Nieuws

Testosteron beschermt de longen tegen astma

Testosteron beschermt de longen tegen astma


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Vrouwen lijden vaker aan astma, testosteron kan de reden zijn

Vrouwen hebben over het algemeen een hoger risico op astma dan mannen. Onderzoekers hebben nu ten minste één reden gevonden voor dit verhoogde risico op astma. Het is het zogenaamde geslachtshormoon testosteron. Volgens een recent onderzoek beschermt testosteron de longen tegen astma.

De onderzoekers van de Vanderbilt University in Nashville ontdekten dat testosteron onze longen beschermt tegen ziekten veroorzaakt door astma. Dit lijkt een van de redenen te zijn waarom vrouwen vaker astma ontwikkelen. De artsen publiceerden de resultaten van hun studie in het Engelstalige tijdschrift "Cell Reports".

Wat doet testosteron?

Testosteron leidt tot meer lichaamshaar en verhoogde agressiviteit, althans dit zou het hormoon zijn. Het hormoon komt voor bij beide geslachten, maar het werkingsmechanisme en de concentratie verschillen. Uit recent onderzoek is nu gebleken dat testosteron ook de longen aantast. Meer specifiek kan testosteron de longen beschermen tegen astma-ziekten.

Vrouwen hebben tweemaal zoveel kans op astma

Vrouwen hebben meer kans op astma. Volgens de resultaten van verschillende onderzoeken hebben vrouwen zelfs tweemaal zoveel kans op astma dan mannen. De reden hiervoor lijkt het geslachtshormoon testosteron te zijn. Omdat bij mensen en muizen bleek dat testosteron de immuuncellen in de longen aantast. Deze zijn betrokken bij de ontwikkeling van astma.

Wat is astma?

Bij mensen met astma zijn de bronchiën bijzonder gevoelig voor bepaalde prikkels, zoals allergenen. De resulterende overreactie leidt dan tot chronische ontsteking van de luchtwegen en veroorzaakt kortademigheid. In Duitsland lijdt ongeveer tien procent van alle kinderen aan astma. Bovendien wordt ongeveer vijf procent van de volwassenen getroffen door de longziekte. Volgens de National Care Guideline Astma is astma zelfs de meest voorkomende chronische ziekte bij kinderen.

Jongens ontwikkelen vaker astma in de kindertijd

In de kindertijd is het eigenlijk nog steeds zo dat jongens vaker astma krijgen dan meisjes. Maar vanaf de puberteit keert het tij. Vanaf dit moment lijken mannen beter beschermd te zijn tegen longziekte. Om dit effect beter te begrijpen, hebben medische professionals verschillende vrouwen en mannen met of zonder astma onderzocht.

Mensen met astma hebben verhoogde niveaus van ILC-cellen

Bij alle onderzochte personen met astma werd een verhoogd aantal bepaalde lymfoïde cellen gevonden. Deze heten ILC2 en zijn al bekend uit eerdere studies. Analyses van bloedmonsters lieten zien dat het aantal van deze speciale cellen hoger was bij vrouwen met astma dan bij mannen met astma. De ILC-cellen spelen een belangrijke rol bij ziekten zoals allergieën of astma. Ze produceren zogenaamde cytokines. Dit zijn eiwitten die ontstekingen kunnen veroorzaken en de aanmaak van slijm in de longen kunnen verhogen. Daarom vinden getroffen mensen het moeilijker om te ademen.

Testosteron leidde tot een lagere productie van cytokines

In hun onderzoek onderzochten de experts uit de VS of mannelijke hormonen het aantal ILC-cellen beïnvloeden. Om dit te doen, voegden ze testosteron toe aan de ILC-cellen uit de longen van muizen. Als gevolg hiervan groeiden de cellen minder en werden er minder cytokines geproduceerd, aldus de wetenschappers in een persbericht van de Vanderbilt University.

Er zijn veel mechanismen die een ontstekingsreactie in de luchtwegen kunnen veroorzaken

De invloed van testosteron werd ook bevestigd in verschillende andere experimenten. Zo werden gecastreerde muizen onderzocht die zeer weinig testosteron produceren. Door bepaalde schimmels te gebruiken, konden de artsen verschillende immuunreacties veroorzaken bij mannelijke en ook bij vrouwelijke dieren. Testosteron kon bepaalde signaalroutes blokkeren die betrokken zijn bij de ontwikkeling van astma. De invloed van geslachtshormonen is slechts een van de vele mechanismen die een ontstekingsreactie in de luchtwegen kunnen veroorzaken, leggen de auteurs van het onderzoek uit. (net zo)

Auteur en broninformatieVideo: ADEMOEFENING VOOR MENSEN met ASTMA, BRONCHITIS of COPD (Juni- 2022).


Opmerkingen:

 1. Zotikos

  Sorry voor het storen ... Ik ben bekend met deze situatie. Klaar om te helpen.

 2. Melborn

  Ik kan u hierover adviseren.

 3. Hernandez

  Nu werd alles duidelijk, hartelijk dank voor de hulp bij deze vraag.

 4. Grojin

  Het maakt me geen zorgen.Schrijf een bericht