Poten

Kruisbandscheur - oorzaken en nieuwe therapeutische benaderingen

Kruisbandscheur - oorzaken en nieuwe therapeutische benaderingen


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Als de benen opgezwollen zijn en hevige pijn veroorzaken

Gezwollen benen, hevige pijn, een krakend geluid en plotseling meegevende gewrichten - iedereen die ooit een kruisbandbreuk heeft opgelopen, zal dit moment nooit vergeten. Sportarts en neurochirurg Dr. Michael Eichler, hoofd van de Fulda | Main | Kinzig Spine Center, kent de valkuilen van de blessure.

'Helaas groeien kruisbanden niet vanzelf samen', legt hij uit. Getroffen mensen hebben daarom alleen de mogelijkheid om de instabiliteit van het gewricht te compenseren door veel krachttraining of door een operatie te ondergaan. Artsen adviseren vooral jongere professionele atleten om dit laatste te doen, omdat een chirurgische ingreep voor hen minder gezondheidsrisico's op de lange termijn betekent.

Hoe ontstaat een kruisbandscheur?

Weinig bindweefselstrengen houden de dijen en onderbenen bij elkaar. Het voorste en achterste kruisband zorgen voor stabiliteit. Als een van de twee scheuren ontstaat, leidt dit tot hevige pijn en zwelling, looponzekerheid en het gevoel dat het kniegewricht verschuift. Zelden treden verwondingen op aan het wat dikkere achterste kruisband. Ze zijn meestal het gevolg van extern geweld zoals fiets-, motor- en auto-ongelukken. Daarentegen scheuren de voorste kruisbanden vaker en zonder externe invloeden.

De oorzaken zijn onder meer overmatig strekken of buigen, vooral bij balsporten of op de piste tijdens het skiën. "Als bijvoorbeeld het onderbeen tijdens een afdaling op ski's naar buiten draait terwijl de zwaartekracht de dij naar beneden trekt, wordt het voorste kruisband overmatig gebruikt en scheurt het", legt dr. Eichler. Bij balsporten is snel remmen op de benen de meest voorkomende oorzaak van dit type blessure.

Welke behandelingsmogelijkheden zijn er?

Kort na een kruisbandbreuk moeten de getroffenen eerst hun benen optillen en afkoelen. Drukverbanden en pijnstillers helpen ook bij het genezingsproces. In een tweede stap dienen uitgebreide fysiotherapie en krachttraining de zwelling te verlichten en de dijspieren op te bouwen. "

Hoewel conservatieve maatregelen in veel gevallen voldoende zijn voor scheuren in het achterste kruisband, wordt een operatie vooral aanbevolen bij een blessure aan het voorste kruisband, vooral bij jongere professionele atleten, ”legt het hoofd van het wervelkolomcentrum uit. De meest geschikte behandelmethoden zijn onder meer de zogenaamde kruisbandvervangende plastic procedure.

Zodra de patiënt onder narcose is, verwijderen artsen eerst peesmateriaal van de voorkant van het scheenbeen met een snee van slechts twee centimeter lang. Hieruit bereiden ze een soort kruisbandvervanging voor en bevestigen deze tussen de dij en het onderbeen.

Na zes tot twaalf weken is het plastic meestal volledig genezen met behulp van training en een stabiliserende spalk en heeft het een veerkracht die vergelijkbaar is met die van een gezond kruisband. Voor zover professionele atleten zich houden aan de regeneratietijd en voldoende spieropbouw oefenen, is een comeback en deelname aan wedstrijden heel goed mogelijk. (Sb)

Auteur en broninformatieVideo: Tweakers Podcast #104 - Kekke consoles, corona-gevolgen en een iPad-laptop (Juni- 2022).


Opmerkingen:

  1. Adahy

    Hoe moet ik dat weten?

  2. Akinonris

    Welke resultaten?

  3. Tujas

    a Geen slechte vraagSchrijf een bericht