Nieuws

Het aantal nieuwe hiv-infecties neemt niet af

Het aantal nieuwe hiv-infecties neemt niet af


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Afname van HIV-infecties alleen bij homoseksuele en biseksuele mannen

Het aantal nieuwe hiv-infecties is het afgelopen jaar constant gebleven ten opzichte van 2015. Zoals het Federale Ministerie van Volksgezondheid (BMG) en het Robert Koch Instituut (RKI) in een gezamenlijk persbericht rapporteren, suggereren schattingen dat in 2016 ongeveer 3100 mensen opnieuw met het virus zijn besmet. Vorig jaar stierven ongeveer 460 mensen met of door hiv. Aangezien veel mensen hun infectie nog steeds niet kennen, is het een belangrijk doel om het aantal niet-gediagnosticeerde hiv-gevallen te verminderen, aldus de voorzitter van het Robert Koch-instituut, Lothar H. Wieler.

Meer dan 3.000 nieuwe infecties

Ongeveer 3.100 mensen in Duitsland zijn in 2016 opnieuw besmet met het humaan immunodeficiëntievirus (hiv). Volgens het gezamenlijke persbericht van het Robert Koch Instituut en het Federale Ministerie van Volksgezondheid blijft het aantal nieuwe infecties over het algemeen constant in vergelijking met het voorgaande jaar. Eind 2016 woonden in Duitsland ongeveer 88.400 mensen met hiv - waaronder 56.100 mannen die seks hebben met mannen (MSM), ongeveer 11.200 heteroseksuelen en ongeveer 8.200 intraveneuze drugsgebruikers.

Dalende cijfers onder homomannen

In deze groepen zouden de trends echter anders verlopen, legt Lothar H. Wieler uit. 'Het dalende infectiepercentage onder de grootste groep getroffen mensen, de mannen die seks hebben met mannen, is goed nieuws', zei de president van de RKI. Hier is het aantal nieuwe infecties gedaald van 2.500 in 2013 naar 2.100 in het afgelopen jaar, meldt de RKI in het Epidemiological Bulletin (uitgave 47/2017).

"Maar onder heteroseksuelen is het geschatte aantal nieuwe infecties sinds 2010 gestegen tot 750 in 2016", benadrukt Wieler. Volgens de RKI liepen vorig jaar ongeveer 490 vrouwen (15,8%) en 260 mannen (8,4%) het hiv-virus op heteroseksuele wijze op. Het virus wordt voornamelijk overgedragen via seksueel contact met mensen uit de meest getroffen groepen (mannen die seks hebben met mannen, mensen die intraveneus drugs injecteren en mensen die in het buitenland met hiv zijn besmet).

Volgens de RKI was ook onder drugsgebruikers een stijging tot circa 240 nieuwe infecties in 2016 merkbaar. Een van de redenen voor deze ontwikkeling is het toenemende aantal hiv-infecties onder drugsgebruikers in Oost-Europa als gevolg van een gebrek aan preventie en nieuwe medicijnen die vaak worden geïnjecteerd. Door de toegenomen mobiliteit heeft deze toename ook gevolgen voor de infectie in Duitsland.

Veel patiënten zijn zich niet bewust van hun infectie

Een ander probleem: veel van de geïnfecteerde mensen weten niet eens dat ze het HI-virus hebben opgelopen. Volgens de mededeling treft dit naar schatting 12.700 van de 88.400 mensen met hiv. Tien jaar eerder waren er ongeveer 10.900 mensen bij wie de infectie nog niet was vastgesteld. "Het verminderen van het grote aantal niet-gediagnosticeerde mensen met hiv is een belangrijk doel", benadrukt Wieler.

Een late diagnose verhoogt het risico op overlijden

Als de infectie laat wordt herkend, zullen veel mensen verschillende ziekten ervaren als gevolg van het verzwakkende immuunsysteem, die samen de 'aidsziekte' worden genoemd. Deze omvatten bijvoorbeeld longontsteking veroorzaakt door schimmels, tuberculose of hersenontsteking veroorzaakt door toxoplasmose. De late diagnose verhoogt dus niet alleen de behandelingskosten, maar ook het risico op overlijden, de boodschap.

Virus wordt onbewust overgedragen

Ook bestaat het risico dat het virus zonder medeweten wordt overgedragen. Vooral heteroseksuele mensen beoordelen hun risico op infectie vaak verkeerd of onderdrukken het, wat betekent dat ze minder snel worden getest en dat potentiële nieuwe infecties - of helemaal niet - laat worden gediagnosticeerd.

Om het aantal niet-gediagnosticeerde gevallen te beperken, moeten huisartsen een test aanbieden voor hiv en andere seksueel overdraagbare aandoeningen volgens de richtlijnen, de RKI- en BMG-vraag.

Verminder angsten en onzekerheden

“De cijfers laten zien dat we op de goede weg zijn met ons succesvolle preventiewerk en de goede behandelingsmogelijkheden. Duitsland is een van de landen met de laagste hiv-besmettingspercentages in Europa. Deze inspanningen moeten krachtig worden voortgezet met als doel het aantal infecties verder terug te dringen ”, aldus de federale minister van Volksgezondheid Hermann Gröhe.

Dit omvat ook informatie over de ziekte om "angsten en onzekerheden in de omgang met met hiv geïnfecteerde mensen te verminderen, zodat het vanzelfsprekend is om zonder vooroordelen te leven", aldus de CDU-politicus. (Nee)

Auteur en broninformatie


Video: Medische Publieksacademie UMCG - Longtransplantatie (Mei 2022).