Nieuws

Videochat in plaats van een bezoek aan de praktijk - artsen in het digitale tijdperk al vandaag


Loopt het bezoek aan de dokter binnenkort af?

De ogen branden, de keel krast en het hoofd brult - een bezoek aan de dokter lijkt onvermijdelijk. Maar als je jezelf eenmaal in de praktijk hebt gemarteld, komt vaak teleurstelling. De wachtkamer is tot een paar plaatsen gevuld en je knijpt tussen andere hoestende en niezende patiënten in en wacht soms ruim een ​​uur op het bevrijdende telefoontje naar de dokter. Deze tijden zouden snel tot het verleden kunnen behoren, omdat veel artsen, waaronder Dr. med. Franz Bartmann, voorzitter van de medische vereniging van Sleeswijk-Holstein, pleitte voor de introductie van videochat voor diagnose op afstand.

Mijn dokter in de smartphone

Volgens Bartmann werkt een groep van deskundigen van de Medische Vereniging, bestaande uit artsen en advocaten, om in ieder geval in uitzonderlijke gevallen toekomstige diagnoses te stellen via videochat. In de toekomst moeten slechte of gecompliceerde gevallen in de praktijk blijven worden aangepakt. Een officiële beslissing zal naar verwachting worden genomen op de volgende Duitse medische dag, die in mei 2018 in Erfurt zal plaatsvinden. 'Het is zeer waarschijnlijk dat daar ook over zal worden beslist', meldt Bartmann.

Juridische hindernissen

Diagnose op afstand is momenteel verboden in Duitsland. Alleen vervolgbehandelingen van bekende patiënten mogen worden uitgevoerd via video consult. Er kan bijvoorbeeld worden gecontroleerd of een wond geneest zoals verwacht. "De veranderingen op het gebied van behandeling op afstand zijn belangrijk om de telegeneeskunde in Duitsland te versterken", legt Bartmann uit. Het kan met name het tekort aan artsen in het land tegengaan en een goede gezondheidszorg garanderen.

Proefprojecten moeten voor meer duidelijkheid zorgen

Begin dit jaar start een proefproject voor behandeling op afstand in Baden-Württemberg. Voor particuliere patiënten volgen voorlopig vanaf maart patiënten uit de zorgverzekering. Andere projecten hebben al plaatsgevonden in Noordrijn-Westfalen en in Berlijn bij bejaardenhuizen. Op deze manier kan de verpleegkundige de huisarts via video-overdracht naar de individuele patiënt brengen. Lange ritten en wachttijden worden geëlimineerd. Een ander gebruik voor huisartsen is het inschakelen van experts voor advies van een specialist.

Splitsen van enthousiasme

Gezondheidsexperts in het consumentencentrum steunen de opmars van de artsen. "In landen als Zwitserland en Groot-Brittannië behoort telegeneeskunde al tot de standaardzorg", zegt spreker Susanne Mauersberg tegen persbureau dpa. Voor bepaalde medische domeinen is telegeneeskunde even goed als direct contact tussen arts en patiënt. Videoconsultaties zullen volgens haar in de toekomst een normaal onderdeel van de zorg zijn. Niet alle artsen beoordelen deze ontwikkeling als positief in de aankondiging van het persbureau. "Veel oudere collega's twijfelen nog steeds aan de betekenis van telegeneeskunde", zegt Matina Wenker, vice-president van de Duitse medische vereniging. Jongere artsen zouden meer openstaan ​​voor technologie en de daaruit voortvloeiende verandering in het functieprofiel. "Voor veel landdokters zoals ik is het internet nog te slecht om videoconsultatie aan te bieden", zegt kinderarts Voigt uit Melle bij Osnabrück. De huisarts Micha Neubert uit Osnabrück biedt sinds begin dit jaar een online spreekuur aan. 'Ik wil mijn patiënten een dienst aanbieden, maar ik verlies er nog steeds mee', zei Neubert.

De distributie van videoconsultaties is nog steeds erg laag

Er zijn bijna 379.000 gediplomeerde artsen in Duitsland, maar slechts een paar honderd bieden al een videoconsult aan. Volgens de Medical Association ligt de belangrijkste reden voor de lage prevalentie bij de zorgverzekeraars, die te weinig betalen voor deze dienst. De maandelijkse kosten voor software die geschikt is voor videovergaderingen bedragen 30 tot 70 euro per maand. De arts kan echter voor deze vorm van consult slechts 800 euro per jaar claimen, en alleen als het een relatief goedkopere vervolgbehandeling is. (fp)

Auteur en broninformatieVideo: Inholland Academy - Post-hbo Praktijkondersteuning in de huisartsenpraktijk somatiek (Januari- 2022).