Nieuws

Tandarts: welke tandvulling is het beste?

Tandarts: welke tandvulling is het beste?We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Vullingen onder de tandloep: amalgaam, plastic, goud of keramiek
Om ervoor te zorgen dat een zieke tand behouden blijft, boren tandartsen de aangetaste cariës uit, reinigen ze en sluiten eventuele gaten die ontstaan ​​bij verschillende vullingen. "Wat betreft de materialen die hiervoor worden gebruikt, is er een grote selectie die voornamelijk verschilt in prijs en duurzaamheid, maar ook in compatibiliteit en esthetische kenmerken", legt Dr. Christoph Sliwowski, hoofd van de tandheelkundige implantaatkliniek Düsseldorf in het St. Vinzenz-ziekenhuis, en beschrijft in het volgende overzicht welke criteria patiënten moeten overwegen bij het maken van hun keuze:

amalgaam
Lange tijd gaven artsen de voorkeur aan amalgaam als het beste materiaal voor tandvullingen - ook al is dit niet de eerste keuze vanuit esthetisch oogpunt. Het goedkope materiaal zorgt immers niet alleen voor een goede afdichting van de tand, maar heeft ook een houdbaarheid van meer dan 10 jaar. Amalgaamvullingen lossen echter langzaam op in de loop van de tijd en worden vanwege het aanwezige kwik verdacht van het veroorzaken van symptomen zoals constante vermoeidheid, hoofdpijn en kaakpijn, maar ook spierkrampen. Daarom gebruiken steeds meer medische professionals het niet. Vanaf juli 2018 is het gebruik door kinderen, aanstaande moeders en vrouwen die borstvoeding geven al wettelijk beperkt.

plastic
Tandvullingen van kunststof, die tandartsen ook composieten noemen, worden als een goedkoop alternatief beschouwd. Afhankelijk van mondhygiëne gaan ze meestal 4 tot 9 jaar mee. Dit geldt echter alleen voor lichtuithardende composieten gemaakt van moderne hoogwaardige kunststoffen, zoals PEEK. Bij chemisch uithardende kunststoffen vormen zich vaak microscheuren tijdens het uitharden, waarbij bacteriën een ideale schuilplaats vinden en leiden tot hernieuwde cariësvorming. "Dankzij de verbeterde materiaaleigenschappen zijn er minder gebruikssporen en nauwelijks kleurveranderingen bij het genieten van speciale gerechten zoals koffie of rode wijn", Dr. Sliwowski.

goud
Goud wordt gebruikt als een van de meest duurzame, meest compatibele, maar ook de duurste materialen voor tandvullingen. Vanwege de bijzonder harde eigenschap gebruiken artsen het edelmetaal liever achter in de kiezen. De kauwbelastingen zijn hier het grootst en het opvallende uiterlijk valt het minst op. Goudvullingen gaan meestal 10 tot 15 jaar mee en sluiten gaten aan de randen af, zodat ze geen ruimte bieden voor cariës en andere ziekteverwekkers.

Keramiek
Omdat de kleur van keramiek nauwkeurig kan worden aangepast en de doorschijnendheid ervan vergelijkbaar is met die van de originele tanden, is het materiaal een favoriet onder tandvullingen - vooral in de posterieure en anterieure gebieden. Patiënten waarderen het ook vanwege de goede tolerantie en de lange houdbaarheid van 10 tot 12 jaar. Ook vervelende neveneffecten, zoals schilfering van brosse vullingen, behoren dankzij geavanceerde materiaaltechnologie en het gebruik van hoogwaardige keramiek zoals zirkoniumoxide ook hier tot het verleden. Het enige nadeel zijn de hoge aanschafkosten, die tot nu toe niet volledig zijn gedekt door zorgverzekeraars.

De algemene regel: Hoe zorgvuldiger de individuele tandheelkundige zorg, hoe langer de vulling. Idealiter zouden patiënten echter geen vullingen nodig hebben. "Regelmatige tandartsbezoeken, jaarlijkse profylaxe-afspraken en dagelijkse mondhygiëne creëren de ideale voorwaarden voor een gezonde mond", benadrukt Dr. Tot slot Sliwowski.

Auteur en broninformatieVideo: Naar de tandarts (Augustus 2022).