Nieuws

Ärzte-Kreis waarschuwt voor een mogelijke overdosis met vitamine D-supplementen

Ärzte-Kreis waarschuwt voor een mogelijke overdosis met vitamine D-supplementen


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Calciumspiegels te hoog door vitamine D-supplementen

Vitamine D is belangrijk voor het lichaam omdat het veel taken op zich neemt in ons organisme, zoals het opbouwen en onderhouden van botten. Maar als er te veel van het zogenaamde zonhormoon wordt ingenomen, kan het zelfs schadelijk zijn. Dit wordt momenteel opgemerkt door de Geneesmiddelencommissie van de Duitse Medische Vereniging (AkdÄ). De gespecialiseerde commissie van de Duitse medische vereniging rapporteert over twee gevallen waarin het innemen van zogenaamd onschadelijke vitamine D-bevattende preparaten leidde tot acuut nierfalen met uitgesproken hypercalciëmie.

Vitamine D belangrijk voor gezonde botten

De in vet oplosbare vitamine D neemt veel belangrijke taken in ons organisme op zich, bijvoorbeeld door de botten te versterken en de spierkracht positief te beïnvloeden. Vitamine D-tekort bij volwassenen kan leiden tot osteoporose en pijnlijke botverzachting. Het is daarom belangrijk om een ​​tekort te voorkomen.

Vermijd overdosering

Als u echter voor dit doel zelf vitamine D-bevattende supplementen of preparaten gebruikt, moet u heel voorzichtig zijn. Omdat, zoals de geneesmiddelencommissie aan de Duitse medische professie meldt, een overdosis van het zogenaamde zonhormoon tot ernstige gezondheidsproblemen kan leiden.

Twee patiënten ontwikkelen nierfalen

In een actuele "Drug Safety Mail" geeft de gespecialiseerde commissie van de Duitse Medische Vereniging informatie over twee gevallen die aantonen dat het innemen van zogenaamd onschadelijke vitamine D-bevattende preparaten schadelijk kan zijn. Een 78-jarige patiënt (A) en een 60-jarige patiënt (B) hadden dergelijke preparaten onafhankelijk verkregen en hadden dagelijks hoge doses ingenomen (A: vitamine D3 10.000 IE / d; B: "vitamine D" 50.000 IE / d) . Dientengevolge ontwikkelden beiden acuut nierfalen met uitgesproken hypercalciëmie (A: 3,42 mmol / l; referentiebereik: 2,15-2,58 mmol / l; exacte waarde is niet beschikbaar voor B).

Metabole processen zijn verstoord

Bij hypercalciëmie zit er te veel calcium in het bloed, wat verschillende metabolische processen kan verstoren. In de meeste gevallen is een ziekte de oorzaak van het verhoogde calciumgehalte in het bloed. Door de verhoogde calciumconcentratie in het bloed treden diarree of obstipatie op, misselijkheid en braken.

Daarnaast zijn er lusteloosheid, spierzwakte, verhoogde urineproductie (polyurie), overmatige dorst en psychologische veranderingen tot verwarring, psychose en coma. In een noodgeval kan te veel calcium in het bloed leiden tot nierfalen en hartfalen.

Ernstige complicaties bij één patiënt

Zoals gemeld door de gespecialiseerde commissie van de Duitse Medische Vereniging, waren er bij de twee patiënten geen aanwijzingen voor alternatieve oorzaken zoals primaire hyperparathyreoïdie, sarcoïdose of een tumorziekte. De toestand van patiënt A verbeterde daardoor met gedwongen diuretische therapie en het gebruik van cortison. Patiënt B ontwikkelde daarentegen ernstige complicaties en had nierfalen dat dialyse vereiste.

Hogere doses alleen onder medisch toezicht

Vanwege de genoemde risico's adviseert de geneesmiddelencommissie de Duitse medische professie om zelf geen hoge doses vitamine D-supplementen te nemen. Volgens de mededeling hebben de experts een aanvaardbare - d.w.z. veilige - bovengrens van 100 µg / d (4000 IE / d) voor adolescenten en volwassenen vastgesteld voor dagelijkse inname.

Als hogere doseringen nodig zijn, mag dit alleen onder medisch toezicht en regelmatige controle van de vitamine D-status, de aanbeveling. Over het algemeen moeten patiënten bij vragen contact opnemen met hun arts of apotheker. (Nee)

Auteur en broninformatieVideo: Vitamine D u0026 calcium: supplementenles suppléments (Mei 2022).