Nieuws

Stiftung Warentest - Sommige mondspoelingen zijn slecht


De prijs is geen betrouwbare indicatie van een goed product

Veel mensen gebruiken mondwater als aanvulling op hun dagelijkse tandheelkundige zorg. De beloftes op de respectievelijke producten zijn vaak vergelijkbaar. Dit komt niet altijd overeen met de realiteit. De Stiftung Warentest heeft onlangs 20 mondwateroplossingen getest - met een verbluffend resultaat. Naast positieve voorbeelden zaten ook neppakketten in het testrepertoire. De respectievelijke prijs van de conditioner was geen betrouwbare factor voor een goed product.

Volgens Stiftung Warentest kunnen twaalf van de geteste producten worden vertrouwd. Ze voorkomen gingivitis, tandplak en tandbederf. Het mooie van de beste producten is in elk geval dat ze ook tot de relatief goedkopere mondspoelingen behoren. Aan de andere kant hebben drie dure merkproducten een "slechte" beoordeling gekregen omdat ze onvoldoende bescherming bieden tegen tandplak en gingivitis of niet beschermen tegen cariës, hoewel dit op de verpakking wordt vermeld.

Niet alle mondspoelingen worden aanbevolen

Het merendeel van de twintig geteste producten deed het goed in de test. De Stiftung Warentest heeft echter vijf producten bestraft omdat ze niet worden aanbevolen. Het is bijzonder verrassend dat drie van de defecte producten dure merkartikelen zijn van Biorepair, Karex en Zendium. Het is ook verrassend dat het enige mondwater met het cijfer "zeer goed" afkomstig is van de discounter en slechts een van de goedkoopste producten in de test is met slechts 0,15 euro per 100 milliliter. Het private label Dontodent van de drogisterij dm staat dan ook bovenaan het podium. Maar de overwinning bij dm kan maar in beperkte mate gevierd worden, want het in-house kinder mondwater Dontodent Junior met bessensmaak kreeg het cijfer "Slecht".

Er is geen wetenschappelijk bewijs voor het gebruik van hydroxyapatiet

Het positieve effect van fluoride op tanden is wetenschappelijk bewezen. Het dient als profylaxe van cariës, mineraliseert het tandoppervlak en maakt het beter bestand tegen zuren. Twee van de door Stiftung Warentest geteste producten gebruiken hydroxyapatiet in plaats van fluoride. Volgens de leveranciers van de producten combineert de stof met het tandoppervlak en imiteert zo het tandglazuur. De leveranciers konden echter geen wetenschappelijk bewijs leveren dat hydroxylapatiet even effectief werkt als fluoride.

Bedrogen tijdens het vullen

Een bijzonder brutaal geval was een van de duurste producten in de test. De kopers van het mondwater wordt gevraagd om ongeveer vijf euro te betalen, maar in plaats van de aangegeven 400 milliliter, ontvangen ze er slechts ongeveer 350. Een ander proefpakket was het enige natuurlijke cosmetische product in de test.

Ouderlijk toezicht ontbreekt bij de meeste producten

Stiftung Warentest raadt kinderen aan om alleen mondspoelingen met fluoride te gebruiken als ze deze betrouwbaar kunnen uitspugen. Dat was rond de zes jaar het geval. Het kleurrijke water met de ongewone geur wekt nieuwsgierigheid, vooral bij kinderen. Daarom gaf Stiftung Warentest puntenaftrek voor onvoldoende kinderbescherming, wat het geval was voor 17 van de 20 producten. Volgens Stiftung Warentest bevatten de meeste oplossingen geen alcohol, maar mogen ze niet worden ingeslikt.

Wie heeft er baat bij mondwater?

Voor mensen die het moeilijk vinden om de nauwe interdentale ruimtes schoon te maken, kunnen mondwateroplossingen een nuttige aanvulling zijn op mondhygiëne. Tandartsen leggen de Stiftung Warentest uit dat vooral jongeren met een vaste beugel of ouderen die hun gebit niet meer optimaal kunnen reinigen, gebaat zijn bij mondwater. De mondwateroplossingen zijn ook geschikt voor mensen met veel cariës. De gedetailleerde test kan worden gekocht op de Stiftung Warentest-website. (fp)

Auteur en broninformatieVideo: Listerine Professional Mondwater Sensitivity Therapy (Januari- 2022).