Nieuws

'S Avonds voor het scherm hangen veroorzaakt slaapstoornissen

'S Avonds voor het scherm hangen veroorzaakt slaapstoornissenWe are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Degenen die 's avonds lang voor het scherm zitten, slapen aanzienlijk slechter

Slaapstoornissen zijn een veel voorkomend probleem dat in verband is gebracht met verschillende oorzaken. Blijkbaar heeft de tijd die 's avonds op de computer, smartphone of voor de televisie wordt doorgebracht een grote invloed, blijkt uit de resultaten van een actuele evaluatie van het Socio-Economic Panel (SOEP) bij DIW.

"Mensen die tot bedtijd voor een scherm zitten dankzij snelle DSL-toegang slapen aanzienlijk minder en zijn over het algemeen minder tevreden met hun slaap", aldus het rapport over de resultaten van de huidige evaluatie van de SOEP. Vooral jonge DSL-gebruikers tussen 18 en 30 jaar worden getroffen door een potentieel schadelijk slaapgebrek. De huidige studieresultaten zijn gepubliceerd in een SOEP-paper.

Welke effecten heeft een DSL-verbinding op de slaap?

Veel mensen brengen de avonden achter de computer of de televisie door en kijken zelfs in bed een beetje op hun smartphone. Met de introductie van moderne breedbandtechnologie is toegang tot digitale media de klok rond beschikbaar, wat ook een impact heeft op de gebruiksintensiteit. Om erachter te komen hoe DSL-toegang en het daarmee samenhangende langdurige gebruik van digitale media de slaap beïnvloeden, hebben wetenschappers nu de informatie geëvalueerd van meer dan 24.000 mensen die tussen 2008 en 2012 herhaaldelijk werden geïnterviewd als onderdeel van de langlopende studie SOEP.

Slaapduur en slaaptevredenheid geëvalueerd

De proefpersonen beantwoordden onder meer vragen over hun gemiddelde slaapduur en hun slaaptevredenheid. Er werd ook gevraagd of ze een DSL-verbinding hadden of niet. De Italiaanse economen Francesco C. Billari, Osea Giuntella en Luca Stella namen ook de gegevens van de Duitse tijdsbestedingsenquête op in de evaluatie. In dit tijdsbestedingsonderzoek door het Federaal Bureau voor de Statistiek werden de activiteiten van 5.587 mensen met intervallen van 10 minuten exact in de loop van een dag geregistreerd.

Gemiddeld slapen Duitsers op weekdagen net geen 7 uur

Volgens de onderzoekers toonde de analyse van de SOEP-gegevens aan dat volwassenen tussen de 18 en 59 jaar gemiddeld door de week 6,8 uur en in het weekend 7,9 uur slapen. Medisch gezien moet een slaapduur van zeven tot negen uur als gezond worden beoordeeld. Uit de huidige studie bleek ook dat DSL-gebruikers gemiddeld 25 minuten minder per nacht slapen dan mensen zonder DSL-verbinding. Ze vinden hun slaap ook significant vaker dan onvoldoende en minder bevredigend.

Bijzonder ernstige effecten op jongere mensen

Onderzoeksauteur Luca Stella van de Bocconi Universiteit in Milaan komt in de huidige mededeling tot de conclusie dat "vooral de slaap van jongere mensen onder de 30 jaar die een DSL-verbinding gebruiken gevaar loopt." Ze vertonen gemiddeld ongeveer 70 Minuten minder slaaptijd dan leeftijdsgenoten zonder DSL-toegang. Bovendien nam de gemiddelde kans dat ze in de SOEP-enquête stelden dat ze last hadden van slaapgebrek met ongeveer 40 procent toe.

Volgens de wetenschappers zijn pc en smartphone ook significante slaapstoornissen voor DSL-gebruikers tussen de 30 en 59 jaar. "Als je deze apparaten een half uur gebruikt voordat je naar bed gaat, neemt de kans dat je maximaal 6 uur slaap krijgt - en dus minder slaap dan deskundigen aanbevelen - met 30 procent toe", aldus het persbericht over de studieresultaten.

Degenen die kunnen uitslapen hebben geen problemen

Volgens de wetenschappers levert het onderzoek slechts voor één bevolkingsgroep goed nieuws op. Omdat de slaap van mensen die niet 's morgens vroeg hoeven op te staan ​​niet wordt beïnvloed door mediagebruik op een laat uur. Volgens de auteurs van het onderzoek kunnen ze goed slapen en het gebrek aan slaap de avond voor de volgende ochtend compenseren. (fp)

Auteur en broninformatieVideo: Van der Voort over het karakter van Van den Bergh: Het is een hele lieve jongen, tikkeltje naïef (Augustus 2022).