Nieuws

Depressieve stemming door enkele kerstgeuren

Depressieve stemming door enkele kerstgeuren


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Depressieve stemmingen door verkeerd gebruik van geurstoffen
Veel mensen gebruiken in de kerstperiode geurkaarsen, wierookrokers enz. De geuren kunnen echter niet alleen een prettige stemming oproepen, maar ook een depressieve stemming veroorzaken. De osmopractor en voorzitter van de aroma-netz e.V. vereniging, Hanna Christiane Günther, waarschuwt hiervoor. Heel wat mensen reageren geïrriteerd en agressief op de kerstgeuren.

"Geuren hebben een groot effect op het onderbewustzijn (en) hebben een individueel effect op iedereen", vertelde de expert aan persbureau "dpa". Veel geuren die aanvankelijk als aangenaam werden ervaren, kunnen volgens de osmopractor op de lange termijn een onderbewuste last worden. Dit geldt zowel voor de geurboom in de auto als voor geurkaarsen, wierookstokjes of kerstversieringen zoals adventskransen bezaaid met kaneel en kruidnagel.

"Te veel geuren kunnen onze psyche negatief beïnvloeden, ons prikkelbaar en depressief maken", benadrukt Hanna Christiane Günther. Daarom mag de geur in je eigen vier muren niet overdreven worden, ook al creëert het een kerstsfeer, aldus de expert.

Continue geur overbelast en stimuleert het reukvermogen
De meeste mensen vinden bepaalde geuren bijzonder aangenaam bij de eerste ademhaling. Vanille wekt bijvoorbeeld veel herinneringen op aan kindertijd, koekjes en zoete pudding, legde de osmopractor uit. Kaneel, anijs of koriander worden vaak geassocieerd met een feestelijke kerstsfeer. Het aanvankelijk positieve gevoel door de geuren kan bij een hoge intensiteit leiden tot negatieve effecten op de psyche. De 'permanente geur overbelast en overprimeert het reukvermogen', legt Günther uit. Dit heeft ook een sluipend effect op de psyche.

"In het begin voel je de geur nog steeds als aangenaam, maar al snel verandert de stemming, voel je je ongemakkelijk, leeg of geïrriteerd", vervolgt de expert. Volgens Hanna Christiane Günther moeten gebruikers daarom heel discreet experimenteren met de geuren om het aangename gevoel te behouden. 'Hang alsjeblieft geen vanille-geurboom in de auto en laat de geurlamp niet uren in de woonkamer branden', benadrukte de osmopractor.

Matig gebruik van geuren vereist
Volgens de expert is de "juiste maat cruciaal voor de geuren". Zo mogen geurlampen met 100 procent natuurlijke etherische olie slechts twee tot drie keer per dag gedurende 20 tot 30 minuten worden aangestoken. De osmopractor adviseert een dosering van maximaal drie druppels pure etherische olie in 50 milliliter water. De kamers moeten ook regelmatig worden geventileerd, vervolgde Günther. Geurkaarsen met een kunstmatige smaak worden over het algemeen niet aanbevolen, omdat "deze synthetische replica's" een "volledige opwinding" vertegenwoordigen en "hun psychologische impact op het individu niet kan worden beoordeeld". Om een ​​natuurlijke kerstgeur in de woonkamer of keuken te krijgen, kun je in plaats daarvan dennentakken in een vaas of kleine schaaltjes met kruiden zoals vanillebonen, steranijs en kaneelstokjes gebruiken.

Etherische oliën met een ontspannend effect
De natuurlijke geuren van lokale ingrediënten worden ook aanbevolen voor gebruik in een geurkaars, legde de osmopractor uit en noemde sparoliën een speciale tip.

'We kennen de geuren van zilverspar, balsemspar, grove den, bergden, sparrennaalden of cipres al sinds hun kindertijd, omdat ze deel uitmaken van onze cultuur,' vervolgde Günther. Deze bekendheid vergroot ook de positieve kracht van de geuren voor de ziel. Over het algemeen "hebben essentiële sparoliën een zeer evenwichtige en harmoniserende werking", benadrukte de deskundige. Nog meer exotische geuren kunnen hier een positief effect hebben. Zo verspreiden fruitoliën van sinaasappels, grapefruit of clementines ook een kerststemming en "hebben ze een ontspannend en stemmend effect op de psyche", legt Günther uit.

Therapeutisch gebruik van geurstoffen
Aromatherapie kent al lang het gebruik van geurstoffen voor therapeutische doeleinden. De oude Egyptenaren gebruikten al bepaalde geuren om patiënten te behandelen. Tegenwoordig worden geurstoffen op veel verschillende manieren gebruikt - bijvoorbeeld ook in supermarkten om het koopgedrag van klanten te beïnvloeden.

Volgens de expert kan het effect van etherische oliën bijvoorbeeld ook worden gebruikt om gezinsspanningen met Kerstmis te voorkomen of te verminderen. Hanna Christiane Günther beveelt "hier een oliemengsel dat aan de behoeften van de familie voldoet" aan en noemt verschillende effecten van individuele geuren. Dus lagere jeneverbesgeur mogelijke teleurstellingen, jasmijn en bloedsinaasappelgeur versterken de persoonlijkheid, geranium en rozengeur laten de gevoelens spreken. Maar ook hier is het belangrijk om te hoge concentraties geurstoffen te vermijden. (sb, fp)

Auteur en broninformatie


Video: Wat zijn de oorzaken van een depressie (Juli- 2022).


Opmerkingen:

 1. Taxiarchai

  Ik bevestig. Zo gebeurt het.

 2. Yehoash

  Bravo, een zin ..., een geweldig idee

 3. Carmelo

  Volgens mij maak je een fout. Mail me op PM, dan praten we verder.

 4. Mazubei

  We raden u ten zeerste aan een site te bezoeken met veel informatie over het onderwerp waarin u geïnteresseerd bent.Schrijf een bericht