Nieuws

Obstipatie bij kinderen: wacht niet lang!

Obstipatie bij kinderen: wacht niet lang!


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Als het kind last heeft van obstipatie: wacht niet, maar ga snel naar de specialist
De stoelgang werkt alleen bij pijn en wordt een pijnlijke procedure: vijf procent van alle kinderen tussen de 1 en 5 jaar lijdt aan chronische obstipatie (obstipatie). Volgens de Society for Pediatrics, Gastroenterology and Nutrition is dit een veel voorkomend probleem dat te vaak wordt onderschat. Het is al jaren een vaste favoriet in elke Duitse praktijk. Ouders gaan te laat naar de specialist en vertrouwen uit onwetendheid alleen op meer bewegen en drinken. "Alleen een vroege behandeling is succesvol en voorkomt chronificatie op volwassen leeftijd met verlies van kwaliteit van leven", Dr. Stephan Buderus, hoofdarts kindergeneeskunde in het Marien-ziekenhuis in Bonn en Dr. Axel Enninger, medisch directeur van het Centrum voor pediatrische, adolescente en vrouwengeneeskunde in de kliniek in Stuttgart.

De twee leden van de vereniging beantwoorden de belangrijke vragen:

Wat zijn de symptomen van chronische obstipatie?
Het kind zit lange tijd meerdere keren per week pijn op het potje of het toilet en kan de darm zelden of helemaal niet legen. De stoel is hard en groot. Deze procedure gaat gepaard met buikpijn en een opgeblazen gevoel. Verlies van eetlust en vermoeidheid zijn andere indicatoren waar ouders op moeten letten. Natuurlijk, als het kind alleen met pijn grote zaken kan doen, probeert het het te vermijden. Het houdt opzettelijk tegen, bedekt de anus met je hand en tikt heen en weer gespannen. De symptomen zijn complex en niet altijd even duidelijk. Constante ontlasting en onvrijwillige stoelgang kunnen tekenen zijn van een paradoxale diarree bij obstipatie.

Kan een gevaarlijke ziekte de oorzaak zijn?
Het goede nieuws: 95 procent van alle kinderen heeft geen organische ziekte. Er zijn veel redenen voor een harde stoelgang, omdat een overlevende gastro-intestinale infectie evenzeer een trigger kan zijn als stressvolle situaties in het dagelijkse leven van het kind. Dit kan het verlies zijn van de vertrouwde omgeving, druk op school, de scheiding van de ouders, de dood van een geliefde of zelfs ongebruikelijke gebeurtenissen die het kind letterlijk slecht verteert. Een genetische aanleg kan ook de oorzaak zijn.

Wanneer moeten ouders en hun kind naar een specialist gaan?
Obstipatie is voor elk kind een pijnlijk proces. De ouders zijn onzeker en weten vaak niet wat hun kind mist. Uit onwetendheid verhogen ze de hoeveelheid drinken of vertrouwen ze op meer beweging. Dat alleen is niet genoeg. Bezoek daarom bij de eerste tekenen van buikpijn, krampen en vooral problemen met de grote onderneming snel een specialist voor gastro-intestinale aandoeningen. Hij geeft professionele informatie en zorgt voor een effectieve behandeling die nu belangrijk is. Wachten kan leiden tot chronisch volwassenheid. Dit betekent een enorme vermindering van de levenskwaliteit met moeilijkheden in sociale en intieme contacten. Dit is een vicieuze cirkel die alleen kan worden doorbroken door vroege behandeling. Ouders hebben ondersteuning nodig van een specialist omdat ze terecht bezorgd zijn en dagelijks zien hoe hun kind lijdt. Deze toiletstress voor kinderen en ouders moet worden vermeden.

Wat is de juiste behandeling?
Tijdens het onderzoek wordt de anus zorgvuldig onderzocht. Dit is ongemakkelijk voor het kind, maar dit is de enige manier om organische oorzaken uit te sluiten. Het kind krijgt dan medicijnen die oraal moeten worden ingenomen. Ze zorgen voor een volledige lediging van de darm. Dit is een ongelooflijke opluchting voor elk kind dat al wekenlang obstipatie heeft. Ten slotte doet de stoelgang geen pijn meer. Medicatie moet echter over meerdere weken worden gegeven, vooral bij chronische obstipatie. Laxeermiddelen zoals macrogolpoeder zorgen ervoor dat de ontlasting meer met water mengt en zacht blijft. Het doel van de behandeling is om de darm volledig te legen. In moeilijke gevallen raden we een "eliminatie spreekuur" aan waarbij een multi-professioneel team betrokken is. Met de juiste behandeling zijn de slagingspercentages bijna 100 procent!

Hoe nuttig is ontlastingstraining?
Naast het toedienen van medicatie is stoeltraining een waardevol hulpmiddel om langetermijnproblemen onder controle te krijgen bij de big business. De Society for Paediatric Gastroenterology and Nutrition adviseert ouders om hun kind na elke maaltijd regelmatig op een potje of toilet te zetten. Deze training in een rustige omgeving moet consequent worden uitgevoerd, want het is een soort brug terug naar normaal. Het is ook belangrijk om een ​​beloningsprogramma te hebben voor het kind in succesvol zakendoen - natuurlijk niet met koekjes of chocolade. Omdat stoeltraining ook voor het kind een uitdaging is: het kan maanden duren voordat de spijsvertering weer normaal functioneert. Ouders hebben doorzettingsvermogen en geduld nodig. Want in stressvolle situaties kunnen er weer problemen zijn met de spijsvertering. Onthoud daarom altijd dat het niet werkt omdat het kind niet anders kan dan wil.

Welke rol speelt voeding?
Voor een fitte darm worden vezels zoals fruit, groenten, noten en peulvruchten aanbevolen. Ouders ontvangen deze informatie wanneer ze hulp zoeken op internet, inloggen op chats of zogenaamd goed advies krijgen van vrienden. Er is een verwarrende hoeveelheid goed advies. Onze praktijkervaring leert echter dat de effectiviteit van vezels vaak wordt overschat. Bovendien worden ze vaak niet geaccepteerd door kinderen. We raden een normaal gemengd dieet en voldoende lichaamsbeweging aan. Ook de hoeveelheid drinken wordt overschat. Zoek daarom professionele ondersteuning van een pediatrische gastro-enteroloog. Als constipatie vroeg begint, maakt het uitsluiten van koemelkallergie door een dieetpoging altijd deel uit van het proces. Bovendien moeten ouders kritisch beoordelen hoeveel obstiperende voedingsmiddelen zoals banaan, cacao en fastfood op dieet zijn.

Auteur en broninformatieVideo: IberoLax - Wat is obstipatie en wat helpt? (Juni- 2022).


Opmerkingen:

 1. Kimane

  Je hebt ongelijk. Laten we dit bespreken. E -mail me op PM.

 2. Iosep

  Deze informatie is niet waar

 3. Kazizilkree

  Ik accepteer het met plezier. Naar mijn mening is dit een interessante vraag, ik zal deelnemen aan de discussie. Samen kunnen we tot het juiste antwoord komen. Ik ben er zeker van.

 4. Buciac

  Laten we praten.

 5. Tobrecan

  Bravo, dit uitstekende idee is trouwens nodigSchrijf een bericht