van NRW gemeld.

Dit betekent dat het merendeel van de 1.380 landelijke meldingen dit jaar afkomstig is van NRW. Bij BNITIM zijn ongeveer 130 dode vogels getest op het virus dat oorspronkelijk uit Zuid-Afrika komt; het werd gevonden bij 45 vogels.

Niet alleen getroffen merels

Zieke dieren zijn te herkennen aan hun gedrag. "Geïnfecteerde vogels zijn duidelijk ziek, apathisch, vluchten niet meer en sterven meestal binnen een paar dagen", schreef NABU in een bericht. Volgens de natuurbeschermers kunnen de dieren niet geholpen worden.

'Het is bijna altijd dat bij merels de diagnose van deze ziekte wordt gesteld, en daarom is de Usutu-epidemie bekend geworden als' mereldood '. Maar ook andere vogelsoorten zijn door dit virus besmet en kunnen eraan sterven, ”aldus de experts.

In de herfst en winter komen er nauwelijks nieuwe gevallen bij. Omdat de ziekteverwekker wordt overgedragen door muggen, blijft de ziekte in Duitsland beperkt tot het warme seizoen.

Gezien de muggenplaag had NABU deze zomer in sommige regio's een toename van infecties vermoed.

Aan de burgers werd gevraagd om zieke en dode dieren online te melden of de karkassen op te sturen.

Gevaar voor mensen?

Volgens het Bernhard Nocht Instituut voor Tropische Geneeskunde is de overdracht van Usutu-virussen op mensen vrij toevallig (ook via muggen) en kan het leiden tot Usutu-koorts.

Symptomen zijn onder meer koorts, hoofdpijn en huiduitslag; In zeldzame gevallen kan hersenontsteking optreden.

Volgens het BNITM zijn er tot nu toe twee infecties ontdekt in dit land, maar deze veroorzaakten geen ziekten bij de getroffen personen. 'Aangezien de mensen geen reizen hadden gemaakt, moeten ze in Duitsland besmet zijn', schrijven de experts.

"Een infectie met het Usutu-virus lijkt mogelijk in Duitsland, maar is nog geen reden tot bezorgdheid en zal samen met wetenschappelijke instellingen samen met wetenschappelijke instellingen worden gecontroleerd." (Ad)

Auteur en broninformatieVideo: Zoon van overleden coronapatiënt in De Leeuwenhoek: Er sterven onnodig mensen (Juni- 2022).


Opmerkingen:

 1. Jooseppi

  Ik zeg liever niets

 2. Bertrand

  Ik heb een interessante suggestie voor dit artikel en je blog,

 3. Ariss

  En waar bij jou logica?

 4. Timmy

  Je maakt een fout. Mail me op PB.

 5. Dogrel

  Juist! Ik denk dat dit een goed idee is. Ik ben het met je eens.Schrijf een bericht