Nieuws

Hiermee moet rekening worden gehouden bij het kopen van hoogwaardige olijfolie


Tips van experts: het vinden van olijfolie van hoge kwaliteit

Olijfolie is een van de beste oliën voor in de keuken. In de handel zijn tal van varianten te vinden. Consumenten verwachten vooral kwaliteit en bewezen herkomst. Helaas wordt er op dit gebied vaak vals gespeeld. Experts leggen uit wat belangrijk is bij het kopen van hoogwaardige olijfolie.

Hoe consumenten olijfolie van hoge kwaliteit vinden

Zo gevarieerd als ons maaltijdplan de afgelopen decennia is geworden, is het assortiment eetbare oliën nu net zo divers. Naast inheemse zonnebloem- en koolzaadolie wordt olijfolie in veel huishoudens gebruikt. Dit laatste is vooral populair bij mensen die geneigd zijn tot het mediterrane dieet. Als het om olijfolie gaat, verwachten consumenten kwaliteit en bewezen herkomst. Helaas staat deze olie hoog in de top 10 van voedselfraude. In een actuele uitgave leggen voedseldeskundigen van Tüv Süd uit wat belangrijk is bij het kopen van hoogwaardige olijfolie.

Goede olie hoeft niet duur te zijn

Goede olie hoeft niet duur te zijn: in een onderzoek van de Stiftung Warentest presteerden veel goedkope olijfoliën goed.

Hoewel de wettelijke regels voor olijfolie gedurende een aantal jaren voortdurend zijn uitgebreid en geharmoniseerd op EU-niveau, worden deze producten nog steeds veelvuldig bedrogen.

Tüv Süd adviseert dat consumenten altijd aandacht moeten besteden aan etikettering.

De beste kwaliteit is complex om te vervaardigen

Spanje, Italië, Griekenland en Portugal produceren 90 procent van de olijfolie in de Europese Unie.

Het principe klinkt simpel: gezonde, rijpe olijven worden zorgvuldig geoogst en mechanisch verwerkt onder veilige, hygiënische omstandigheden zodat er olie uit kan worden geperst. Er mag geen andere stof worden toegevoegd.

Omdat de kwaliteit van de olijven echter door veel factoren wordt beïnvloed, is de beste kwaliteit erg moeilijk te produceren.

Verwerking, kwaliteitsklassen en etikettering worden gedetailleerd beschreven in verschillende EU-verordeningen. EU-verordening 1513/2001 specificeert dat olijfolie van eerste persing afkomstig moet zijn van de vrucht van de olijfboom en alleen mechanisch of fysiek mag worden verwerkt.

De olie moet zo natuurlijk mogelijk zijn. Extractie en verwerking mogen de productkwaliteit niet aantasten.

Extra vergine olijfolie

De EU-verordening 61/2011 regelt de kwaliteitsklassen voor olijfolie: "Extra vergine olijfolie" en "Extra vergine olijfolie" zijn de belangrijkste voor consumenten.

Extra vierge olijfolie - ook wel extra vierge genoemd - moet rechtstreeks uit de olijven worden verkregen met alleen mechanische processen. Blootstelling aan hitte boven 40 graden Celsius is niet toegestaan.

Deze kwaliteitsklasse mag slechts een zeer lage zuurgraad hebben (minder dan 0,8%) en geen sensorische defecten. Het is ook bekend als olijfolie van categorie 1. Vergine olijfolie kan daarentegen iets meer zuur bevatten (tot 2%).

Kleine zintuiglijke fouten worden in deze klasse geaccepteerd. Het is ook bekend als olijfolie van categorie 2.

Bovendien kunnen consumenten olijfolie van categorie 5 kopen, een mengsel van geraffineerde olijfolie van categorie 1 of 2. Hoe hoger het gehalte aan olijfolie van eerste persing in dit mengsel, hoe intenser de smaak.

Andere olijfolie is lampante-olie, geraffineerde olijfolie of olie uit afvallen van olijven, die wordt geperst uit vaste olijvenresten. Deze mogen niet aan consumenten worden gegeven.

Fraude komt veel voor

Voor 50% van de in de EU gewonnen olijfolie is de kwaliteit zo laag dat ze moet worden verfijnd. Deskundigen zijn van mening dat olijfolie erg wordt getroffen door voedselfraude.

Mogelijkheden voor fraudeurs om hun oneerlijke winst te vergroten, van het mengen van olijfolie van categorie 1 met mindere kwaliteit tot imitatie - b.v. een zonnebloemolie vermengd met bladgroen.

De kwaliteit van olijfolie is van buiten meestal niet herkenbaar. In de regel kunnen alleen ervaren experts fraude detecteren met behulp van moderne voedselanalyse.

Uit de chemische samenstelling en het zintuiglijke profiel van olijfolie kun je hun oorsprong en kwaliteit afleiden.

Consumenten moeten bij het winkelen nog steeds op belangrijke kwaliteitscriteria letten, zodat hun verwachtingen later niet worden teleurgesteld.

Kwaliteitscriteria

"Een olijfolie van topkwaliteit heeft een lage zuurgraad, een hoog gehalte aan polyfenolen, een foutloze smaak en een goede conservering", zegt Dr. Andreas Daxenberger, voedselexpert bij TÜV SÜD: "Een perfecte kwaliteit is echter niet eenvoudig te beoordelen voor de leek."

Naast de 'fruitigheid' vertoont extra vierge olijfolie de smaakcomponenten 'scherpte' en 'bitterheid'. Dit is voor de consument vaak verrassend.

Bij een hoogwaardige olijfolie moeten de verpakking en etikettering ook van de beste kwaliteit zijn:

Het hoeft niet altijd "extra vierge" te zeggen. Zelfs een eenvoudigere, extra vergine olijfolie kan van zeer hoge kwaliteit zijn. Het is vaak aan de smaak van het individu of hij de voorkeur geeft aan de officiële criteria van de categorie extra vierge - kruidigheid, bitterheid en fruitigheid - en de lagere zuurgraad. Andere categorieën olijfolie kunnen ook goed smaken.

De kwaliteitsklasse, herkomst, vulhoeveelheid, houdbaarheidsdatum, producent of bottelaar of distributeur moeten altijd op het etiket vermeld worden.

Alle verplichte etiketteringselementen moeten ook aanwezig zijn voor biologische producten.

Flessen van donker glas bieden een betere bescherming

Alle voedings- en gezondheidsgerelateerde informatie moet voldoen aan de wettelijke regels. De opdruk "cholesterolvrij" of "rijk aan linolzuur" betekent dat de calorische waarde en voedingswaarden moeten worden gespecificeerd volgens bepaalde specificaties.

De aanduiding "koud geperst" betekent dat het persen onder de 27 graden Celsius heeft plaatsgevonden.

Flesjes van donker glas beschermen olijfolie en haar voedingsstoffen veel beter tegen oxidatie door licht. Glazen flessen of metalen containers hebben de voorkeur boven plastic flessen - die vaak nog steeds direct bij de kleine directe marketeer in vakantielanden te vinden zijn.

Ten slotte is de informatie "Beschermd geografisch gebied" of "Beschermd oorsprongsgebied" een bewijs van een veilige oorsprong.

Nog een tip: als componenten van de olijfolie zijn uitgekristalliseerd, is dit slechts een indicatie van te koele opslag (onder 6-8 graden Celsius). De kristallen lossen weer op bij kamertemperatuur en leiden niet tot smaakverlies. (advertentie)

Auteur en broninformatie


Video: DEGIRO Aandelen Verkopen: Zo Haal Je Jouw Winst Van Het Platform! (Januari- 2022).