Nieuws

Studie: moeten antibiotica echt worden ingenomen tot het einde van de verpakking?

Studie: moeten antibiotica echt worden ingenomen tot het einde van de verpakking?


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

In veel gevallen kunnen antibiotica korter worden ingenomen

Hoewel de vuistregel "Zo kort mogelijk, zo lang als nodig" meestal van toepassing is op medicatie, wordt hier een uitzondering gemaakt voor antibiotica. Volgens eerdere lessen zou het geld normaal gesproken tot het einde van het pakket moeten worden opgenomen. Maar er zijn nu steeds meer aanwijzingen dat een kortere inname van antibiotica net zo effectief is.

Verantwoord gebruik van antibiotica

Hoewel het aantal antibioticaresistenties blijft toenemen en herhaaldelijk wordt opgeroepen om dergelijke medicijnen niet in grote aantallen te gebruiken, schrijven artsen in Duitsland vaak alleen bij verdenking antibiotica voor. Bovendien worden dergelijke middelen ook gebruikt tegen ziekten waartegen ze volledig niet effectief zijn. En een ander probleem is lang overwogen dat antibiotica niet lang genoeg worden ingenomen. Maar nu zijn er steeds meer aanwijzingen dat een kortere inname vaak net zo effectief is.

Minder resistente ziekteverwekkers door kortere therapie

Er wordt keer op keer gezegd dat een antibioticum moet worden ingenomen tot het einde van de verpakking, zelfs nadat de symptomen zijn verdwenen.

De laatste jaren zijn er echter steeds meer onderzoeken die tot de conclusie komen dat antibiotica bij verschillende infecties niet zo lang hoeven te worden ingenomen.

Dit wordt opgemerkt door de Duitse Vereniging voor Infectieziekten (DGI).

Een kortere therapie heeft ook als voordeel dat er minder resistente pathogenen ontstaan.

En dit is inderdaad voordelig. Ten slotte moeten dergelijke resistenties vastberaden worden bestreden, aangezien effectieve antibiotica wereldwijd steeds schaarser worden.

"Jarenlang werd aangenomen dat een langere antibioticatherapie de kans op terugkeer van de infectie of de ontwikkeling van resistentie verkleint", legt de voorzitter van DGI Prof. Dr. Gerd Fätkenheuer.

'Het idee hierachter was om alle bacteriën te doden die ons ziek kunnen maken. Tegenwoordig weten we dat hoe langer de bacteriën worden blootgesteld aan de selectiedruk van een antimicrobieel middel, hoe groter de kans dat overwegend resistente ziekteverwekkers die ongevoelig zijn voor het middel, zullen overleven ”, aldus de arts.

Stop niet alleen met het nemen van antibiotica

Antibiotica mogen echter niet worden gestopt als de symptomen verdwenen zijn. Hoe lang een antibioticum moet worden ingenomen, hangt af van het type ziekte, de ernst, het individuele beloop en het type bacterie.

'Bij een urineweginfectie kan het soms voldoende zijn om de medicatie slechts één dag in te nemen', zegt Fätkenheuer.

“Bij een ernstige infectie met stafylokokken moeten de getroffenen echter vaak wekenlang antibiotica slikken. Een te korte therapie kan bijvoorbeeld leiden tot complicaties en resistentieontwikkeling. "

Zo kort mogelijk, zo lang als nodig is

Er is geen wondermiddel bij het omgaan met antibiotica. In welke gevallen een remedie kan worden gestopt zodra de symptomen zijn verdwenen, en in welke gevallen niet, kan alleen een arts beslissen.

De DGI adviseert daarom getroffen patiënten om de medicatie niet zelf weg te laten en er ook voor te zorgen de therapie niet te onderbreken of doses te vergeten.

"Een arts specificeert idealiter een opnameduur die specifiek is afgestemd op de betreffende infectie en het verwachte verloop", aldus Fätkenheuer.

Als de symptomen vroegtijdig zijn genezen of als de remedie niet werkt, moet de patiënt contact opnemen met de arts en bespreken hoe verder te gaan.

'Zoals bij elk ander medicijn geldt hetzelfde voor antibiotica: de inname moet zo kort mogelijk zijn, maar zo lang als nodig is.' (Ad)

Auteur en broninformatie


Video: DEGIRO Aandelen Verkopen: Zo Haal Je Jouw Winst Van Het Platform! (Juni- 2022).


Opmerkingen:

 1. Gunos

  Nu werd allemaal duidelijk, veel dank voor de informatie. Je hebt me heel veel geholpen.

 2. Ayabusa

  Dit zijn de foto's, het zou de hoogste tijd zijn !!!!

 3. Girard

  The blog is super, I recommend it to friends!

 4. Menachem

  Ik vind dat je geen gelijk hebt. Ik kan de positie verdedigen.Schrijf een bericht