Nieuws

Let op RHD-virus: dodelijke konijnenziekte verspreidt zich meer


Gevaarlijke virussen: meer doden bij konijnen

De zogenaamde Rabbit Hemorrhagic Disease (RHD) verspreidt zich al enkele jaren in Duitsland. De ziekte, die ook bekend staat als "Chinese ziekte" of hemorragische ziekte bij konijnen, is gewoonlijk dodelijk voor de dieren. Er is vaccinatie tegen de ziekte beschikbaar.

Konijnenziekte verspreidt zich

Konijnenhemorragische ziekte (RHD) verscheen voor het eerst bij Europese konijnen in China in 1984 en werd daarom de zogenaamde Chinese ziekte genoemd. Sinds enkele jaren wordt ook in dit land de verspreiding van de ziekte waargenomen. Het RHD-virus is onlangs aangetroffen bij verschillende dieren in Zuidoost-Beieren.

Nieuwe virusvariant

Een paar weken geleden stierven vier konijnen in uw verblijf in de wijk Chieming, volgens een bericht van het districtskantoor van Traunstein.

Experts van het Beierse Staatsbureau voor Gezondheid en Voedselveiligheid (LGL) ontdekten RHD-virussen in de karkassen.

Volgens de dienst is sinds 2010 een nieuwe virusvariant RHDV-2 geïdentificeerd naast de bekende klassieke RHD-virusstammen en het European brown hare syndrome virus (EBHSV). Dit gebeurt nu in grote delen van Duitsland.

Ziekte treft alleen konijnen

De ziekte, die alleen konijnen treft, wordt voornamelijk overgedragen door direct contact van de dieren en verspreidt zich zeer snel onder de konijnenpopulatie.

Besmetting vindt ook plaats via indirect contact, zoals mensen, ingezameld voer of transportkooien van verschillende houders. Overdracht door insecten zoals muggen, konijnenvlooien of vliegen is ook mogelijk.

Volgens de informatie verschijnen de eerste tekenen van ziekte, zoals koorts, onwil om te eten en apathisch gedrag, slechts een paar uur na een infectie.

Volgens de LGL leidt de ziekte vaak zonder duidelijke klinische symptomen tot de dood van dieren.

Het virus beschadigt daarom voornamelijk lever- en vaatcellen en veroorzaakt uitgebreide vernietiging van levercellen en stolselvorming met bloeding en stolselvorming in kleine bloedvaten.

Vaccinatie biedt slechts beperkte bescherming

"In 2016 werden 142 en dus aanzienlijk meer konijnen voor onderzoek naar de LGL gestuurd dan in voorgaande jaren", schreef de LGL in haar jaarverslag.

"Bij LGL werd bij 54 van deze dieren de diagnose RHD gesteld", gaat ze verder.

Bescherming tegen alle vormen van RHD is alleen mogelijk door vaccinatie. Maar: "De RHDV-vaccins die momenteel op de markt zijn, bieden slechts beperkte bescherming tegen RHDV-2", zei de LGL in een bericht.

De experts verwijzen naar de informatie van het Friedrich Löffler Institute (FLI) en de aanbevelingen van het Permanent Vaccinatiecomité voor Diergeneeskunde (StIKoVet). (advertentie)

Auteur en broninformatieVideo: Een virus verspreidt zich over Nederland en dit is hoe ik me voorbereid. (Januari- 2022).