Nieuws

Ongeveer elke tweede roker wil stoppen - zo stopt u met roken


Niet-roker worden is een van de meest voorkomende goede voornemens voor het nieuwe jaar

Meer dan 25 procent van de Duitsers rookt nog steeds af en toe of permanent, maar bijna elke tweede roker wil stoppen. In het voorjaar van 2017 heeft de Federale Vereniging van Duitse Apothekersverenigingen (ABDA) een representatieve opiniepeiling laten houden over het onderwerp "roken". Hieruit bleek dat 44 procent van alle rokers wil stoppen. “Niet-roker worden is een van de meest voorkomende goede voornemens voor het nieuwe jaar. Een goede voorbereiding maakt het gemakkelijker om te vertrekken ', zegt Thomas Benkert, vice-president van de federale kamer van apothekers.

Rokers voelen zich kort wakker en ontspannen door de consumptie van sigaretten. De nicotine activeert het beloningscentrum in de hersenen binnen enkele seconden en na een korte tijd treedt een fysieke afhankelijkheid op. Roken vormt een enorm gezondheidsrisico omdat het bijna elk menselijk orgaan schaadt. Dit verhoogt niet alleen het risico op kanker, luchtweg- en hart- en vaatziekten zoals coronaire hartziekte of een beroerte, maar ook b.v. ook voor arteriële verkalking, erectiestoornissen of osteoporose. Er zijn ook een aantal andere onaangename gevolgen zoals een beperkt reuk- en smaakgevoel, gebitsproblemen, meer rimpels en vroegtijdige huidveroudering.

Wat is belangrijk voordat je stopt?

Voordat u van plan bent te stoppen met roken, moet u volgens de ABDA duidelijk zijn over welke gewoonten u met roken associeert en hoe deze kunnen worden vervangen. Wanneer roken aan bepaalde situaties is gekoppeld, helpt het om naar nieuwe rituelen te zoeken. In plaats van de sigaret na het eten, kun je bijvoorbeeld je tanden poetsen. Veel rokers hebben ook een sterke behoefte aan een sigaret bij het drinken van koffie. De ABDA adviseert om in eerste instantie over te stappen op een ander drankje. Bovendien mag u geen sigaretten meer bij de hand hebben. Als niets helpt en het verlangen te groot wordt, gebruik dan de drie "A-tips":
1.: Schuif verder - haal tien keer diep adem
2.: ontwijken - vermijd plaatsen waar mensen roken
3.: Afleidend - Bijvoorbeeld iemand bellen of een lolly zuigen
Meer tips om te stoppen vind je hier.

De innerlijke houding telt

Zelfzorggeneesmiddelen met nicotine kunnen lichamelijke ontwenningsverschijnselen helpen verlichten. “Nicotinesubstituten zijn alleen bedoeld voor een overgangsperiode. Ze zijn meestal niet genoeg om permanent afscheid te nemen van de sigaret ”, legt Benkert uit. Als je wilt stoppen, moet je je innerlijke houding veranderen. Afhankelijk van het rookgedrag worden verschillende doseringsvormen zoals kauwgom of pleisters aanbevolen. Kauwgom zou met name geschikt zijn voor rokers die bij bepaalde gelegenheden rookten, en nicotinepleisters zouden geschikter zijn voor rokers die de hele dag regelmatig rookten. "Als u wilt stoppen met roken, moet u profiteren van de preventieve diensten van lokale apotheken en individueel advies inwinnen", adviseert Benkert.

Nicotine werkt sneller dan een injectie

Het Duitse kankeronderzoekscentrum (dkfz) meldt dat nicotine de hersenen bereikt waar het binnen enkele seconden na inademing in werking treedt. Het effect is sneller dan bij een injectie. In de hersenen bindt nicotine zich aan de zogenaamde acetylcholinereceptoren - cellen die gespecialiseerd zijn in bepaalde biochemische signaalprocessen. Zo stimuleert het een toename van de aanmaak van dopamine, wat gepaard gaat met een direct gevoel van welbevinden of een gevoel van rust. Naast het stimuleren van dit proces in het zogenaamde “beloningscentrum” van de hersenen, heeft nicotine ook een stimulerend effect op hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor alertheid en het verhogen van het aandachtsniveau. Naarmate nicotine wordt afgebroken, ontwikkelt zich een hernieuwd verlangen om te roken om de receptoren in de hersenen van aanvulling te voorzien. Zonder de normale dosis nicotine ontwikkelen zich lichamelijke ontwenningsverschijnselen zoals rusteloosheid of prikkelbaarheid. Om deze ongemakkelijke gevoelens te vermijden, steken veel rokers de volgende sigaret op. (fp)

Auteur en broninformatieVideo: Stoppen met roken (Januari- 2022).