Nieuws

Studie: Te veel duursporten kunnen het hart beschadigen


Intensieve duursporten kunnen harten beschadigen
Sport houdt mensen gezond. Een wetenschappelijk onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Hamburg-Eppendorf toonde aan dat ons hart ernstig wordt beschadigd als de prestatielimiet constant wordt overschreden. Vooral mannen worden getroffen.

Voortdurend intensief sporten kan ongezond zijn
Sporters, let op: te intensieve sporten kunnen ongezond zijn! Zoals een groep onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Hamburg-Eppendorf (UKE) rapporteert in het wetenschappelijke tijdschrift JACC: Cardiovascular Imaging, kunnen mannelijke triatleten hun hartgezondheid riskeren als ze ze te zwaar belasten tijdens de competitie. De onderzoekers konden dergelijke negatieve effecten bij vrouwelijke triatleten niet identificeren.

'We hebben aanwijzingen dat het litteken van de hartspier dat uitsluitend bij mannelijke deelnemers aan het onderzoek wordt waargenomen, te maken heeft met de hoeveelheid concurrentie. Hoe groter de belasting, hoe langer de afstanden die door de wedstrijd worden afgelegd, hoe groter de kans op beschadiging van de hartspier, ”legt het hoofd van de werkgroep, Prof. Dr. Gunnar Lund van de UKE-kliniek en polikliniek voor diagnostische en interventionele radiologie en nucleaire geneeskunde. 'Er is waarschijnlijk een persoonlijke stresslimiet. Als het wordt overschreden, kan het hart worden beschadigd. '

Uiteraard gezonde atleten met littekens op de hartspier
Als onderdeel van een wetenschappelijke studie onderzocht het UKE-team 54 mannelijke en 29 vrouwelijke triatleten - allemaal ambitieuze en gezonde recreatieve atleten die minstens tien uur per week trainen en gemiddeld 43 jaar oud zijn (plus / min tien jaar). De artsen onderzochten de triatleten na toediening van contrastmedia met cardio-magnetische resonantietomografie (MRT). Het resultaat: accumulatie van contrastmiddel werd gevonden in de spier van de linker hartkamer bij tien mannelijke deelnemers die eerder lange afstanden hadden afgelegd door te zwemmen en / of met de fiets. 'Het contrastmiddel vertoont littekens van de hartspier, de zogenaamde myocardiale fibrose, die kan worden geassocieerd met het optreden van levensbedreigende hartritmestoornissen', legt prof. Lund uit.

Een bestaande en voorheen niet herkende myocarditis kan een mogelijke oorzaak zijn van de gevonden littekens: 'In de normale populatie komt myocarditis voor met een frequentie van drie tot vier procent. Daarentegen wordt 17 procent van onze mannelijke studiedeelnemers getroffen, dus er moeten andere oorzaken zijn. 'Het is denkbaar dat het hart overbelast raakt door te veel sporten aan de prestatielimiet. De getroffenen hadden een verhoogde myocardiale spiermassa en in sommige gevallen een hoge bloeddruk tijdens inspanning, wat mogelijk de myocardiale schade ten goede is gekomen.

Prof. Lund: "Net als bij een slecht afgestelde motor die constant op hoge toeren draait, kan het hart zichzelf op lange termijn beschadigen." Ook het mannelijke hormoon testosteron kan een rol spelen. 'Dat zou verklaren waarom we bij vrouwen geen fibrotische veranderingen in de hartspier vonden. Maar misschien zijn vrouwen om een ​​andere reden inherent beter beschermd - of ze zijn gewoon slimmer en geven niet zoveel uit als mannen. ”

Volgens de arts hoeven recreatieve sporters zich geen zorgen te maken: "Op een matig niveau zijn sporten ongetwijfeld gezond en verlengen ze het leven." Degenen die zichzelf zwaar of zeer zwaar belasten, moeten hun hart minstens één keer laten onderzoeken, aldus prof. Lund. 'Het beste met een cardio-MRI zoals we die hebben gebruikt. Dit is de enige techniek die kan worden gebruikt om littekens van de hartspieren bij atleten te detecteren. Een echografisch onderzoek of een ECG is niet genoeg. ”(Sb, pm)

Literatuur:
Tahir, E. et al.Myocardiale fibrose bij competitieve triatleten gedetecteerd door contrast-versterkte CMR-correlaten met door inspanning veroorzaakte hypertensie en competitiegeschiedenis. JACC: Cardiovascular Imag-ing, 2017. DOI: 10.1016 / j.jcmg.2017.09.016

Auteur en broninformatieVideo: DNA, genetische modificatie u0026 bioterreur verdieping (Januari- 2022).