Nieuws

Deze ziektekiemen kunnen kanker veroorzaken - hoe u uzelf kunt beschermen


Ziektekiemen als triggers van kanker - Veel ziekten te vermijden

Gezondheidsdeskundigen wijzen er graag op dat het risico op kanker aanzienlijk kan worden verminderd door niet te roken, niet te veel alcohol te drinken, weinig vlees te eten, regelmatig te sporten en overgewicht te vermijden. Maar kanker kan ook worden veroorzaakt door bepaalde bacteriën en virussen. Het is daarom belangrijk om jezelf tegen de ziektekiemen te beschermen.

Bacteriën en virussen kunnen kanker veroorzaken

Deskundigen wijzen er herhaaldelijk op hoe belangrijk het is om een ​​gezonde levensstijl te behouden om het persoonlijke risico op kanker te verminderen. Roken, alcohol, hoge vleesconsumptie, obesitas of obesitas en gebrek aan lichaamsbeweging worden meestal geïdentificeerd als typische risicofactoren die vermeden moeten worden. Maar sommige bacteriën en virussen kunnen ook kanker veroorzaken.

Voorkom ziektes

Als het gaat om maatregelen ter voorkoming van kanker, wordt vooral de strijd tegen roken genoemd. Een andere manier om het persoonlijke risico op kanker te verminderen, is het beperken van alcoholgebruik.

Volgens wetenschappelijk bewijs kan alcohol zeven verschillende soorten kanker veroorzaken.

Verder wordt aanbevolen om aandacht te besteden aan een gezond dieet, om bepaalde vleesproducten zoals zoute worst te vermijden en overgewicht te voorkomen. Volgens een recent onderzoek verhoogt dit laatste het risico op elf kankerziekten.

Een actief sportleven kan ook kanker voorkomen.

Wat vaak over het hoofd wordt gezien bij kankerpreventie: jaarlijks worden wereldwijd miljoenen kankers veroorzaakt door infecties met virussen of bacteriën. Veel van deze ziekten kunnen worden voorkomen.

Deze vier ziektekiemen kunnen kanker veroorzaken

Volgens onderzoek door een team van onderzoekers van het International Agency for Research on Cancer (een agentschap van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO)) kunnen jaarlijks wereldwijd ongeveer twee miljoen kankers worden toegeschreven aan infecties.

De wetenschappers rond Martyn Plummer gebruikten de wereldwijde kankerdatabase Globocan voor hun werk.

'Infecties met bepaalde virussen, bacteriën en parasieten zijn wereldwijd een van de grootste en meest te voorkomen oorzaken van kanker', aldus de onderzoekers.

De experts identificeerden bacteriën van het geslacht Helicobacter pylori, hepatitis B- en C-virussen en humane papillomavirussen (HPV) als de belangrijkste te voorkomen triggers van de infecties die kunnen leiden tot de vorming van tumoren.

Helicobacter pylori bevordert maagkanker

Infecties met de maagbacterie Helicobacter pylori zijn volgens gezondheidsdeskundigen wijdverbreid en worden beschouwd als de belangrijkste risicofactor voor de ontwikkeling van maagkanker.

Het is echter lange tijd onduidelijk gebleven waarom dit zo is. Duitse onderzoekers hebben onlangs gerapporteerd waarom Helicobacter pylori tot maagkanker leidt.

Volgens de wetenschappers neemt onder invloed van de bacterie het aantal cellen met stamcelpotentieel en daarmee het risico op een pathologische verandering toe.

Het eerste teken van bacteriële infectie is vaak acute gastritis. Artsen adviseren patiënten die herhaaldelijk aan dergelijke maagslijmvliesontsteking lijden, een combinatietherapie met antibiotica en maagzuurremmers te nemen. Dit verlaagt ook het risico op kanker.

Sommige deskundigen raden echter af dergelijke medicijnen langdurig in te nemen.

Vaccinatie voor kankerpreventie

Humane papillomavirussen (HPV) komen ook veel voor. De ziekteverwekkers komen meestal via geslachtsgemeenschap in de huid of het slijmvlies terecht. In de meeste gevallen blijft een infectie onopgemerkt en geneest ze zichzelf.

Sommige virussen blijven echter ook bestaan ​​en veroorzaken celveranderingen waaruit in de loop van de tijd een kwaadaardige tumor kan ontstaan.

Omdat HPV onder andere baarmoederhalskanker kan veroorzaken, komt vaccinatie tegen de virussen relatief vaak voor bij meisjes en jonge vrouwen.

De Standing Vaccination Commission (STIKO) beveelt HPV-vaccinatie aan voor meisjes vanaf 9 jaar, met als doel het aantal gevallen van baarmoederhalskanker in de toekomst aanzienlijk te verminderen.

Volgens sommige experts is het ook effectief voor jongens en beschermt het onder andere tegen genitale wratten en voorlopers van penis- en anuskanker.

De op één na meest voorkomende doodsoorzaak door kanker

Volgens gezondheidsexperts is leverkanker de op één na belangrijkste doodsoorzaak door kanker wereldwijd en de snelst groeiende kanker.

Naast een hoog alcoholgebruik staan ​​infecties met hepatitis-virussen B en C op de tweede plaats tussen alle oorzaken van leverkanker.

Het C-virus kan ook het risico op alvleesklierkanker, darmkanker en nierkanker verhogen.

Veel ziekten kunnen worden voorkomen omdat hepatitis C bijna altijd kan worden genezen. Helaas zijn veel patiënten niet op de hoogte van hun leverontsteking.

Tot nu toe is er geen vaccin tegen hepatitis C beschikbaar, maar heel goed tegen hepatitis B. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en andere experts adviseren hepatitis B-vaccinatie voor alle pasgeborenen. Dit kan tal van ziekten voorkomen. (advertentie)

Auteur en broninformatie


Video: Which sunscreen should you choose? - Mary Poffenroth (Januari- 2022).