Nieuws

Nieuw geïntroduceerde teken zijn een potentiële meningitiszender


Wetenschappers identificeren een nieuwe teeksoort in Duitsland

Teken zijn nu bijna het hele jaar door actief in Duitsland en andere Europese landen. De milde temperaturen tijdens de wintermaanden zijn de reden voor de verhoogde activiteit van de bloedzuigende parasieten. Onderzoekers hebben nu ontdekt dat de teeksoort Ixodes inopinatus ook een mogelijke nieuwe vector lijkt te zijn voor meningitis in dit land.

De wetenschappers van het Duitse Centrum voor Infectieonderzoek hebben een nieuwe mogelijke vector voor meningitis geïdentificeerd: het is de teeksoort Ixodes inopinatus. De experts publiceerden de resultaten van hun onderzoek in het Engelstalige tijdschrift "ScienceDirekt".

In Duitsland zijn nu bijna het hele jaar door parasieten actief

Teken zijn bekende dragers van meningitis. In het verleden was het in Duitsland normaal dat teken, althans in de winter, door gebrek aan activiteit geen bedreiging vormden voor mensen. Maar nu zijn ook in het najaar veel teken actief. Dankzij de milde temperaturen in de wintermaanden vormen teken bijna het hele jaar door een bedreiging, maar helaas verspreiden teken zich steeds verder door heel Europa.

Waarom verspreidt de teeksoort Ixodes inopinatus zich in Europa?

In 2016 zijn in Nederland voor het eerst gevallen van infectie door de teeksoort Ixodes inopinatus ontdekt. Natuurlijk vroegen experts zich af wat de oorzaak was van de toenemende verspreiding van deze teken. Wetenschappers vermoedden dat vogels bijdragen aan de grootschalige verspreiding van teken.

Ixodes inopinatus ontdekt in Zuid-Duitsland

Moleculair biologische studies van TBE-virussen uit verschillende regio's in Europa lieten zien dat de virussen vooral veel voorkomen op de bekende vogeltreklijnen. Dus verzamelden wetenschappers teken op deze zogenaamde vogelrustplaatsen voor hun studie. De onderzoekers van het Duitse Centrum voor Infectieonderzoek ontdekten dat er nu een teken-soort is in Zuid-Duitsland, die tot nu toe meestal alleen in het Middellandse Zeegebied voorkomt.

Verzendt Ixodes inopinatus het TBE-virus?

Het is nog onduidelijk of de ontdekte teeksoort Ixodes inopinatus ook in Duitsland het TBE-virus overdraagt. Dit type teek is in Duitsland nog grotendeels onbekend. De wetenschappers willen daarom ook uitzoeken of de teken volledig nieuwe pathogenen kunnen overbrengen die nog niet in Duitsland zijn gevonden.

Af en toe zijn ook andere nieuwe teken-soorten ontdekt

Naast de hier genoemde teeksoort Ixodes inopinatus, hebben de onderzoekers in hun onderzoek ook andere teeksoorten geïdentificeerd, die tot nu toe slechts sporadisch zijn ontdekt. De tekenfauna is veel diverser dan eerder werd gedacht, legt de auteur Gerhard Dobler van het Instituut voor Microbiologie in München uit.

De verspreiding van teken kan een grote impact hebben

Het belang van de verspreiding van teken over hele continenten is tot dusver onderschat en onvoldoende onderzocht. Een dergelijk proces kan een mogelijke reden zijn voor het verschijnen van nieuw geïntroduceerde ziekten, die worden overgedragen door contact met teken. Met andere woorden, een dergelijk pad van voortplanting zou veel belangrijker kunnen zijn dan eerder werd gedacht, voegt Dobler toe. (net zo)

Auteur en broninformatieVideo: Eelco Runia: Marktdenken betekent de ondergang van de universiteit (Januari- 2022).